Bejelentették a tavaszi MET-gála témáját és dress code-ját

2022. február 18.
A második, 2022-es tavaszi kiállítás témája az előző, őszi esemény utózöngéje lesz, az amerikai divatot éltetik tovább.

Az In America: An Anthology of Fashion volt az őszi MET Gála témája, mellyel az amerikai divat ősforrását kutatták a 19. század második felére és a 20. század elejére fókuszálva. A New York-i Metropolitan Múzeumban megrendezett gála második felvonását 2022 májusában tartják, és az amerikai divat témáját viszik tovább. Természetesen a dress code-hoz kiállítás is tartozik a múzeumban, melyet az Instagram szponzorál: a több mint 100 modern kori ruhadarabot és divatkiegészítőt a közösségi oldalak lencséjén keresztül láthatjuk majd. 

met-gala-kiallitas

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nyolc filmrendező – köztük Tom Ford, Sofia Coppola és Judy Dash, aki a nagyhatású 1991-es Daughters of the Dust című filmet rendezte – háromdimenziós mozikeretet alkot a ruhákból. Így a steril, fehér falú galériaélmény helyett a Metropolitan Múzeumban az adott korban találhatjuk magunkat a különböző termekben, például egy Frank Lloyd Wright által tervezett 19. századi nappaliban. 

Andrew Bolton, a kiállítás kurátora elmondta, hogy olyan tervezőkre és ruhakészítőkre fókuszáltak, akik nem a legismertebb nevek, ugyanakkor nagy hatással voltak a divattörténelemre és a divatiparra”.

A második kiállítással tisztelegnek a méltatlanul elfeledett tehetségek előtt, akik végre megkaphatják azt a reflektorfényt, ami jár. Köztük van Ann Lowe afroamerikai tervező, aki a nagymamájától tanulta a ruhavarrás csínját-bínját, éa aki végül a first lady, Jacqueline Bouvier Kennedy esküvői ruháját is elkészíthette. Elizabeth Hawkes, Amerika Elsa Schiaparellije is méltó helyet kap a tárlaton. 

A Lexikon-kiállítás párhuzamosan fut az első gála kiállításával, az Antológiával. Március folyamán pedig még harminc ruhával egészítik ki, melyek a kortárs amerikai divat sokszínűségét mutatják meg.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!