6 királyi felség, aki sokáig titkolta, hogy meleg: ma már van olyan, aki büszkén vállalja

2024. szeptember 25.
A múltban a királyi családok tagjainak titkolniuk kellett, hogy melegek. Mára viszont sokat változott a társadalom, és napjainkban olyan királyi felség is van, aki nyíltan vállalja a másságát.
Királyi családok híres meleg tagjai 
  • Sokáig titkolták a múltban a királyi családok egyes tagjai a másságukat.
  • Néhányuk ma már büszkén vállalja, hogy a saját neméhez vonzódik.
  • Megmutatjuk azt a 6 királyi felséget, akiről sokan nem tudják, hogy meleg.

Félve a társadalom reakciójától a királyi családok tagjai arra kényszerültek, hogy titokban tartsák szexuális orientációjukat. Ám akad néhány példás személy, aki úgy döntött, hogy nem titkolózik tovább és büszkén felvállalja, hogy a saját neméhez vonzódik. Ilyen például Manvendra indiai herceg és Lord Ivar Mountbatten is. Manvendra herceg megalapította a Lakshya Trust nonprofit szervezetet, ami a HIV és az AIDS megelőzésére összpontosít Indiában.

Lássuk a különböző királyi családok tagjait, akik valójában melegek:

1. Izabella pármai hercegnő

Izabella pármai hercegnő, aki 1741 és 1763 között élt, és soha nem erősítette meg, hogy meleg, pontosabban biszexuális, sőt hozzáment József osztrák főherceghez. A találgatások azonban továbbra is fennállnak a hercegnő szexualitásról, és arról, hogy volt-e romantikus kapcsolata sógornőjével, Mária Krisztina főhercegnővel. A páros rengeteget levelezett és sokak szerint ezek kódolt, illetve romantikus természetű írások voltak.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

𝒉𝒊𝒔𝒕𝒐𝒓𝒚 (@dauphine.history) által megosztott bejegyzés

2. I. Lajos Fülöp Orléans hercege

A francia királyi családban is akadt egy híres meleg királyi felség. XIV. Lajos király öccsét, I. Fülöpöt a 17. századi író Saint-Simon negatívan jellemezte, és azt írta róla: túlzottan feminin és nőiesen öltözködik. Azt pletykálták, hogy egyetlen nő sem képes lázba hozni, és széles körben ismertek voltak meleg kapcsolatai, különösen Chevalier de Lorraine lovaggal, ám a bátyja szemet hunyt a románcuk felett.

Mindennek ellenére a meleg I. Lajos Fülöp kétszer is megnősült. Első felesége, Henrietta angol hercegnő perforált fekély okozta hashártyagyulladásban halt meg, bár a Saint-Simon által végzett vizsgálat szerint a Chevalier de Lorraine és d’Effiat márki, I. Lajos Fülöp másik feltételezett szeretője mérgezte meg őt.

I. Lajos Fülöp később feleségül vette Erzsébet Sarolta nádor hercegnőt, aki pedig szintén szemet hunyt afelett, hogy a férje meleg.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Alessia (@paintings_in_history) által megosztott bejegyzés

3. II. Umberto olasz király

II. Umberto király mindössze 34 napig uralkodott, 1946. május 9-től egészen 1946. június 12-ig, Mussolini bukása után. Nem sokkal azután, hogy apja, III. Viktor Emmánuel király lemondott a trónról, kiderült, hogy Umberto meleg, és a leleplezés után az olasz közvélemény a monarchia felszámolására szavazott. Umberto 1946-ban vált el feleségétől, akitől négy gyermeke született, és élete hátralévő részét száműzetésben élte le. Genfben halt meg, 78 évesen.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

👑 (@royalsaddicted) által megosztott bejegyzés

4. Egon von Fuerstenberg

Egon von Fuerstenberg és Diane von Furstenberg 1973-ban elváltak 20 évnyi házasság után. Miután erre sor került, von Furstenberg azt mondta a New York Magazinnak, hogy biszexuális. Mint kiderült, Diane is kísérletezett egy másik nővel a házasságuk alatt, de ő nem élvezte. Fuerstenberg gyakran szórakozott olyan éjszakai szórakozóhelyeken, ahol melegekkel ismerkedhetett, köztük a Fire Islanden is, ami a nyári hónapokban az LMBTQ+ közösség ismert helyszíne. Aztán 1983-ban feleségül vett egy másik nőt, Lynn Marshallt. Fuerstenberg 2004-ben, 57 évesen Rómában halt meg.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Royalisticism (@royalisticism) által megosztott bejegyzés

5. Lord Ivar Mountbatten

Lord Ivar Mountbatten, aki rokonságban áll a brit királyi családdal,  II. Erzsébet királynővel és férjével, Fülöp herceggel, 2018-ban vette el élettársát, James Coyle-t, két évvel azután, hogy a nyilvánosság előtt felvállalta, hogy meleg. Mountbatten korábban Penny Mountbatten brit filantróp házastársa volt 1994-től 2011-ig. Penny később kiállt a férje mellett, és a második esküvőjén is jelen volt. Az egykori házaspár három lánya is támogatta apjukat és párját a nagy napjukon.

Az egyik híres meleg királyi felség Lord Ivar Mountbatten (jobbra)

Az egyik híres meleg királyi felség Lord Ivar Mountbatten (jobbra)

6. Manvendra Singh Gohil koronaherceg

Az 58 éves Manvendra Singh Gohil herceg 41 évesen nyilvánosan bevallotta egy 2006-os interjúban egy helyi újságnak, hogy homoszexuális, ezzel ő lett az ország első nyíltan meleg királyi felsége.

2018-ig a homoszexualitás illegális volt Indiában a gyarmati korszak törvénye értelmében, amely életfogytiglani börtönbüntetést írt elő mindenkinek, aki „a természet rendje elleni” szexuális cselekményeket követ el. Gohil azt mesélte, hogy a nyilvános megjelenése előtti években kegyetlen terápiás módszereket használtak a melegség ellen. Gohil ma azért küzd, hogy törvényen kívül helyezze ezeket a terápiákat, és küzd az országban élő LMBTQ+ közösséggel szembeni megbélyegzés ellen.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

LGBTQ+ (@queer_sky) által megosztott bejegyzés


Forrás: Business Insider, Fotó: Getty Images