A nők három csoportja: csúnya, átlagos és szép – Abbahagynánk végre a szépség osztályozását?

2024. május 08.
A TikTok tele van toxikus trendekkel. A platform következő nagy dobása a mid girl trend, azaz: mondd el, miért nem vagy se igazán szép, se kimondottan csúnya, hanem egyszerűen csak átlagos.

A TikTok tele van furcsábbnál furcsább (vagy idiótább) trendekkel. Gondoljunk csak az egész arcot kíméletlenül legyantázós face wax challenge-re, vagy a fogreszelésre, amikor körömreszelővel igazították meg házilag a felhasználók a fogaikat a szebb mosoly (nem vicc) érdekében. A platform felhasználóinak következő nagy dobása viszont nemcsak a külsőre, hanem az emberek lelkére is veszélyes: nők százai identifikálják ugyanis magukat és másokat „mid girlnek”, azaz olyan nőnek, aki nem is szép, és nem is csúnya, azaz középszerű. De akkor milyen a mid girl? És milyen kritériumok szerint számít valaki középszerűnek? Miért lett ebből trend és egyáltalán miért tartunk még ott 2024-ben, hogy osztályozzuk a szépséget?

@joel_cave Corn has ruined your mind #fyp #men #selfimprovement #sigma #mentalhealth #school #gym #college #real #joelcave ♬ original sound - Joel Cave

A közösségimédia-platformok persze sohasem arról voltak híresek, hogy kedveznének a felhasználók mentális egészségének. Nem új téma a nap alatt, hogy a legtöbb ember az interneten másnak mutatja magát és az életét, mint amilyen valójában, a filterek, a Photoshop és a beállított képek pedig mindig is az önértékelés ősellenségei voltak. A TikTok tehát most csak egy újabb olyan trendet engedett szabadjára, ami a nők ügyét csorbítja: arra kényszeríti őket, hogy becsméreljék magukat, és még meg is magyarázzák, miért van mindez teljesen rendben. Az alapelve: sorold fel a kamera előtt azt a sok bizonyítékot, ami alátámasztja, hogy miért vagy se igazán szép, se kimondottan csúnya, hanem egyszerűen csak átlagos.

Viszlát, sisterhood!

Ha követjük a mid girl trend logikáját, akkor gyakorlatilag három részre oszthatjuk a nőket: a rondákra, akikre senki nem akar ránézni az utcán; a közepesekre, akik kicsit csinosak, aranyosak, de nem kiemelkedően szépek; és a végzet asszonyaira, akik gyönyörűek, és akiknek mindig minden sikerül. A szépséget hierarchizálni viszont több szempontból is problémás. Egyrészt semmi értelme a férfiak fejével gondolkodnunk, ráadásul nőként egyébként sem kéne legitimálnunk egy férfiszempontú beauty standardet, másrészt valójában nem létezik olyan ember, aki mindenki szerint egyformán gyönyörű. És ha már itt tartunk, milyen jogon nevezünk bárkit is csúnyának pusztán azért, mert nem felel meg a saját ízlésünknek?

@everyone.hates.ely 🙌🏽 #fyp #foryoupage #viral #trending #fypシ ♬ u are my high - renny

A legtöbb videóból az derül ki, hogy a nők a férfiakkal kapcsolatos tapasztalataik alapján rangsorolják a szépségüket. „Tudom, hogy mid girl vagyok, mert egy srác már cserbenhagyott, és ha 10/10-es vagy, a világon egyetlen pasi sem fog cserbenhagyni” – mondja egy videóban az egyik TikTok-felhasználó. Egy másik pedig arról beszélt, hogy az exei azt mondták, sokkal többet is ki tudna hozni a külsejéből, ha akarna. Függővé válunk mások véleményétől, ráadásul ezek a tartalmak csak abban erősítik meg a felhasználókat, hogy nekik is meg kell felelniük a társadalom által meghatározott szépségszabályoknak – különösen a férfiaknak, akiknek hagyjuk, hogy egyfajta zsűriként értékeljenek minket és rangsorolják a szépségünket. Ahelyett, hogy egymást támogatnánk, inkább felvéssük a feliratot a sisterhood, azaz a női testvériség sírkövére.

