Exkluzív interjú: Jason Lewis, a Szex és New York sztárja mezítlábas esküvőre készül

2020. szeptember 08.
Jason Lewis hatalmas lépésre szánta el magát. Idén február 14-én bombaként robbant a hír az amerikai sajtóban, hogy Jason eljegyezte „álmai nőjét” – ezzel egyel kevesebb sármőrt maradt a hollywoodi piacon. Jasonnal január végén, egy filmfesztiválon találkoztam személyesen, és már akkor megbeszéltünk egy interjút, de az élet mindenki számára másképp alakult. Most – a Kaliforniában még mindig érvényben lévő – karantén alatt nyílt alkalmunk egy hosszabb beszélgetésre a Zoomon keresztül, ahol Jason beavatott az életének pár kevésbé ismert részletébe.

Jason Lewist a világ minden pontján felismerik – a nők. Legyen az Olaszország vagy Japán, az Egyesült Államok vagy a nőket burkába burkoló Közel-Kelet, a hollywoodi színészt rajongók (női) hada veszi körül, és szeretne egy szelfit  „A Férfival”. Azzal a férfival, akit Jason a képernyőn olyan hitelesen alakított – az odaadó és ellenállhatatlan Smith Jerroddal –, akit még a Szex és New York nagyragadozója, Samantha sem bírt kiverni a fejéből. Nagyobb telitalálatot nem is tudtak volna castingolni Smith szerepére, hiszen Jason a sorozat előtt modellként valóban a milánói és a párizsi kifutókat taposta, és a legnagyobb világmárkák arca volt. Jasonnak azonban közel sem ért véget az élet a legismertebb karaktere után – több mint ötven szerep áll a háta mögött, tavaly főszereplője volt a Midnight Texas című sorozatnak, emberi jogokat védő lelkes aktivista és a hollywoodi társasági élet elmaradhatatlan szereplője.

Kaliforniában gyakorlatilag március óta nem oldották fel a karantént. Ez nagyon hosszú idő, sokan panaszkodnak arról, hogy depresszióssá teszi őket a bezártság. Nektek, színészeknek sem lehet könnyű, hiszen Hollywoodban is leálltak a forgatások, nincsenek vörös szőnyeges filmbemutatók, társasági események. Te hogyan töltöd a karantént?

Írással. Egy regényen dolgozom éppen. Nem sok érdekeset tudok elmondani a karantén időszakáról, visszahúzódva éltem… Csak képzelj el, ahogyan a számítógépem előtt ülök, és írok… (Nevet.). Egyébként leginkább a sportolási lehetőségek hiánya zavart. Szenvedélyes hegymászó vagyok, és Los Angelesben a karantén alatt lezárták a túraútvonalakat a környékbeli hegyekben. Ez elég rosszul érintett, de szerencsére a barátaim egyike tudott egy magánterületet, ahol csak mi túrázhattunk, így volt egy saját kis titkos útvonalunk, ami nagyon sokat jelentett, hogy könnyebb legyen elviselni a megváltozott életkörülményeket.

Érdekes, hogy ilyen jól viselted a karantént, mert a lezárások előtt nagyon is aktív életet éltél. Azon túl, hogy sok társasági eseményen vettél részt, szakmailag is elfoglalt voltál. Tavaly például a Midnight Texas című sorozatban alakítottad az egyik főszerepet…

Igen, bukott angyalt játszottam.

Testhezálló volt a szerep?

Erről a menyasszonyomat kellene megkérdezni…! (Nevet.) Egyébként neki tetszett a sorozat, és velem is elégedett volt.

Milyenek voltak a forgatási élményeid?

Nagyon jók, jó csapat volt. A semmi közepén forgattunk, távol mindentől, távol Kaliforniától, ami különlegessé tette ezt a forgatást. Szerencsére a menyasszonyom, Liz társaságát sem kellett nélkülöznöm, mert elkísért, és ha nem is végig, de ott volt velem hetekig.

A leghíresebb szereped mégis csak Smith Jerrod volt… A Studio 10 riportere pár hónapja azt kérdezte tőled, hogy meg tudod-e mondani, hány szexpózban voltatok Samanthával (Kim Cattrall) a Szex és New York forgatásai során. Akkor azt mondtad, hogy bár a kérdés triviális, nem tudsz rá válaszolni, és ígérted, hogy összeszámolod. Megcsináltad a házi feladatodat?

Ajaj! Nem voltam jó diák… (Nevet.) Azóta sem számoltam össze, pedig tényleg kézenfekvő a kérdés.

Hogyan emlékszel vissza a felfűtött jelenetek forgatásaira?

Úgy, hogy a munka része volt. Profik voltunk, és végeztük a dolgunkat. Szerencsére sokkal kevesebb fizikális kapcsolat volt, mint ahogy azt gondolnád, vagy ahogyan a képernyőn át lejöttek ezek a jelenetek. De persze volt egy-két kínosabb pillanat, és olyankor nem tudsz arról megfeledkezni, hogy egy egész stáb van körülötted, és forognak a kamerák.

Samantha kalandjai mellett a SATC-nak volt egy – a korát és a #metoo mozgalmat jóval megelőző – nagyon fontos üzenete, a nők tényleges egyenjogúsága és szabadsága.

