Savage Beauty – kiállítás Alexander McQueen egyedülálló művészetéből

2015. június 15.
A modern divatipar egyik legkiemelkedőbb művészének, Lee Alexander McQueennek egyedülálló kiállítását, a Savage Beauty-t 2015 tavaszán elsőként mutatták be Európában, a londoni Victoria and Albert múzeumban. A 2000-es évek meghatározó tervezőjének legendás és provokatív kollekcióit többek között London építészete, múzeumai és művészeti öröksége ihlették.

A világhírű kiállítást eredetileg a New York-i Metropolitan of Museum of Artban mutatták be, a londoni bemutatóra a kollekciót közel 30 új, privát kollektorok tulajdonában lévő darabbal bővítették. A kiállítás nyomon követi a tervező munkásságát a Central Saint Martins divategyetemen elkészített végzős kollekciójától kezdve egészen a tervező tragikus halálakor félbehagyott, 2010-es őszi/téli bemutatójáig. A múzeum legnagyobb kiállító részlegében megrendezett kiállítás McQueen egyedi művészeti világát járja körül interaktív módon, mely többek között magába foglalja a kifogástalan szabásvonalakat, a gótikus stílusjegyeket, a fény és sötétség kontrasztjával való játékot, valamint a természeti elemek egyedi ábrázolását.

Lee Alexander McQueen – vitatott korai ruhakreációitól kezdve a gyászos hangulatú tökéletességben megjelenő utolsó kollekciójáig – a brit divat egyik legnevezetesebb személyisége volt. Legendás karrierjét ambíció, kreativitás és sokak szerint vízionárius ragyogás jellemezte. A tervező gyönyörű dizájnjaival és makulátlan szabástechnikáival emelkedett ki a haute couture világából.

Említésre méltó Lee munkásosztálybeli származása: apja londoni taxisofőr volt, anyja pedig társadalomtörténetet tanított egy esti iskolában. Lee 16 évesen félbehagyta tanulmányait, s ezután London nevezetes Savile Row-ján kezdett el szabó-gyakornokként dolgozni.

1991-ben jelentkezett a Central Saint Martins College of Art and Design Fashion Design mesterkurzusára. Amikor 1992-ben Isabella Blow – akkoriban szabadúszó stylist – részt vett a Graduation Show-n, megvette McQueen teljes kollekcióját. Az ezt követő együttműködésük hatalmas befolyással volt a dizájner karrierjére.

Mélypont után felemelkedés

Nehéz évek következtek, amikor Lee megpróbált saját lábra állni, és évekig munkanélküli segélyen élt, de 1996-ban a francia divatház, Givenchy kinevezte vezető tervezőjének, noha a vállalkozás nem kis kockázattal járt. A Givenchy-re ugyanis az 1950-es évek nőies eleganciáját tükröző szemléletmód volt jellemző, és ez, valamint McQueen merészebb látásmódja nehezen fértek meg egymás mellett.

2001-ig dolgozott Párizsban, és amikor visszatért Londonba, a Gucci Group megvette cége 51 százalékát, valamint kezébe adták a teljes kreatív irányítást. Az ezt követő időszak volt az, amikor igazán nagy név lett az Alexander McQueen, és egészen a legutolsó teljes kollekciójáig – a ‘Plato’s Atlantis’-ig – harcoltak az emberek, hogy bejussanak a show-jaira.

2010 februárjában elkövetett öngyilkossága sokként érte a divatvilágot, és a Londoni St Paul’s Cathedralban tartott megemlékezésen olyan hírességek vettek részt, mint Kate Moss, Sarah Jessica Parker, Naomi Campbell és Anna Wintour. 

Halálát követően Sarah Burton vette át Lee helyét az Alexander McQueen divatház élén, mint kreatív igazgató és a vállalat továbbra is jelentős kreatív és üzleti sikereket ér el.

Szerzők: Ravas Lili, Amy Newson