Magyar tervezők MCFD2019

2019. november 04.
11. Marie Claire Fashion Days Időpont: 2019. november 22-23-24. Helyszín: Millenáris Park B Épület (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.)

Magyar tervezők bemutatója november 22. 21 óra szakmai nap és november 23. 20 óra:

CAKO, CELENI, ELYSIAN, TOMCSANYI, NORA SARMAN , NUBU, VIKTORIAVARGA BUDAPEST

CAKO
Cakó Kinga legújabb, 2020­as tavaszi–nyári kollekcióját egy marokkói utazás inspirálta: a meleg terrakotta, a sárga különböző árnyalatai, a bézs, az aranybarna és a fénylő fehérek alkotják a színpalettát. A kollekció darabjait az olyan lágy esésű anyagok jellemzik, mint például a kevert len – a test vonalát finoman követő szabások és az izgalmas hajtások nemcsak végtelenül nőiessé teszik a kreációkat, de bátorítják az ismeretlen tájak felfedezését. A jól kombinálható, ruhatárunk alapjait képező darabok mellett a görög istennőket és a vidéki romantikát is megidéző maxiruhák, overallok és laza blézerek is megtalálhatók.

CELENI

A Celeni 2020­as tavaszi– nyári kollekciójának inspirációjaként egy eldugott, századfordulón épült őrségi templom szolgált, amely kézzel festett, varázslatos kék mennyezetével a vidék rejtett kincse – nem csoda, hogy Cselényi Esztert, a márka alapítóját és tervezőjét is magával ragadta. Az őrségi kis falucska az aranyló mezőivel, végtelen erdőivel csodálatos élményt nyújt, és a templom is bármikor látogatható, kulcsa az ajtó közelében van elrejtve. A kollekció anyaghasználatában a lenvászon és a pamut dominál, amelyeket a templom ihlette, Olaszországban készült printek díszítenek. A színpalettát a fehér, a kék és az aranyló sárga uralja.

ELYSIAN

Kecses, szelíd, szabad – az Elysian 2020­as tavaszi–nyári Beach Chic kollekciójának középpontjában a márka védjegyének számító bodyk és úszódresszek állnak, a tervező ezúttal ugyanis arra fókuszált, hogy miként lehetünk sikkesek és elegánsak a vízparti nyara lásaink alkalmával. Az egyrészes fürdőruhákat könnyű, lágy esésű anyagokból készült szoknyákkal, ruhákkal, nadrágokkal kombinálta, így tette teljessé az Elysian jövő nyári ruhatárát. Suhanó selymek, csillogó flitteres kelmék és rétegzett tüllök harmonikus egyvelege jellemzi a ruhákat. A fürdőruhák nagy része újrahasznosított ökotextíliából készült, ezzel is kifejezve a márka fenntarthatóság iránti elkötelezettségét.

NORA SARMAN

A Nora Sarman Celebration of Love kollekciója azokról a ruhákról szól, amelyekre örökké emlékezni fogunk. Ezek a ruhák a rituálénak szólnak. Az ünnepség női résztvevői az antik mitológia szereplői: istennők, nimfák, bacchánsnők és szibillák, azaz a fantáziánk és a tudatalattink örök vendégei. A kollekció legkülönlegesebb anyaga a kézzel gyöngyözött, háromdimenziós virágokkal televarrt tüll, amelyből estélyi ruha és különféle topok készültek. A hangsúly egyébként is a karakteres anyagokon (fémszálas csipke, selyem), valamint a hímzéseken van. Különleges hátmegoldások, szalagok, fűzők, apró és óriási masnik teszik izgalmassá a ruhákat, amelyeket a Vecsei Millinery fejdíszei egészítenek ki.

NUBU

A NUBU tervezői számára régóta kimeríthetetlen inspirációs forrást jelent a japán esztétika és a zen. Hogy mi ihlette a márka 2020­as tavaszi– nyári kollekcióját, azt legjobban a japán shibui fogalommal írhatjuk le: visszafogott, szerény, hivalkodástól mentes szépség, amelynek nem szükséges tolakodni, mert a minősége önmagáért beszél. A ruhákat a Budapesten élő japán művész, Fukui Yusuke munkái inspirálták, akinek a művészete maga a shibui. A kollekció fő színe a narancssárga, amelyet a fekete, a fehér és az áttetsző rétegek hangolnak koordinált rendszerré. A letisztult, mindennapi viseletre alkalmas szettek mellett nagy hangsúlyt kaptak a szabadidős darabok is, a formavilágában pedig visszaköszönnek az olimpiai kollekció elemei is.

