Mansplaining: amikor a férfi megmagyarázza, mi történt valójában

2020. augusztus 19.
Akkor értjük meg, mi a művészet valódi értelme, amikor egy társadalmi jelenség összeér például a tizenhetedik századi festészettel. Nicole Tersigni ugyanis klasszikus festmények segítségével magyarázza el, mit jelent a mansplaining, amikor egy férfi kéretlenül elmagyarázza egy nőnek, mi is történik valójában.

Akkor értjük meg, mi a művészet valódi értelme, amikor egy társadalmi jelenség összeér például a tizenhetedik századi festészettel. Nicole Tersigni ugyanis klasszikus festmények segítségével mutatja be el, mit jelent a mansplaining, amikor egy férfi kéretlenül elmagyarázza egy nőnek, mi is történik valójában.

View this post on Instagram

‘Mansplaining’ explained — with help from 17th-century art. Just over a year after her tweets about mansplaining went viral, the Detroit writer Nicole Tersigni has harnessed her meme skills in a new book, “Men to Avoid in Art and Life,” to illuminate the experience of women harassed by concern trolls, “sexperts” and more. “The mansplainer explains things in a condescending way,” Tersigni said. “Their thoughts are always unsolicited. Nobody is asking for them. One of my favorite jokes that I used in the thread and also in the book for the mansplainer is, ‘Let me explain your lived experience.’” Tap the link in our bio to read @nytbooks’ full interview with the author. Images courtesy @nicsigni_writes and @chroniclebooks.

A post shared by The New York Times (@nytimes) on

A történet, mint oly sok esetben manapság, a közösségi oldalakon kezdődött, ezúttal a Twitteren. Nicole Tersigni detroiti író körülbelül egy évvel ezelőtt belépett a platformra egy hosszú nap után. Fáradt volt és kimerült a nyolc éves lánya ápolásától, aki épp otthon volt betegen. A többi pedig onnantól történelem. 

“Beléptem, és megláttam, ahogy egy férfi épp egy nőnek magyarázta el a nő saját viccét kommentben – ez számtalanszor megtörtént velem is” – mondta Tersigni. Aznap azonban valami beugrott az írónőnek, rákeresett a “nő férfiak között” kifejezésre, a számítógép pedig feldobta Jobst Harrich 17. századi olajfestményét, melyen egy nő egyik csupasz mellét bámulja az őt körülvevő férfiak hada. Tersigni pedig azzal a megjegyzéssel tette közzé a képet, hogy “talán ha előveszem a mellem, nem magyarázzák tovább a saját viccemet nekem”.

Egy másik posztjában Tersigni a Beszélgetés a parkban című 18. századi Thomas Gainsborough festményt címkézte fel azzal a megjegyzéssel, hogy “sokkal csinosabb volnál, ha mosolyognál”, ami alapmondat minden olyan esetben, ha egy férfi flörtölni próbál egy nővel. Tersigni posztjai, melyekben játékosan ragadja meg a nőgyületet ártatlannak tűnő, ám annál rombolóbb, a férfitársadalomban mélyen gyökerező formáját, minden nőnek ismerős szituációkat mutatnak meg, így nem csoda, ha hamar népszerűvé váltak a bejegyzések.

Olvastad már?

A mansplaining öt nagy különböző csoportjába sorolhatók a posztok, melyek egy-egy nagy típust mutatnak be a találó mondatokkal.

A valódi mansplainer

“A mansplainer (a férfi és a megmagyaráz angol szavak összevonásából származó szó) leereszkedő módon magyarázza meg a dolgokat. Senki sem kérte őket erre. Az egyik kedvenc viccem ezzel kapcsolatban, amikor a mansplainer azt mondja, hogy hadd magyarázzam el neked, ami veled történt” – összegezte Tersigni, mi a mansplaining lényege.

Az aggódó troll

Az ilyen típusú férfiak a nőkkel kapcsolatban folyton aggódnak amiatt, amit tesznek vagy mondanak, ám ez az aggodalom nem őszinte. “Ezt az álaggodalmat használják arra, hogy lealacsonyítsák vagy kritizálják a nőket” – mutatott rá az írónő. “Olyanokat mondanak például, hogy megértik az álláspontunkat, ám nem ilyen hangsúllyal kellene mondanunk valamit, mert magunk ellen fordítjuk a hallgatóságunkat.”

A komédiás

A komédiás nem csupán valaki, aki vicceket mesél. Ő az a csöppet sem vicces személy, aki meg van győződve saját viccességéről, és “ha nem nevetsz a viccein, melyek valójában roppant fárasztóak, szexisták és/vagy rasszisták, akkor biztosan nem érted a viccet vagy nincs humorérzéked”, összegezte Tersigni.

A szexszakértő

Ő az a heteroszexuális férfi, aki azt hiszi, mindent tud a nőkről és a szexről. “Azt gondolja, jobban ismeri a tested, mint te magad. Azt hiszi, pontosan tudja, mi zajlik benned.”

Az atyáskodó

A nők jelentőségét csökkentik minden megjegyzésükkel a vélt vagy valós érzelmeiken való folytonos rágódással. “Az atyáskodók az érzelmeinket használják fegyverként ellenünk, és ezzel érik el, hogy kicsinek érezzük magunkat, míg őket nálunk sokkal nagyobb entitásnak. Az ilyen férfiak olyan dolgokat mondanak, hogy nem tudok beszélni veled, ha hisztizel.”

Olvass tovább!

Forrás: The New York Times
Fotó: Wikimedia, Twitter, Instagram