Erről álmodnak az okos emberek

2020. július 21.
Bár a tudomány és a technológia lehetővé teszi, hogy egyre többet tudjunk meg az alvás azon fázisáról, amikor álmodunk, még mindig van két olyan kérdés, ami válaszra vár: miért álmodunk és miért azt álmodjuk, amit?

Azt már Siegmund Freud is megállapította, hogy az álmok a gondolataink leképződései. A modern tudósok annyiban pontosították már az álmokkal és az alvással kapcsolatos tudásunkat, némileg lehűtve a lelkesedésünket a témával kapcsolatban, hogy az álmok csupán elektromos agyi impulzusok, amelyek véletlenszerű gondolatokat és képeket hívnak elő a memóriánkból. Ezek álom formájában jelentkeznek alvás közben, amikor viszont felébredve emlékszünk ezekre a képekre, az erőfeszítés, hogy racionális összefüggést fedezzünk fel az álmaink között, összezavarhat minket.

Az álmok azonban ennek ellenére, vagy éppen emiatt hasznos indikátorai annak, ami épp foglalkoztat minket. A DreamsCloud nevű kutatás szerint például a magasabb iskolai végzettségű emberek gyakrabban álmodnak munkával kapcsolatos élethelyzetekkel, előléptetéssel, munkatársakkal, mint a kevésbé képzett emberek. „Arról álmodunk, ami leginkább lefoglalja ébren a gondolatainkat” – mondta dr. Angel Morgan, a kutatás vezetője. 

Lelki problémák és álmok

Az is kiderült a kutatásból, hogy azok, akiknek gyakrabban vannak rémálmaik, több belső problémával küzdenek, mint azok, akiknek nincsenek rossz álmaik. „Minél több álomra emlékszünk, annál nagyobb eséllyel tudjuk megoldani az adott problémát ébren” – mutatott rá dr. Patrick Bourke, a kutatás társszerzője.

A valódinak tűnő képek, amiket álmunkban látunk, személyiségjegyeinket is kifejezhetik. „Egy német kutatás szerint például aki álmában gyilkosságot követ el, sokkal introvertáltabb személyiség, ugyanakkor agresszív vonásokra is utalhat” – mondta a kutató.

Az álmok ráadásul hasznosak is lehetnek. A tudósok találtak olyan kapcsolatot az emberi tudat és az álmok között, amely segíthet bizonyos mentális betegségek felismerésében. Dr. Sander van der Linden kísérleti pszichológus, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy „az álmok segítenek feldolgozni az érzelmeinket, és emlékeket építeni belőlük. Amit álmunkban látunk és tapasztalunk, nem feltétlenül valódi, ám a hozzájuk kapcsolódó érzelmek kétség kívül azok.”

Fájdalommentes emlékezés

Az álmok segítenek előhívni érzelmek emlékeit anélkül, hogy a tényleges élethelyzetet felidéznénk, ami először kiváltotta belőlünk az így felidézett érzéseket. Emlékezhetünk az első szerelem érzésére anélkül, hogy a későbbi csalódásunkat az adott férfiban fel kellene idéznünk. Nem fontos, hogy hiszünk-e a különböző álomteóriákban, a lényeg, hogy a tudomány hisz az álmokban.

Olvastad már?

Forrás: Live Science. Medical Daily
Fotó: Unsplash