TOMCSANYI

A Palma gumigyár termékei egyeduralkodóak voltak a hetvenes évek magyar piacán. A gumimatracok nemcsak a bizarr mintáikkal és váratlan színkombinációkkal hívták fel magukra a figyelmet, hanem a gyártásukhoz használt modern technológia is egyedülálló volt. A 2020­as tavaszi–nyári kollekció visszarepít ezekbe az időkbe: a nyolcféle print a retró matracmintákon túl az egész Palma-­jelenséget magában hordozza, vintage ihletésű, minimalista fazonokban, kényelmes, könnyed darabokban ölt testet. A ruhák természetes eredetű cuproból, viszkózból és rayonból készültek. A kollekció a felhőtlen nyaralás hangulatát idézi, a márkától már megszokott váratlan és látványos mintákkal, letisztult és jól kombinálható darabokkal.

VIKTORIAVARGA BUDAPEST

A márka legújabb kollekcióját a fehérben úszó Moszkva képe és a sikkes esztétika ihlette. Az ikonikus épületek és a kulturális jelenségek, mint például a grandiózus Bolsoj Színház, a Boldog Vazulszékesegyház vagy a matrjoska is visszaköszön az egyes darabok szabásában, illetve mintájában. A napfelkelte lágy világosságát a menta, a türkiz és a fehér jelképezi, amelyekhez a naplemente árnyékait idéző narancssárga, vörös és lila párosul. A kreációk gazdagon applikáltak: pomponok, nagy masnik, és többféle réteg jelenik meg a virágmotívumok mellett. A lágy, tiszta szabásvonalakat gazdag kiegészítők – gallérok, sálak, arany fülbevalók, fejdíszek, csipkekézelők – ellensúlyozzák.

November 23. szombat 14.30 Magyar tervezők bemutatója: MONIK COUTURE, KRISZTA FEJES, LOZAR, E N I H O R N

MONIK COUTURE

A márka új kollekcióját a természet ihlette: a víz érintése, a hullámok dinamikája és a hideg pasztellárnyalatok rétegződése. A couture vonalnál az alkalmi és a menyasszonyi ruhák mellett felvonulnak a határozott és kifinomult nő hétköznapi ruhatárába beilleszthető darabok is – mindegyikre jellemzőek az anyagmanipulációk és a kézi részletek. Az idei kollekció különlegessége továbbá a kiegészítőkben rejlik: egy­-egy szett couture táskával egészül ki, és a ruhadarabokat a DORIDEA márka bőrövei teszik teljessé.

KRISZTA FEJES

Fejes Kriszta 2020­as tavaszi–nyári kollekcióját a trópusi környezet ihlette, amely játékos darabjaival a természet szépségeire hívja fel a figyelmet. A gondosan és nagy odafigyeléssel készített táskákon a trópusok jellegzetes tónusai jelennek meg. Prémium minőségű és különleges, metálos felületű bőrök tükrözik a márkára jellemző eleganciát. A hétköznapokon viselhető táskák mellé társulnak imidzsdarabok is, amelyek a kollekció legkiemelkedőbb darabjai.

LOZAR

A SEA MOTION kollekciót 2020 tavaszán a tenger nyugodt színvilága uralja és inspirálja. A lágy kékség, a matt szürke és az azúr árnyalatai mellett a fodrok mint hullámok tűnnek fel a ruhákon. A darabokat – a minimalista irányvonalat követve – sportos eleganciával és egy kis romantikával megspékelve álmodták meg a tervezők. A Lozar­-nő sportosan elegáns, határozott, erős és egyedi, a szetteket pedig Abonyi Alma táskái egészítik ki.

ENIHORN

Akkor teljesítjük ki önmagunkat, ha megvalósítjuk a vágyainkat, de fontos, hogy megtaláljuk feladataink és álmaink között az összhangot. Sokan vágyakozunk az utazás után, hiszen ezalatt kiszakadhatunk a mindennapokból, és olyan élményekkel gazdagodhatunk, amelyek segítenek megteremteni a harmóniánkat. A tenger felől érkező lágy szellő és a fodrozódó hullámok, a sós illat és a halászfalvak apró házai, a madarak trillái, valamint a kis szigetek bicikliző rajongói ihlették az E N I H O R N legújabb kollekcióját.

 

November 23. szombat 18.30 Magyar tervezők bemutatója: INQ CONCEPT, ÉMÉ, BYVARGA, VIRAG KERENYI

INQ CONCEPT

Az INQ legújabb, Essential kollekciója is hű a márka által vallott értékekhez: a minimalista esztétikához, a maximális funkcionalitáshoz és a különleges szabászati megoldásokhoz. Azt hirdeti, hogy a kortárs megjelenés nem a trendek szigorú követésében rejlik, hanem a modern esztétikát fémjelző innovatív szabásvonalakban. A kollekció jellegzetes darabjai kifinomult színekben vonulnak fel, és megjelenik a friss pamut, a selyemérzetű viszkóz, de a gyapjú simogató puhasága is.

ÉMÉ

Az ÉMÉ 2020­as tavaszi–nyári LOVE kollekciójának alapja az előző szezonra épülve született meg, és formálódott tovább. Ezúttal az Yves Saint Laurent által készített ékszerek, kiegészítők formavilága és gazdagsága mutatott irányt a tervezők számára. Az anyagok karakteres mintázata és az élénk színhasználat adja meg a kollekció temperamentumát, amelyet lágy esésű, könnyed selymek, muszlinok, tüllök tesznek érzékennyé. A LOVE kollekció vibráló utazás a misztikumba.

