Steve Jobs 8 tanácsa a sikeres élethez

2020. október 16.
Kilenc év telt el azóta, hogy Steve Jobs elhunyt, de az élettel, a munkával és a sikerrel kapcsolatos gondolataiból a mai napig sokat tanulhatunk.

Steve Jobs, az Apple társalapítója, a személyi számítógépek korszakának karizmatikus úttörője, akinek találmányai alapvetően változtatták meg mindennapjainkat. Jobs példamutató kitartása, munka iránti elkötelezettsége és kreativitása szülei garázsából a Szilícium-völgybe juttatta cégét. Munkásságának emléke előtt 2011 óta minden év október 16-án tisztelegnek világszerte. Az üzletember halálát követően nemcsak egy rendkívül sikeres céget hagyott maga után, hanem sok bölcs gondolatot és tanácsot is, ebből hoztuk el 8 kedvencünket.

steve-jobs-gondolatok

 

Tekints előre!

Ne a tegnap történtek miatt aggódjunk, hanem inkább menjünk, és találjuk ki, mi lesz holnap.

 

Bízz a megérzéseidben!

Merj a szívedre és a megérzéseidre hallgatni. Ők valahonnan már tudják, mivé akarsz válni.

 

Ne kényelmesedj el!

Úgy gondolom, hogy ha csinálsz valamit, ami nagyon jól sikerül, akkor még több csodálatos dolgot kell csinálnod, nem lubickolhatsz túl sokáig a sikerben. Találd ki, mivel folytathatnád.

 

Tudd, mikor kell változtatnod!

17 évesen olvastam egy idézetet, ami így szólt: „Ha minden napodat úgy éled, mintha az lenne az utolsó, valamikor biztosan igazad lesz.” Ez nagy hatással volt rám, és azóta, az elmúlt 33 évben minden reggel, mikor a tükörbe néztem, megkérdeztem magamtól: „Ha a mai lenne az utolsó napom, azt akarnám csinálni, amit ma fogok csinálni?” Ha nem volt a válasz túl sok egymás után következő napon, tudtam, hogy változtatnom kell valamin.

 

Éld a saját életed!

Az időd korlátozott, ezért ne pazarold valaki más életének megélésére. Ne ess abba a csapdába, hogy más elvei és gondolkodása szerint akarsz eredményes lenni.

 

Csináld azt, amit szeretsz!

A munkád fogja kitölteni az életed nagy részét, ezért az egyetlen módja annak, hogy elégedett legyél, ha olyat csinálsz, amit nagyszerűnek gondolsz. És a nagyszerű munkát csak úgy lehet elérni, hogy szereted azt, amit csinálsz. Ha még nem találtad ezt meg, ne ragadj le, hanem keress tovább.

 

Bízz abban, hogy jó úton haladsz!

Nem lehet összekötni a pontokat a jövőt fürkészve, az összefüggések csak utólag visszanézve látszanak.

 Fotó: Getty Images

Olvass tovább!