Ma ünnepli 80. születésnapját Pogány Judit – ilyen gyönyörű nő volt fiatalon a Nemzet Színésze

2024. szeptember 10.
Pogány Judit a maga kifinomult szerénységével, ám annál nagyobb tehetségével és bölcsességével a magyarok egyik legnagyobb büszkesége. A színésznő születésnapja alkalmából visszatekintünk életére, pályájára.
Pogány Judit 80. születésnap magyar színésznő

A színésznő 1944. szeptember 10-én született Kaposváron. Édesapját mindössze 8 évesen elveszítette, édesanyja pedig súlyos betege miatt nem tudott róla és testvéréről egyedül gondoskodni, így gyámszülőkhöz került Budapestre. Itt a már egészen kisgyerekkora óta tartó lelkesedése a színház iránt kibontakozhatott. Karrierjének előszobáját az iskolai szavalóversenyek jelentették, ahol hamar felfigyeltek Judit tehetségére és a versek, a színház iránti szenvedélyes szeretetére. Később, több szereppel a háta mögött egyszer ezt nyilatkozta:

„Soha nem voltam hősnő típus. Egyébként a sikeres, mosolygós, egészséges fogsorú emberek számomra nem érdekesek. (…) A sérülékenyebbek, akik bizonyos hibákkal együtt kell, hogy vállalják magukat, izgalmasabbak számomra.”

Visszatekintve a karrierjére, nehéz elhinni, hogy minden idők egyik legelismertebb magyar színésznőjét elsőre nem vették fel a Színház -és Filmművészeti Főiskolára. A színésznő önismeretéről tett tanúbizonyságot, hogy interjúiban elmondta: megérti a döntést, akkor még nem érett meg a színészi pályára. Azóta viszont megannyi díjjal, a színházi és filmes világ legnagyobb elismeréseivel tüntették ki: többek között Jászai Mari-díjas, Arany Oroszlán-díjas, Kossuth-díjas, de elnyerte a Magyarország Érdemes Művésze díjat is, mindezek mellett pedig a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Színház Online (@szinhaz.online) által megosztott bejegyzés

 

Érettségi után Kaposvárra költözött, ahol egy ideig adminisztrátorként dolgozott, közben amatőr színjátszókörben játszott. Ezzel a színitársulattal lépett fel a Ki mit tud?-on, amikor a Csiky Gergely Színház felfigyelt rá 1968-ban. Ekkor még csak segédszínészként szerződtették, ám egy évvel később már főszerepet kapott a Hamupipőkében. Ezt további kultikus darabokban való fontos szerepek követték kaposvári karrierjében. Nem sokkal később már Budapesten játszott, de ismét visszatért szülővárosába. Koltai Róbertet a Csiky Gergely Színházban töltött időszaka alatt ismerte meg, akivel 1971-ben házasodtak össze. 2006 óta nem alkotnak egy párt, azonban a mai napig nem váltak el.

1966 és 2015 között több mint 160 különböző színházi szerepet játszott el – többezerszer.

Miután Budapestre költözött, színházi karrierje mellett egyre több filmszerepet is kapott. Több mint 50 játékfilmben játszott, de sorozatokban is a mai napig szerepel, és szinkronszínészként is megannyi karakternek kölcsönözte a hangját.

Pogány Judit a példa arra, hogy a valódi tehetség, magabiztosság és szépség nem igényel harsányságot. A színésznő egészen fiatalkora óta megelégszik azzal, ha a színpadon kiteljesedhet, amikor telt házas közönség csodálja – ez a mai napig így van. Magánéletében viszont annál kevésbé vágyik erre. Egyszer így fogalmazott:

„Magamban belül magabiztos ember vagyok, és pontosan tudom, hogy mit tudok és mire vagyok képes, az értékeimet hajszálpontosan ismerem (…)”

Fotó: Central Archív