Vörös Zsuzsanna a magyar öttusasport első női olimpiai bajnoka – így él napjainkban

2024. augusztus 07.
Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó mögött két évtizedes sportkarrier áll. Az ember azt hinné, hogy pályafutása befejeztével megpihen, ám ő ugyanolyan magas szinten pörög és már másoknak segít győzelemre jutni, legyen az kétlábú vagy négylábú.
Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó: így él napjainkban
  • Vörös Zsuzsanna 12 évesen kezdett el sportolni.
  • Egyéni öttusában háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok, valamint olimpiai bajnok.
  • Jelenleg a székesfehérvári Alba Volán öttusaedzője, a Magyar Öttusa Szövetség alelnöke, illetve kutyatenyésztő és versenyeztető is.

Vörös Zsuzsanna 1977. május 4-én született Székesfehérváron. 1989-ben kezdett el úszni, majd 1991-től öttusázóként folytatta a sportolást. Még gyerekként fedezte fel őt Kulcsár Antal, aki győzelemre vezette a fiatal tehetséget, aki a kilencvenes évek elején már begyűjtötte az ifi és junior egyéni bajnoki címeket is.

A 172 cm-es Vörös Zsuzsanna az 1996-os évben bajnok lett váltóban, egy évvel később pedig mindent egyéniben és váltóban is felállhatott a dobogó tetejére a magyar bajnokságon, az év végén pedig elnyerte az év öttusázója címet is.  2000-ben Székesfehérváron megnyerte az Európa-bajnokságot és a következő évek sorra hozták neki a győzelmeket. 2002-ben a San Franciscó-i világbajnokságon második helyezést ért el, 2003-ban pedig ismét megnyerte a világbajnokságot.

2004-ben lett olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna

2004 a sikerek éve volt Vörös Zsuzsanna számára. Megnyerte az Európa-bajnokságot, és két arannyal a zsebében indulhatott az athéni olimpiára. Az előző olimpiához képest rengeteget fejlődött, és sokkal tapasztaltabban, érettebben vett részt a versenyeken. Ebben közrejátszhatott az is, hogy szakedzői diplomát szerzett. Edzője biztatására szakdolgozatot írt, amiben kifejtette, mit élt át a sydney-i olimpia előtt és után. Az alapos mentális felkészülés pedig meghozta az eredményt, és elsöprő győzelmet aratott az athéni olimpián. De nemcsak egy aranyéremmel lett gazdagabb, ugyanis megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, illetve Székesfehérvár díszpolgára lett.

Az olimpia után egy évvel újfent világbajnok lett egyéni szinten, legközelebb pedig a 2006-os budapesti Európa-bajnokságon nyert aranyérmet. A következő években a magyar bajnokságokról rendre arannyal tért haza csapat- és egyéni szinten is, ám egy súlyos sérülést követően úgy érezte, hogy ideje befejezni a versenyzést. A 2010-es debreceni Európa-bajnokságon búcsúztatták el.

Vörös Zsuzsanna a 2004-es athéni olimpián

Vörös Zsuzsanna a 2004-es athéni olimpián

Így él napjainkban Vörös Zsuzsanna

A magyar bajnokságokon egyéniben, váltóban és csapatban 26 alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára Vörös Zsuzsanna. Hat alkalommal lett világbajnok és hatszor európai bajnok, plusz ott van az olimpiai aranyérem is. Igazán lenyűgöző karriert tudhatott maga mögött, mikor befejezte versenyzői pályafutását.

Bár a versenyzéstől elbúcsúzott, a sporttal való kapcsolata megmaradt, hiszen Vörös Zsuzsanna a székesfehérvári Alba Volán öttusaedzője lett, napjainkban pedig már a szakosztály-igazgatója. Mindemellett a Magyar Öttusa Szövetség alelnöke, 2012-től a MOB Sportolói bizottságának tagja.

Időközben férjhez ment és családot alapított Vörös Zsuzsanna, 2015-ben adott életet a kisfiának, Áronnak.

„Lassan tíz esztendeje, hogy együtt vagyok a párommal, és három éve született meg Áron, a mi kis büszkeségünk. Életünk nem mondható eseménytelennek vagy mindennapinak, hiszen folyamatosan ingázunk, hogy találkozhassunk egymással. Engem a munkám Székesfehérvárhoz köt, az övét pedig Szegedhez, úgy hogy, vagy a férjem jön hozzánk, vagy mi látogatunk el hozzá. Mozgalmas napokat élünk, néha úgy érzem, hogy határokat súrolok, amikor minden elvárásnak meg akarok felelni” – idéz az Olimpia Vörös Zsuzsanna Telekom Sporthír Szolgálatnak adott interjújából.

Bár így is kellően mozgalmasak a 47 éves Vörös Zsuzsanna napjai, még kutyatenyésztőként és versenyeztetőként is nevet szerzett magának.

Források: Index, Olimpia, Wikipédia, Fotók: Getty Images