Válogatott rövidfilmek újra a mozikban!

2018. október 13.
A Film Farm egy igazi ritkaság a hazai mozik világában, amely arra vállalkozik, hogy minden évben egy egész estés válogatást mutasson be az elmúlt évek legizgalmasabb magyar rövidfilmjeiből. Idén már második alkalommal kerül országszerte gyöngyvászonra egy újabb kollekció, ezúttal is műfaji sokszínűséggel garantálva, hogy mindenki megtalálja benne a maga kedvencét.

Mi az a Film Farm?

A Film Farm egy igazi ritkaság a hazai mozik világában, amely arra vállalkozik, hogy minden évben egy egész estés válogatást mutasson be az elmúlt évek legizgalmasabb magyar rövidfilmjeiből. Idén már második alkalommal kerül országszerte gyöngyvászonra egy újabb kollekció, ezúttal is műfaji sokszínűséggel garantálva, hogy mindenki megtalálja benne a maga kedvencét. A 8 kisfilm között találunk sci-fit, történelmi filmet, áldokumentumot és vígjátékot egyaránt, illetve hagyományosan egy animációs film is színesíti a választékot.

Mitől különleges?

Léteznek ugyan idehaza is olyan filmfesztiválok, ahol tartanak alkalmi rövidfilm-vetítéseket (többnyire a fővárosban), de erre az átlag moziba járó közönség vagy ritkán jut el, vagy eleve nem is hall róla.

A Film Farm egy 2017-ben indult projekt, ami azt tűzte ki célul, hogy eljuttassa a szélesebb nagyközönséghez a rövidfilmeket. Nem fesztiválként, hanem teljesen hagyományos mozifilmként forgalmazva, minden évben készítünk egy olyan válogatást a hazai kisfilmekből, amik simán felveszik a kesztyűt az éppen futó nagyfilmekkel, sőt! A magyar rövidfilm ugyanis már évek óta tucatszámra termeli ki a jobbnál-jobb alkotásokat – gondoljunk csak az Oscar díjas (!) Mindenkire, vagy a több milliós Youtube-nézettséget elért Újratervezésre – valamiért eddig mégis mellőzte őket a hazai forgalmazás.

Pedig ezek a kisfilmek a legtöbb esetben kemény munkával, sok szeretettel és még több kreativitással születnek meg, hogy aztán levetítsék őket párszor a világ különböző pontjain egy-egy fesztiválon, műsorra tűzzék őket valamelyik hazai televíziós csatorna hajnali műsorsávjában, és aztán végül az interneten “végezzék”.

A Film Farm első válogatása tavaly 20 különböző mozi műsorába került be az ország különböző pontjain, idén pedig tovább szeretnénk bővíteni ezt a listát, közönség-találkozókkal és egyéb kapcsolt programokkal kiegészítve a vetítéseket, hogy minél többen megismerhessék a rövidfilmeket.

Miért pont rövidfilmek?

Mert manapság, amikor egyre kevesebb a türelmünk a hosszú filmekre, és amikor a közönség jelentős része már többet néz Youtube-ot, mint TV-t, akkor a rövid formátum kifejezetten aktuálisnak mondható. Ráadásul a hagyományos mozi mintha épp tartalmi válságban is lenne, egyre több a silány, tucatfilm, a gyártók egyre elkeseredettebben próbálják kitalálni mire ül be a közönség – miközben a kisfilmek alkotói egyre profibb és egyre bátrabb alkotásokkal jelentkeznek évről-évre. Őket nem köti hollywoodi stúdiórendszer vagy producerek hada, ők még bátran kísérleteznek és őszintén beszélnek filmjeikben mindenről. A rövidfilm egyre kevésbé “gyakorlópálya”, vagy a nagyfilmek “kistestvére”, sokkal inkább olyan, mint a regények mellett a novella. Önálló műfaj, ami ugyanolyan szórakoztató, tanulságos, vagy lenyűgöző mint bármelyik egész estés társa.

Ráadásul ha valaki jegyet vált a Film Farm valamelyik válogatására, akkor egy jegy áráért több filmet láthat, sőt több műfajt. Olyan ez, mint egy doboz bonbon, amiben számtalan különböző ízből kapunk kóstolót.

Premier: 2018 november 22.

A válogatásban szereplő filmek:

Záridő (Reich Dániel)

Tetemre hívás (Madarász Isti)

Van egy határ (Tóth Barnabás)

A répa (Lengyel Balázs)

Balkon (Dell’Edera Dávid)

Vége (Borsos Miklós)

A csatárnő bal lába életveszélyes (Szilágyi Fanni)

Hetvenes (Dombrovszki Linda)

Ismertebb színészek az idei válogatásból:

Trill Zsolt, Csuja Imre, Pogány Judit, Törőcsik Franciska, Anger Zsolt, Tóth Orsi, Stork Natasa, Hajduk Károly, Hajdú Szabolcs, Tóth Ildikó, illetve az eddig elsősorban televíziós újságíróként ismert Al Ghaoui Hesna

A Film Farm hivatalos weboldala: www.filmfarm.hu