A tudomány szerint ennek az 5 hírességnek van a legtökéletesebb alakja

2024. október 15.
A tudomány szerint vannak bizonyos kritériumok, amelyek kultúrákon átívelve jellemzők azokra az emberekre, akiket konvencionálisan szépnek tartunk. Lássuk, a tudomány szerint kik a legszebb hírességek!
Legszebb hírességek
  • Bár a szépség szubjektív, vannak bizonyos általános szabályai.
  • Tudományosan is meg lehet állapítani, ki mennyire felel meg a szépség kritériumainak.
  • Lássuk, a tudomány szerint kik a legszebb hírességek!

Tudjuk jól, hogy a szépség szubjektív, a szépségideálok pedig a történelem során folyamatosan változnak. Egészen mást testfelépítésű és arcú nőket tartunk manapság konvencionálisan szépnek, mint mondjuk 100 évvel ezelőtt. A szépség egy adottság, amit fontos lenne, egyéni és társadalmi szinten is a helyén kezelni: attól, hogy valaki szebb, vagy jobban megfelel a társadalom által felállított szépségideáloknak, még nem lesz értékesebb, jobb, vagy tehetségesebb, mint bárki más.

Ideje lenne, hogy mi nők elengedjük az elérhetetlen ideálok hajszolását, és ne akarjuk folyton másokhoz hasonlítani magunkat. Nem lehetünk mindannyian szépségkirálynők, és nem is kell annak lennünk. Elcsépeltnek hangzik, pedig igaz: az értékünket nem a külsőnk határozza meg. A szépség és fiatalság múlandó, miközben a belső értékeink az idő múlásával csak tovább nemesedhetnek.

Bár a szépség meghatározása nagyban függ az adott kultúrától, a tudomány szerint vannak bizonyos kritériumok, amelyek kultúrákon átívelve is jellemzők azokra az emberekre, akiket konvencionálisan szépnek tartunk. 

Mitől függ a szépség? Fizikai arányok és az aranymetszés

Az aranymetszés néven ismert matematikai fogalom következetesen megjelenik a természetben, az építészetben és még a hagyományos értelemben vonzónak tartott emberi arcokban is. Tanulmányok azt mutatják, hogy minél inkább megfelelnek egy ember arc- és testarányai az aranymetszés szabályainak, annál szebbnek ítélik meg. Az aranymetszéshez legközelebb álló arányokkal rendelkező hírességeket általában rendkívül vonzónak tartjuk.

A szépségre a testszimmetria és testtartás is hatással van

A szimmetria és a megfelelő testtartás szintén kulcsfontosságú elemek, amelyeket a fizikai vonzerő értékelésénél figyelembe vesznek. Ha a test mindkét oldala pontosan tükrözi a másikat, azt az agyunk általában harmonikusnak és szépnek érzékeli.

Az arányok, a szimmetria, a testtartás és más mérhető tényezők figyelembevételével a tudomány jelenleg az  alábbi 5 híreséget tartja a legszebbnek.

Lássuk, a tudomány szerint kik a legszebb hírességek!

1. Scarlett Johansson

Scarlett Johansson a legszebb híresség

Scarlett Johansson a legszebb híresség

Szépsége vitathatatlan! Aranymetszés szabályainak megfelelő arcvonásaival, szinte tökéletes mell- és derékarányával, hibátlan bőrével és irigylésre méltó testtartásával Scarlett Johansson végzett az első helyen. Saját bevallása szerint tánccal és erőnléti edzéssel őrzi meg gyönyörű, arányos izomtónusát.

2. Helen Mirren

Helen Mirren szépsége évtizedek óta elkápráztat minket

Helen Mirren szépsége évtizedek óta elkápráztat minket

A legendás színésznő, Helen Mirren már fiatal korától fogva kecsességet és érzékiséget sugárzott. Bár az idő múlása enyhített néhány arcvonásán, a megjelenéséből továbbra is árad a báj, és a szépség.

3. Kim Kardashian 

Kim Kardashian alakja egészen rendkívüli

Egészen rendkívüli Kim Kardashian alakja

Kim Kardashian extrém homokóra alakja, a szinte tökéletesnek mondható derék-csípő aránya a női szépségszabványok megtestesítője. Bár megjelenését nem kizárólag a természetnek köszönheti, tudvalevő, hogy folyamatos edzessél és egészséges életmóddal igyekszik fenntartani  csodás alakját.

4. Rita Ora

A szoborszerű testalkatú Rita Ora is ott van a legszebb hírességek között

A szoborszerű testalkatú Rita Ora is ott van a legszebb hírességek között

A szoborszerű testalkatú Rita Ora is nagyon közel áll a tudomány által meghatározott arányokhoz. Fitt, tónusos alakját a fellépéseivel, valamint elegendő alvással tartja fenn. 

5. Kelly Brook 

Kelly Brook formás alakja megfelel a tudományos szépségszabályoknak

Kelly Brook formás alakja megfelel a tudományos szépségszabályoknak

Bár egyesek plus size modellnek tartják, Kelly Brook formás alakja még mindig megfelel a tudományos szépségszabályoknak. A derék-csípő aránya, a buja dekoltázsa, és a homokóra sziluettje a klasszikus esztétikát tükrözi. Kerüli a túlzott fogyókúrát, és a testpozitivitás híve.

Forrás: Brightside Fotó: Getty Images