Ez így van, és csak üdvözölni tudtam ezt a szándékot. Örültem, hogy egy olyan sorozatban vehetek részt férfi színészként, ami a nők jogait támogatja. Amikor kirobbant a #metoo, teljes vállszélességgel támogattam a mozgalmat. A Szex és New York pedig tényleg sok vonatkozásban előrevetítette a mozgalom létjogosultágát egy olyan időszakban, amikor a képernyőket és a filmvásznakat túlnyomórészben férfi színészek uralták. Emlékszem, New Yorkban éltem, és felfigyeltem rá, hogy van ez a tévéshow, amiben bevállalták, hogy négy nő a főszereplő! Nagyon tetszett. Aztán bekerültem… A sorozatnak egyébként Sarah Jessica Parker volt az egyik producere is, ami szintén szokatlanabb dolog volt akkor. A forgatások során nagyon jól, fair módon bánt velem, nagyon jó emlék maradt. Mindig nagyszerű volt a hangulat a kulisszában is, szerintem ezt adják vissza az epizódok is, és a nők felé szóló pozitív üzenetek mellett ezért lett valószínűleg hatalmas siker a Szex és New York világszerte.

Olvastad már?

Ha készítenének még egy évadot, amiben a szereplők életét követnék, akkor igent mondanál a felkérésre?

Azt szoktam mondani, hogy minden jó forgatókönyvre igent mondok. A jó sztoriban hiszek – ha az megvan, rajtam nem múlik a részvétel, úgyhogy biztosan benne lennék, ha ez adott. De egyelőre semmi olyan hírt nem kaptunk Hollywoodban, hogy terveznének folytatást.

Milyen szerepek keltik fel az érdekelődésedet mostanában?

Egy színész idővel változik. Nyilván mindenkinél másabb ez a folyamat. Én úgy érzem, mélyebbre ástam az önismeretben, a korral sok szempontból érettebbé és bölcsebbé váltam. Ma már jobban érdekelnek a sokrétű, összetört karakterek.

Azt már megtudtuk, hogy a #metoo-t a szíveden viseled, de az Instagramod alapján úgy tűnik, hogy nem ez az egyetlen mozgalom, ami mellett kiállsz. Szociálisan nagyon érzékenynek tűnsz a társadalmi problémákra. A karantén alatt erősödött fel benned ez az érzékenység?

Nem, mindig is foglalkoztattak a társadalmi igazságtalanságok kérdései, amelyek kisebb társadalmi csoportokat vettek célkeresztbe. Legutóbb a feketéket érintő tüntetésekkel szolidáltam, de fontosnak tartom a társadalmi felelősségünket egymás iránt a járványidőszakban is. Ezért kampányoltam a maszkviselés mellett, ezt láthattad legutóbb az közösségimédia-oldalamon. Több mint egy évtizede támogatom a LMBTQ-közösséget, mert ők is egy társadalmilag sok szempontból megbélyegzett csoport. Fontos, hogy biztosítsuk számunkra is az egyenlőséget és az egyenlő jogokat. Az Instagram-oldalamat és a többi közösségimédia-oldalamat leginkább erre a célra használom, kicsit elegem lett az üres posztolgatásból.

Bár amennyire én tudom, éppen a közösségimédia-oldaladról tudta meg a média és a világ, hogy eljegyezted „álmaid nőjét”, Liz Godwint. A rajongóid nagy bánatára…

(Nevet.) Ez igaz. Nagyon szerencsés fickó vagyok. Lizzel négy éve találkoztunk Miamiban egy partin. Nagyszerű partner, mindent meg tudunk beszélni. Sok színésznek különválik az élete, van egy reflektorok előtt zajló és egy titkos élete. Én nem szeretem ezt, nekem a kettő együtt van. Liz nagyon sok helyre elkísér, és bár nagyon csinos, nem akar színésznő lenni, nem szeret a kamera előtt állni. Nagy lépés volt számomra, hogy megkértem a kezét.

Mikorra tervezitek az esküvőt? Gondolom, a világjárvány áthúzta kicsit a terveiteket…

Még nem tudjuk pontosan, valóban nehéz most tervezni. Igazából egyikünk sem híve a nagy felhajtásnak. Ahogy magunkat ismerem, biztosan zárt körű, barátoknak szóló, mezítlábas esküvőt fogunk tartani, valami gyönyörű partszakaszon, a naplementében a homokban…

Liz biztosan úgy ismer téged, mint a tenyerét, de most mondj valami olyan dolgot magadról, amit nem tudhatunk rólad, ha az önéletrajzodat olvassuk.

Hűha… Siklóernyős engedélyem van! De már régóta nem repülök. Túl veszélyes sport. Ahhoz, hogy biztonsággal lehessen művelni, minden nap kellene gyakorolnom, arra meg már nincs kapacitásom.

Mit gondolsz a jövőről?

Ez egy elég nehéz kérdés, mert még nem lehet pontosan látni szerintem. Beszélgettem emberekkel, és többen vélekedünk úgy, hogy a bezártság egy jótékony buborékot hozott létre körülöttünk, amiben a kreatív energiák kaptak erőre. Sokan kezdtünk el olyan ötletekkel foglalkozni, amelyek már régóta várnak a megvalósításra, csak sosem volt időnk leülni és elkezdeni őket. Általánosságban pedig tele vagyok reménnyel. Látom, ami most Fehéroroszországban történik, látom a jó irányú változásokat. Talán még nem a mi generációnk életében köszönt be egy jobb világ, de tudom, hogy be fog köszönteni.

Mi a terved, mit fogsz csinálni a karantén után?

Amikor végre megnyílnak a határok, nagyon szeretnék Olaszországba utazni a barátaimhoz. Többször jártam már ott, és mindig visszavágyom. Viszont sosem jártam még Magyarországon! Földrajzilag legközelebb hozzátok Romániában voltam, de ígérem, hogy legközelebb hozzátok is ellátogatok.

Fotó: Yasmine Kateb @yasminekateb
Haj: Vladimir Simic @vladimirsimic1
Stylist: Serafini @serafini_official

Szerzőnk, Vida Virág még januárban „szeflizett” Jasonnal

Olvass tovább!