Fantasztikus magyar filmsikerek Brüsszelben: Deák Kristóf és Madarász Isti is díjat nyert

2023. április 25.
Madarász Isti Átjáróház című fantasztikus-romantikus filmje nyerte a legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliès-díjat a 41. Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Film Fesztiválon. A belga fővárosban az elmúlt héten megrendezett nagyszabású szemléről a legjobb thrillernek járó Fekete Holló díjat is magyar film, Deák Kristóf Az unoka című filmje hozta el. Mindkét alkotás megtekinthető a FILMIO-n.
Fantasztikus magyar filmsikerek Brüsszelben: Deák Kristóf és Madarász Isti is díjat nyert

Az 1983 óta megrendezett Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Film Fesztivál a horror, thriller, fantasy és sci-fi filmek előtt tiszteleg, díjazva a műfaj nagyjátékfilmjeit és rövidfilmjeit. A nagyszabású filmes találkozót továbbá minden évben látványos és nem kevésbé ijesztő programok, köztük testfestő verseny is kíséri.

Madarász Isti Átjáróház című, fantasy és vígjátéki elemekben bővelkedő romantikus filmjében a hullaházban dolgozó Krisztián holtan látja viszont nemrég megismert szerelmét, ezért elhatározza, hogy megmenti a lányt a túlvilág gonosz boncmesterétől és visszahozza őt az élők közé. Az Átjáróház a Nemzeti Filmintézet támogatásával a FocusFox gyártásában készült. A főszerepeket Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet alakítja.

Madarász Isti alkotása a brüsszeli kitüntetéssel versenybe került az év legjobb fantasztikus filmjének járó Arany Méliès-díjért is, amelyet a Sitges Film Fesztiválon adnak majd át októberben. A világhírű francia alkotóról, Georges Méliés-ről elnevezett rangos trófeát magyar film még sosem nyerte el, Madarász Isti azonban korábbi filmjével, a Hurok-kal már bekerült a jelöltek közé 2017-ben. 

Az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmet jegyző Deák Kristóf első mozifilmje, Az unoka főhőse egy szelíd, illedelmes irodista fiú, Rudi, aki úgy dönt, saját maga szolgáltat igazságot, miután imádott nagyapja egy lelketlen csalás áldozata lesz. A nyomozásban segítségére siet rátermett kolléganője, valamint a csalók korábbi áldozatai is.

A nyomozós thrillerbe oltott felnövéstörténet korábban elnyerte a Los Angeles-i Magyar Film Fesztivál közönségdíját, a Fantasportón pedig elismerő oklevelet kapott a szakmai zsűritől Portóban.  Az unoka rendezője és forgatókönyvírója Deák Kristóf, a film főszerepeiben Blahó Gergő, Jordán Tamás, Jászberényi Gábor, Pogány Judit és Döbrösi Laura láthatók. 

A 41. Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Film Fesztiválon egy további díjazott is a magyar filmesek sikerét gazdagítja. A nemzetközi versenyprogram Ezüst Holló díját a részben hazánkban forgatott Infinity Pool című film nyerte el. Brandon Cronenberg pszichológiai thrillere a Hero Squared koprodukciójában készült és világpremierje a Sundance-en volt, ahol a kritikusok a fesztivál egyik legfelkavaróbb filmjének kiáltották ki.