Elhunyt Sandra Bullock párja, Bryan Randall – ritka betegségben szenvedett

2023. augusztus 08.
57 éves korában elhunyt Bryan Randall, Sandra Bullock párja. A férfi már három éve küzdött egy ritka betegséggel, amiről ez idáig senkinek nem beszélt a család.

A People magazinnak eljuttatott közleménnyel tudatta Bryan Randall családja, hogy a férfi augusztus 5-én életét vesztette az ALS-szel folytatott hároméves küzdelme után. Sandra Bullock párja először modellként, majd fotográfusként dolgozott és nyolc éve volt együtt a színésznővel. A pár először 2015 januárjában találkozott Bullock Louis nevű kisfiának születésnapján, ahol a férfit kérték fel partifotósnak. A pár még abban az évben összejött és néhány hónappal később nyilvánosan is vállalták kapcsolatukat, amikor együtt jelentek meg Jennifer Aniston és Justin Theroux esküvőjén.

A család által megírt közlemény szerint Bryan Randall „békésen hunyt el”, majd azt is hozzátették, a férfi szerette volna titokban tartani a betegségét, és közvetlen környezete az őt ápolókkal együtt igyekezett ezt az utolsó pillanatig tiszteletben tartani.

Végzetes betegség

Az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) a mozgatóideg fokozatos leépülésével járó gyógyíthatatlan betegség, amely idővel fokozatosan romló izomműködést eredményez. A betegség végzetes és viszonylag gyors lefolyású: átlagos túlélése a diagnózistól számítva 2-5 év. A halál oka gyakran a légző- és garatizmok érintettsége, ami légzési tünetekhez, nyelési problémákhoz, nehezített köhögéshez és így a fertőzésekre való fokozott fogékonysághoz vezet. Az ALS ritka – 100.000-ből mintegy 5 embert érintő – betegség, amely leggyakrabban 50-60 év között jelentkezik, örökölt formája azonban már fiatalabb korban is megjelenhet. Az ALS progresszív betegség, ami általában egy testtájon (tipikusan a felső végtagon) kezdődik, majd fokozatosan terjed át a test többi részére. Gyakran kezdődik a kéz ügyetlenségével, a finom mozgások akadályozottságával, a lábakban észlelt gyengeséggel, lábizomgörcsökkel, illetve gyors kifáradással. Később súlyos izomsorvadás jelentkezhet, a láb elgyengülése miatt járási nehézség léphet fel, végül beszéd-, légzési és nyelési nehézségek jelenhetnek meg.

Néhány éve a jeges vizes kihívás, vagyis az ice bucket challange hívta fel a figyelmet a betegségre, amitől egyébként Stephen Hawking is szenvedett. Hawking esete ritka példa volt arra, amikor az ALS tünetei néhány éves pusztítás után stagnálnak, így történhetett, hogy a híres elméleti fizikus 76 évet élt. 

A Randall halálhírét közlő szövegben a család még köszönetet mondott az orvosoknak és ápolóknak, akik segítették a fotóst a betegséggel való küzdelemben, kiemelve, hogy az egészségügyi szakdolgozók gyakran saját családjukat hagyták ott azért, hogy velük lehessenek. Végül időt kértek a gyászra és arra, hogy végső búcsút vehessenek Bryantől.

Forrás: People Fotó: Getty Images