A Met-gála rögtön két eseménnyel tér vissza

2021. április 15.
Kevés esemény elmaradása fájt annyira a divat rajongóinak, mint a MET-gála. A járvány miatti kényszerszünet után azonban rögtön kétrészes ünnepléssel tér vissza: 2021 szeptemberében és 2022 májusában is tartanak egy látványos gálát a tavalyi kihagyás után.

Az amerikai divat lesz a témája a Metropolitan Múzeum várva várt eseményének, a Met-gálának. Ráadásul nem is egy, hanem rögtön két eseményt szerveznek. Az idei szeptemberi gálát egy májusi követi majd 2022-ben, hogy pótolják az elmaradt tavalyi eseményt. 

met-gala-ket-esemeny

A Met-gálát a divat Oscarjának is tartják, és rendszerint a legjobban öltözött hírességek közül választják ki a házigazdáját. Idén azt pletykálják, hogy Amanda Gorman, az a 22 éves költőé lesz majd ez a szerep, aki Joe Biden amerikai elnök beiktatásán egyértelműen ellopta a show-t költeményével, valamint csodás sárga kabátjával és piros hajpántjával. Mellette természetesen, ahogy az már hagyomány, az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour és az amerikai divattervező, Tom Ford vezeti majd az eseményeket a Met-gálán. Gorman nem csak egyetlen öltözékkel hívta fel magára a legendás főszerkesztő figyelmét. A beiktatás után szerepelt az amerikai Vogue címlapján is Louis Vuitton és Dior kreációban. A gálát szervező Costume Institute még nem erősítette meg a híresztelést a társházigazda személyéről, ám nem is is cáfolták, hogy Amanda Gormanben gyönyörködhetünk majd a Met-gálán. 

A Metropolitan Múzeumban a gálát a New York-i divathét végén rendezik, és mindig van egy különleges témája. Idén az Amerika: a divat lexikonja (In America: A Lexicon of Fashion) címet kapta a szeptemberi esemény. A második rész, amelyet 2022 májusának első hétfőjén rendeznek, az Amerika: a divat antológiája (In America: An Anthology of Fashion) címet adták a kitalálói.

Ahogy a címek sugallják, a téma az amerikai divattervezőket ünnepli, ahogy az elmúlt év a politikában, kultúrában és társasági eseményeken. „Úgy gondolom, hogy a hangsúly a folyamatos kreativitásra került a járvány és a társadalmi igazságszolgáltatást sürgető megmozdulások idején” – mondta Andrew Bolton, a Costume Institute kurátora. 

Olvastad már?

Az esemény inspirációját a kanadai író, Witold Rybczynski műve, a Home: A Short History of an Idea adta. Ez egy hosszú esszé a ház körüli élet, a kényelem és a kultúra evolúciójáról. Ez alapján alakítja át Bolton egy képzeletbeli házzá Anna Wintour divatközpontját. A kurátor szerint Bonnie Cashin plédszerű kabátjai és a sportruházati úttörő, Claire McCardell kezeslábasai, valamint Taylor Swift virágos Oscar de le Renta esélyije és Collina Strada fenntartható sportos, de hétköznapokon is hordható ruhái rezonálnak legjobban az idei témával.

Nem lehet természetesen figyelmen kívül hagyni a Met-gálán sem a járvány miatti biztonsági szabályokat. A hírességekkel tömött vörös szőnyeg idén biztosan kisebb lesz, ám semmivel sem visszafogottabb. A ruhák között pedig biztosan feltűnnek majd olyan tervezők kreációi, mint Kerby Jean-Raymon, aki a Pyer Moss fekete dizájnere, és a kifutót arra használta, hogy kitörölje az afroamerikai narratívát a popkultúrából. De biztosan láthatunk majd Prabal Gurungtól is látványos estélyit, aki 2020-as show-ján Ki lesz amerikai? felirattal célzott a társadalmi elfogadásra. Mellettük Virgil Abloh, Ralph Lauren és a hetvenes évek márkájának, a Halstonnak a ruháit láthatjuk a kiállításon és a gálán is.

Legutóbb 1998-ban szentelte az estét a Met-gála az amerikai tervezőknek. Akkor két dizájner, Ralph Lauren és Tommy Hilfiger kreációi uralták a vörösszőnyeget. Idén sokszínűbb és változatosabb képet láthatunk majd valószínűleg. 

„Hiszek abban, hogy az amerikai divat a reneszánszát éli jelenleg – mondta Bolton. – Úgy gondolom, hogy a fiatal tervezők viszik a zászlót a sokszínűség és elfogadás, valamint a fenntarthatóság és transzparencia terén.”

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!