Fenntartható divat: Alma Vetlényi, Aware by Printa, Lazlo, Wyhoys

2018. október 01.
Fenntartható, átlátható, ökotudatos és környezetbarát - egyre fontosabb szempontok a divat terén is. A Marie Claire Fashion Days-en olyan magyar tervezők is bemutatják új kollekcióikat, akiknél elsődleges szempont az ökoszemlélet.

ALMA VETLÉNYI

Alma kollekcióját személyes emlékei inspirálták: saját gyerekkori ruháinak forma- és színvilágát  dolgozta fel és értelmezte újra dekonstruktív módon. A szabásvonalakban és sziluettekben fellelhető a gyermeki játékosság fodrok, kivágások vagy kapucni formájában. Az imidzsdarabok belső oldalán található kézi hímzések naplóból kiragadott mondatok, aktuális üzenettel. Hernyóselyemből és pamutból készültek a színpompás szettek, a szabászati hulladékgazdálkodást is figyelembe véve.

AWARE BY PRINTA

A Walking Distance kollekció a természetben született, és a környezettudatos utazás fontosságára hívja fel a figyelmet: fedezzük fel a környékünkön található helyeket, gyalogoljunk, fussunk, sétáljunk, kapaszkodjunk fel egy sziklára, ugorjunk át egy patakot! Ebben a szellemben az alapanyagok helyben készített és talált textíliák és vintage kelmék, amelyek környezetbarátak és kényelmesek. Különleges szabásvonalak és kézzel szitázott minták teszik őket egyedivé, a színek az esti égboltot és a ragyogó napsütést idézik.

LAZLO

A Lazlo márka ruhái 2012 óta kimondottan szabászati hulladékból készülnek: így környezettudatosak, ezzel védik a környezetünket. A 2019-es tavaszi–nyári kollekció a One nevet viseli: a modellek ugyanis méret nélküliek (tehát one size-ok). A szabásminták letisztultak és a zero waste-elvet követik: úgy vannak szerkesztve, hogy ne legyen leeső szabászati hulladék. A textilminták fotóprintek, amelyek különböző élethelyzeteket vagy éppen manipulált textileket jelenítenek meg.

WYHOYS

Pápai Lilla legújabb kollekciója a felelős állattartásra szeretné felhívni a figyelmet. Az organikus pamutból készült kötött, valamint az OEKO-TEX nyomott bambuszselyem ruhadarabok, a sportos, mégis elegáns outfitek nyugalmat, egyszerűséget sugallnak. A kollekció kötött elemei különleges átlapolásokkal, apró részletekkel és hajtásokba bújtatott hímzésekkel a rejtett problémákra utalnak. A színvilág a kutyákat idézi meg, így jellemzőek a természetes, meleg, natúr színek valamint a pasztell rózsaszín.

November 3. szombat

16.00 Magyar tervezők bemutatója

Ökotour: fókuszban a környezettudatosság

AWARE by PRINTA, WYHOYS, LAZLO, ALMA VETLÉNYI