Sosem látott fotót publikált a királyi család II. Erzsébet királynő halálának első évfordulóján

2023. szeptember 09.
Pénteken volt egy éve, hogy II. Erzsébet királynő meghalt. A Buckingham-palota sosem látott fotóval tiszteleg a valaha leghosszabb ideig a trónon lévő brit uralkodó előtt.

A Buckingham-palota akkor közleményben tudatta, hogy őfelsége békésen hunyt el Balmoralban, szeretett skóciai kastélyában. Halálakor 96 éves volt, és ő maradt a brit történelem leghosszabb ideig uralkodó uralkodója.

Károly király választotta ki a képet II. Erzsébetről az évfordulóra

Halálának egyéves évfordulója tiszteletére a királyi család megosztott egy eddig soha nem publikált fotót a néhai királynőről. III. Károly király, aki édesanyja halálának pillanatában lett brit uralkodó, maga választotta ki a képet – közölte a Buckingham-palota.

A fényképen a néhai királynő királyi öltözékben látható, beleértve a királyi palástot és Vlagyimir nagyhercegnő tiaráját, amely 15 egymásba fonódó gyémántból készült.

A képet a híres fotós, Cecil Beaton készítette 1968. október 16-án, Erzsébet királynővel tartott hivatalos ülésen. Beaton egész pályafutása során készített fotókat Erzsébet királynőről és a királyi család más tagjairól, először 1942-ben fotózta a néhai uralkodót. Az évforduló kapcsán közzétett fotó Beaton utolsó Erzsébettel való találkozója során készült.

Bár a királyi család péntek előtt nem hozta nyilvánosságra a fotót, az korábban része volt a „Beaton-portrék 1928–68” című kiállításnak a National Portrait Galleryben 1968 novemberétől 1969 márciusáig.

Meghatóan emlékezik Károly édesanyjára

A fotó mellett Károly király pénteken egy nyilatkozatot is kiadott, amelyben édesanyja örökségéről elmélkedett. „Őfelsége halálának és a trónra lépésem első évfordulóján nagy szeretettel emlékezünk meg hosszú életéről, odaadó szolgálatáról és mindarról, amit oly sokunknak jelentett” – mondta. „Én is mélyen hálás vagyok azért a szeretetért és támogatásért, amelyet a feleségem és jómagam iránt ebben az évben tanúsítottak, miközben mindent megteszünk, hogy mindannyiuk szolgálatára álljunk.”

Fotó: Getty Images, Forrás: Insider