Büszkeség: mától Keleti Ágnes a valaha legtöbbet élt olimpikon

2023. szeptember 08.
A 102 éves Keleti Ágnes egy másik magyar olimpikontól vette át a címet.
Keleti Ágnes, a legidősebb élő olimpikon

Keleti Ágnes a mai nappal kiérdemelte a világ leghosszabb életet megélt olimpiai bajnokának járó címet. A ma 102 éves és 242 napos Keleti egy másik magyartól vette át a stafétát, mégpedig a 102 évet és 241 napot megélt Tarics Sándor vízilabdázó olimpiai bajnoktól, aki 2016-ban hunyt el San Franciscóban.

Keleti (született: Klein) Ágnes ötszörös olimpiai bajnok (talaj, gerenda, felemás korlát, kéziszercsapat), 46-szoros magyar bajnok és hétszeres csapatbajnok, a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője. Még tinédzserként került a tornasport közelébe, de aztán zsidó származása miatt sajnos rövid időn belül távozni kényszerült a válogatottból. A második világháború alatt édesapja nem tért vissza a koncentrációs táborból, neki pedig álnéven a túlélésért kellett küzdenie. 1945 után kezdte újra tornászkarrierjét, 31 évesen jutott ki élete első olimpiájára, amit talajon meg is nyert, és hatalmas kitartásának köszönhetően ezt követték később újabb és újabb sikerek. Keleti Ágnes sokáig élt Izraelben, de a ’90-es évek vége fele egyre többet járt Magyarországon, ahova végül haza is költözött.

A világ leghosszabb életet megélt olimpiai bajnokától, Keleti Ágnestől hoztunk most néhány idézetet!

„Huszonnégy éves elmúltam, amikor újra komolyan kezdtem tornázni. Ha ezt ma valakinek elmondom, az nagyon csodálkozik, mert a lányok manapság tizenhét-tizennyolc éves korukra már abba is hagyják.”

„A férfiaké a gyengébb nem, nem a nőké. Ha a férfiaknak kellene gyereket szülni, nem sok pici születne.”

Istvánmezei út 3-5. Nemzeti Sportcsarnok (ma Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok), női tornaverseny. Keleti Ágnes későbbi olimpiai bajnok tornásznő.

Istvánmezei út 3-5. Nemzeti Sportcsarnok (ma Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok), női tornaverseny. Keleti Ágnes későbbi olimpiai bajnok tornásznő 1949-ben

„Versenyző ​koromban, a versenyek után csak akkor tudtam elaludni, ha végiggondoltam és leírtam mindazokat a hibákat, amelyeket a gyakorlataimban elkövettem. Azt is meg kellett fogalmaznom, hogy miért nem tudtam elég nyugodtan versenyezni, valamint, hogy miként lehetne máskor jobban dolgozni.”

Pasaréti út 11-13., Vasas Sportcentrum, Keleti Ágnes későbbi ötszörös olimpiai bajnok tornász, a nemzet sportolója.

Pasaréti út 11-13., Vasas Sportcentrum, Keleti Ágnes későbbi ötszörös olimpiai bajnok tornász, a nemzet sportolója

„A hosszú élet titka, hogy nem szabad tükörbe nézni.”

Forrás: hungarytoday.com  Fotó: Fortepan/Kovács Márton Ernő, Getty Images