Celine Dionnál nagyon súlyos gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizáltak

2022. december 08.
Az 54 éves énekesnő az Instagram-oldalán jelentette be, hogy betegsége miatt le kellett mondania az európai turnéját.

Celine Dionnál a rendkívül ritka merev ember szindrómát, nemzetközi nevén Stiff-Person szindrómát (SPS) diagnosztizálták. A SPS egy neurológiai rendellenesség, melyet csak az utóbbi években fedeztek fel.

A betegségben érintettek a különféle őket ért ingerekre (például zajokra, érintésekre vagy akár a stresszre) túlzott idegrendszeri választ adnak, aminek hatására folyamatos izomgörcsök alakulnak ki a testükben. Az érintettekre rendellenes, gyakran összegörnyedt testtartás és merev mozgás jellemző. A betegség késői stádiumában az érintettek képtelenné válnak a járásra és beszédre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Céline Dion (@celinedion) által megosztott bejegyzés

Bár az állapot nem gyógyítható, vannak kezelések, amelyek lassítják a betegség előrehaladását, és az énekesnő elárulta, hogy mindent megtesz majd a tünetek minimalizálása érdekében.

„Mint tudjátok, mindig is nyitott könyv voltam, de korábban nem álltam készen arra, hogy bármit is mondjak az állapotomról. Hosszú ideje küzdök egészségügyi problémákkal, és nagyon nehéz volt szembenéznem a kihívásokkal, és beszélnem mindarról, amin keresztülmentem. Nemrégiben diagnosztizáltak nálam egy nagyon ritka neurológiai rendellenességet, a merev ember szindrómát, amely egymillió emberből egyet érint. Bár még mindig tanulunk erről a ritka állapotról, most már tudjuk, hogy ez okozta a görcsöket, amelyekkel küzdöttem” – mondta az énekesnő könnyekkel küszködve a videójában.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!