BYVARGA

Varga Fanni Tranquil Melancholy kollekciója egyszerre képviseli a kifogástalan minőséget, a nyers egyediséget és a merész részleteket. A darabokban a nyári vihar előtti csend melankóliája képződik le, a felhőszakadás előtti tapintható feszültség ölt testet. A kék tónusai szimbolizálják a viharos eget, míg a pasztellárnyalatok a melankólia puhaságát tárják elénk. A ruhák egyszerre szexisek és stílusosak, a márka filozófiája és esztétikája pedig megengedi, hogy örök darabokat kaparintsunk meg.

VIRAG KERENYI

Kerényi Virág legújabb kollekciójában a fő hangsúly a táskákon és a hímzéseken van – de persze nincs ok aggodalomra, a tervező védjegyévé vált szín­- és mintakavalkád ugyanúgy jelen lesz a kifutón. Virág legtöbbször magukból az alapanyagokból inspirálódik, ez most sincs másként, és a különböző „anyagszerelmek” izgalmas, látványos, mégis harmonikus kollekcióvá olvadnak össze. A feltűnés és a teátrális fejdíszek persze garantáltak, de ezúttal hordhatóbbá, szofisztikáltabbá szelídültek a darabok.

 

November 24. vasárnap 17.30 Magyar tervezők bemutatója: ROMANI

ROMANI

A Romani Blueprint kollekciójának fő inspirációja a magyar és roma viselet­ és textilkultúra évszázados egymás mellett élése és kapcsolódása. A kollekció a kékfestés hagyományából merítkezik: a hazai kékfestő műhelyek mintái mellett a márka saját kéknyomatai a hangsúlyosak, amelyek a magyarországi cigányság magyar és roma kulturális kötődéseit fogalmazzák meg. A kreációk természetes anyagokból (pamut, viszkóz és selyem) készültek, míg a formavilág többek között a hagyományos roma viselet klasszikus szabásvonalaiból építkezik.

 

November 24. vasárnap 19.00 Magyar tervezők bemutatója: RICHARD ALEXANDER, 1975 FASHION CONCEPT, ILLUXTRAT X ËVIKÖT, NOEN DESIGN

RICHARD ALEXANDER

A márka kollekcióinak fő inspirációs forrása a tervező által megélt indulatok, élmények kifejezhetősége. Különösen igaz ez a Blue Bloodra, amely mögött az árulás, a hátba szúrás és az összeesküvés állnak. Ezek a személyes tapasztalások inspirálták Richárdot, hogy elmélyüljön például Mátyás király, I. Erzsébet királynő vagy éppen Cézár életében. A negatív élmények ugyanakkor a tanulás és a fejlődés állandó útja révén egy harmonikus, erős kollekcióban öltöttek testet, amelynek fő színei a királykék, az arany, a bordó és a kihagyhatatlan fekete.

1975 FASHION CONCEPT

Az 1975 tervezőpárosának monokróm kollekcióját ezúttal a konstruktivista szigorúság és a lágy esésű anyaghasználat ellentétének játéka jellemzi. A kollekciót a fekete szín uralja, és erős hangsúly van az anyaghasználaton is: merev hatású textilek, így puplinok és vásznak, valamint lebegő, légies anyagok, pamutok és selymek is megjelennek. Így kel egyszerre életre a feminin és a maszkulin hatás is. A Marie Claire Fashion Days­en debütál a Fabala magyar szemüvegmárkával közösen tervezett napszemüveg-kollekciójuk.

ILLUXTRAT X ËVIKÖT

A kollekció a megújulás, az újragondolás és az újjászületés, azaz a reneszánsz köré épül. A korszakon túl a napjainkban újra virágkorát élő kötés is főszerepet kap, így lett egy izgalmas kollaboráció az Illuxtrat tavaszi–nyári kapszulakollekciója: a kézzel kötött felsőket Katona Évi, az ëviköt megálmodója készítette. A klasszikus bézs szín mellett a vibráló pink dominál, a textilmintákat és a hímzéseket Leonardo da Vinci rajzai inspirálták. A felsők és a ruhák nyakkivágása a reneszánsz öltözékek szabásvonalait követi.

NOEN DESIGN

Egyszerre elegáns, de mégis bohém: a NOEN Design legújabb kollekciójában erőteljesen a kézi technikák (a kötés és a horgolás) kaptak főszerepet a kényelem és a fesztelenség mellett. Ráadásul hulladék keletkezése nélkül! A színpalettára a finom csillogás, a fémes és a pasztellszínek hűvös és kifinomult elegye jellemző, a kötött felületek mellett pedig a puplin és a pamut dominálnak. Nőies vonalakat ünneplő ruhák, oversize pulóverek, kényelmes, lenge ingek, valamint ingruhák alkotják a kollekciót.