Divat és technológia – interjú Könczöl Alexandrával

2015. május 08.
A BKF fiatal tehetségét, Könczöl Alexandrát a futurisztikus darabok és az intelligens textilek foglalkoztatják. Kezei között a hatvanas évek űrkorszak stílusa elevenedik fel újra.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?

A ruhatervezés mellett mindig is érdeklődtem a biológia és a kémia iránt. Munkáimban összekapcsolódik a tudomány és a kreativitás.

Miért ezt a szakot választottad?

Mivel 10 éves korom óta ruhatervezéssel szerettem volna foglalkozni, a BKF Kézműves szakára esett a választásom, azon belül is az öltözék- és kiegészítő tervező szakirányra. Tetszik, hogy a hallgatóknak lehetőségük van új, alternatív anyagokat is kipróbálni a tervezési és kivitelezési folyamatok során.

Mi inspirál?

Fő inspirációs forrásaim a futurisztikus divat, a hatvanas évek űrkorszak stílusa, ezen kívül sokat merítek a természeti formákból.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?

A jövőben szeretnék mesterszakon tovább tanulni, és emellett az intelligens textilekkel foglalkozni, ezen belül is az emberi alakra formázható ruházat érdekel.

Alexandra kedvenc főiskolai munkái:

ŰRRUHA

Egyik kedvenc munkám tervezésekor a hatvanas évek űrkorszak designjából merítettem. A kötényruha alapanyagát hőkezeléssel készítettem, a fotósorozat annak az időszaknak a színességét, felszabadultságát idézi.

INSPIRÁCIÓ: TERMÉSZET

Ezeknél a daraboknál olyan élőlényekből inspirálódtam, amelyeknek meszes vázuk van. A szabásvonalak a kagylók formáját, a textúrák pedig a meszes vázat idézik. Szintén saját készítésű, hőkezelt alapanyagokkal dolgoztam, hő illesztéssel, varrás nélkül. Itt azt vizsgáltam, hogyan tudja ez a fajta alapanyag alakítani a formát a testen, kihasználva  a felületi rugalmasságot.