Internetes teszt mondja meg, mennyire vagyunk szépek

2023. július 26.
Az arcunk és a testünk szépségét is tesztelhetjük a spéci weboldalon, ami letarolta az internetet. Az már más kérdés, hogy ez mennyire jó ötlet...

Természetes emberi reakció, hogy szeretnénk tudni, hol helyezkedünk el a „szépség nagy hierarchiájában”, ezért persze önkéntelenül is állandóan összemérjük külsőnket másokkal. Bár a szépség és a vonzalom természetesen szubjektív dolgok, mégis sokan állítják, hogy képesek bizonyos elméletek vagy rendszerek alapján megállapítani „objektív szépség-pontszámunkat” – épp ilyen ez a nagy port kavart online teszt is.

A TikTokon elképesztő népszerűségre tett szert az a weboldal, ahol arc és test kategóriában tesztelhetjük szépségünket. Ehhez fel kell töltenünk egy fényképet, amit először egy sablonba illesztünk, majd különböző pontokat és vonalakat jelölünk meg testünkön. Jeleznünk kell például arc esetében a szemek sarkait, az orr hegyét, az áll végét és a hajvonal kezdetét illetve az arc oldalsó legszélesebb pontjait is meg kell jelölnünk. Miután végigmentünk a folyamaton, kapunk egy százalékot, illetve az ítéletet (hogy szépek vagyunk-e vagy csúnyák), és néhány jellegzetességet is megállapítanak – például, hogy normális méretű-e a homlokunk vagy elég jó-e a szemeink közötti távolság…

Durvának hangzik? Az is… Bár régi alapvetés, hogy a szimmetria vonzóvá teszi az arcot, a valóságban az egyedi vonásaink tesznek széppé és izgalmassá minket. Ez nem olcsó közhely – valószínűleg rengeteg csodaszépnek tartott modell és színésznő van, aki nem kapna túl magas pontszámot ezen a teszten. De ami még ennél is fontosabb, semmi értelme külső mércék szerint meghatározni a szépségünket.

Veszélyes játék

A Pretty Scale-hez hasonló felületek legnagyobb „kockázata”, hogy egy-egy rosszabb pontszám elbizonytalanítja és elbátortalanítja a gyakran eleve önbizalomhiányos fiatalokat. A mai fiatalok így is borzasztóan nehéz helyzetben vannak az online szépítő filterek és az egyre elérhetőbbé váló szépészeti beavatkozások kereszttüzében állva, így nem nehéz elképzelni, milyen pusztító hatással lehetnek ezek a látszólag ártalmatlan tesztek.

Forrás: TheLab Fotó: Getty Images