Pszichológusok, coachok, hírességek és aktivisták küzdenek azért, hogy végre megértsük: a szépség relatív és szubjektív, ráadásul kultúránként és időnként is rengeteget változik. Egyeseknek a társadalom és a kozmetikai ipar által meghatározott szépségsztenderdek jelentik a mércét, míg másoknak sokkal többet jelentenek a belső személyiségjegyek, és a viselkedésen, gondolkodásmódon keresztül látnak valakit vonzónak. A világ lakosságának nagy része viszont meg sem hallja az önszeretet fontosságát hirdető hangokat, és úgy gondolja, hogy a normáknak való megfelelés egy közösség részévé teszi őket. Ezzel a gondolkodásmóddal viszont arra késztetjük a nőket, hogy leértékeljék magukat, nem beszélve arról, hogy a saját megjelenésével szemben kíméletlenül kritikus tömeg másokat is hajlamos a felszín alapján megítélni.

Ez különösen a fiatalok esetében problémás, akik még nem elég érettek ahhoz, hogy felismerjék, miért baj, ha túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a külsőségeknek. Miközben ki kellene élvezniük a tinédzserkorukat és a húszas éveiket, a társadalom folyamatosan arra kényszeríti őket, hogy meg akarják változtatni a külsejüket – azt a külsőt, amit tizenöt-húsz év múlva vissza fognak sírni. Pedig akkor sem lesznek kevésbé szépek, csak mások.

Mások megerősítésétől tesszük függővé magunkat

A mid girl trendet meglovagoló videók kommentszekciójában persze záporoznak a tiktokkerek hozzászólásai. Sokan azonosulnak a tartalomgyártókkal, míg mások sajnálkoznak, hogy ilyen felkapott lett ez a téma. És persze vannak olyanok is, akik éppen a kommentárok miatt készítik el a videókat, együttérzésre vágynak, esetleg éppen arra várnak, hogy valaki megerősítse őket abban, hogy nem átlagosak, hanem gyönyörűek. Bármi is legyen az oka annak, hogy sok nő részt vesz a mid girl TikTok-trendben, ha másokkal hasonlítjuk össze magunkat a közösségi oldalakon (vagy a való életben), az negatívan befolyásolhatja a mentális egészségünket – amit már számos tanulmány is kimutatott.

Az irreális szépségszabványok például depresszióhoz vagy testdiszmorfiás zavarhoz is vezethetnek – utóbbi a becslések szerint a lakosság körülbelül 2 százalékát, főként a fiatalokat érinti. Azok, akik ebben a mentális zavarban szenvednek, a legapróbb „hibáik” megszállottjává válnak. Állandóan a külsejüket ellenőrzik a tükörben és folyamatosan a mások által észre sem vehető tökéletlenségeikkel foglalkoznak, és ezek miatt akár a társas interakcióktól is elzárkózhatnak. A kezeletlen testdiszmorfiás zavar egyáltalán nem gyerekjáték: súlyosabb esetben a szorongás akár öngyilkosságba is hajszolhatja az érintetteket. 

A statisztikák azt mutatják, hogy a nők körülbelül 10%-a bántotta már magát a testével való elégedetlensége miatt, és a felnőttek körülbelül 13%-ában fogalmazódnak meg öngyilkossági gondolatok a külsejük miatti szorongásból kifolyólag. Évente több mint tízmillió plasztikai beavatkozást végeznek világszerte és ez a szám évről évre növekszik, miközben tényleg nem létezik tökéletes ember. A nőknek fel kell ismerniük, hogy a szépségideál nem a vonzerő és az esztétika definíciója, és valójában azok az emberek is ugyanúgy küzdenek önértékelési problémákkal, akiket eszményítünk.

Mindig lesznek körülöttünk olyan emberek, akik szerint túl vékonyak, kövérek, magasak, alacsonyak, petyhüdtek, túl izmosak, vagy éppen jelentéktelenek leszünk. Ilyenkor emlékeztessük magunkat arra, hogy a külsőnk nem áll összefüggésben a jellemünkkel, és az, aki igazán akar, még a leglehetetlenebb helyzetekben is vonzónak lát majd minket.

Fotó: Getty Images