106 éves tetoválóművész lett a Fülöp-szigeteki Vogue címlapsztárja

2023. április 03.
Apo Whang-Od a valaha volt legidősebb ember, aki a magazin borítóján szerepelt.

Apo Whang-Od – más néven Maria Oggay – tinédzser kora óta tökéletesíti a kézzel készült (úgynevezett handpoke) tetoválás művészetét, amit apja utasítására tanult ki. Az idős nő mostanra valóságos sztár lett, külföldi turisták tömegei keresik fel őt, hogy bőrükön viselhessék a tradicionális Fülöp-szigeteki mintákat.

A 106 éves művész Manilától északra, Buscalan hegyi falujában lakik Kalinga tartományban. Ő az ország legrégebbi mambabatokja, vagyis hagyományos kalinga tetoválója. Whang-Od handpoke tetoválásait egy bambuszbot, egy pomelo fából készült tüske, víz és szén segítségével készíti a Butbut bennszülött harcosaira jellemző mintákat.

„Nemzedékének utolsó mambabatokjaként otthagyta a kalinga törzs szimbólumainak nyomait – amelyek az erőt, a bátorságot és a szépséget jelképezik – több ezer Buscalanba zarándokolt ember bőrén” – olvasható a Vogue Philippines közleményében.

A tradicionális kalinga művészet csak vér szerinti rokonoknak adható tovább, ezért Whang-Od már évek óta tanítja unokáit, Elyang Wigant és Grace Palicast. A tetoválónő címlapja előtt a Vogue rekordját Judi Dench színésznő tartotta, aki 2020-ban, 85 évesen szerepelt a magazin brit kiadásának borítóján.

Forrás: BBC