Détár Enikő sírva mesélt gyermekkoráról

2023. május 03.
A színésznőnek nem voltak éppen felhőtlen gyermekévei és családja történetében is több tragikum fordult elő, amikről nem sűrűn beszélgettek szüleivel.
Détár Enikő mesélt gyermekkoráról.

Détár Enikő könnyekkel küszködve mesélt nehéz gyermekkoráról a Palikék Világa by Manna csatornáján futó, Három igazság című podcastben, ahol élete kezdetéről kérdezték a műsorvezetők. Anyja nemesi származású, apja pedig árva gyerek volt. Ötéves korában édesanyja elhunyt, amikor az ötödik gyerek született volna. „A családi legendárium szerint vérmérgezésben, hogy ne szülessen meg az ötödik gyerek” – magyarázta a tragikus történetet, majd hozzátette: „Nyilván tudtok a sorok között olvasni.”

Édesapjáról is mesélt a műsorban: „Apám egy iszonyú jóindulatú, jó szándékú pasi volt, ezzel viszont visszaéltek. (…) Erről sosem beszélt a család, csak gyerekként hallgatóztunk. Apa vitt el egy balhét, és bebörtönözték, ekkor kétéves voltam. Előzetesből kijött, akkor ugye megfogant a húgom, aki szegény úgy született, hogy az apa börtönben volt.”

Enikő apja egyébként kádergyerek volt, majd diplomát szerzett és dísztitkárként vállalt állást. Édesanyja a történtek után kénytelen volt hamar munkába állni és ennek köszönhetően Enikő már kétévesen óvodába ment. A bebörtönzés következményei azonban itt még nem értek véget. Könnyek közt folytatta történetét: „A nagy házra emlékszem, és hogy mindig hideg volt, csak egy szobában volt fűtve. Ugye az anya is csóró volt. Arra emlékszem, hogy én az anyával alszom egy szimpla ágyban, és van egy kisbaba…”

A Détárék apja kiengedése és rehabilitása után, folytonos költözködésre kényszerültek. Ez is megviselte a családot. A színésznő itt már régi sebeket tépett fel magában és nem szeretett volna még mélyebbre merészkedni:

„Erről nem szoktam beszélni, mert ez a temetetlen múlt. Nem akarok ennél mélyebbre menni. Ez nem volt téma nálunk. Amikor már feltettem volna a kérdéseimet apának, addigra ő már nem volt” – jelezte szolidan a műsorvezetőknek, hogy nem kíván tovább beszélni a témáról.

Fotó: Central Fotó Archívum