Londoni ékszernapló 1.rész

2017. január 05. |

Ékszertervező bloggerünk, Koós Lili, ismét Londonból jelentkezik a brit ékszervilág és divat kulisszatitkaival.

Írtam nektek már korábban, hogy hála a neves Gemological Institute of America (GIA) ösztöndíjának, sikerült – úgy tűnik végleg – a székhelyemet áttenni Londonba. Ez az intézet egy valóságos paradicsom az ékszerészek és tervezők számára, nem tagadom, nagyon örülök, hogy én is itt lehetek.

Reggel nyolckor iskolába menet a metrón, nem győzöm összehúzni magam annyian préselődünk össze a vagonban. A negyven perces út végére azért kicsit szellősebb lesz már metrókocsi, és jobban szemügyre tudom venni utastársaimat. Az előző esti buliból még mindig haza nem ért hipsterek és a nagyon rózsaszín, nagyon műszőr kabátban álldogáló ázsiai lány azonnal a kedvenceim lesznek a konszolidált, egyen öltözetben feszengő irodisták között. Azért a lazaságról ők sem mondanak le teljesen, hiszen a komoly szetteket tornacipővel párosítják. Rajtuk kívül még utaznak velünk ízlésesen felöltözött menedzserek és a legutolsó trendeket vakon követő fiatalok is. Meglepő módon az outfitek legfontosabb része a táska, amire kifejezetten adnak, még akkor is, ha valaki nem engedheti meg magának, hogy a divat szerint váltogassa őket. Egyszer azonban biztosan beruház egy márkás bőr táskára, vagy ha mégis sikerül több darabot is beszereznie, azt általában a sarki charity shopból vásárolja, ahova a tehetősebb hölgyek adják be az előző szezon béli ruha vagy cipő kollekciójukat. A múltkor pont Victoria Beckham árusította ki így ki a holmijait.

Megérkezve a GIA kampuszába, mintha egy külön kis világba csöppennék, mely szigorú szabályok alapján működik. Az iskola kötelessége, hogy képviselje a GIA brand színvonalát és hírnevét, ezért rendkívül magas elvárások szerint működik. A diákokat – köztük engem is – minden héten vizsgáztatják, az eredményeket pedig egyenesen Kaliforniába küldik ki jóváhagyásra. Ez az ékszertervezőknél külön elméleti, tervezési és festészeti vizsgát jelent.
A kampuszon több gemológiai és ékszerszakértői tanfolyam fut egyszerre, ezért csodálatos lehetőséget ad arra, hogy minél több, a szakmában dolgozó ember megismerje egymást. Ennek köszönhetően hosszú éveken át tartó baráti és üzleti kapcsolatok fejlődnek itt ki, szinte azonnali szimpátiát jelent, ha valaki a GIA-nél tanul.

Az épületben minden kiegészítő és eszköz megtalálható ahhoz, hogy a tanulás gördülékenyen és alaposan menjen. A tervező képzés első napján a kezünkbe adják az összes eszközt és papírt. Szigorúan meghatározzák, hogy milyen színekkel dolgozhatunk, és melyik márkából kell vásárolni, ha valami elfogy. Minden egyes designfolyamat és leírás a GIA standardhez igazodik, és külön figyelnek arra, hogy a világ minden táján pontosan ugyanazt tanítsák.

Az intézetben rendszeresek a meghívott vendégelőadók által tartott előadások is. Így találkozhattam például Katherina Perezzel, aki az ékszer szakma egyik legnagyobb bloggerjének számít manapság. Rajta kívül még szerencsém volt részt venni a Sotheby’s aukciós ház képviselőjének előadásán is, aki a legnagyobb, Angliában lebonyolított aukcióiról mesélt.

London nem csak a mai ékszer szakma egyik központja, de a történelem folyamán végig fontos szerepet töltött be az ötvös mesterség és a drágakövek értékesítése is a városban. Legfőképpen azért, mert a gyarmatokról rengeteg nyersanyag érkezett ide, melyet aztán feldolgoztak a különböző nemesek és a királyi család számára.
A század elején egy építkezés során előkerült egy több mint kétszáz évig a föld alatt rejlő ékszer kollekció. Az elképesztő ötvös technikával készült ékszereket és tárgyakat csak egy rövid kiállítás erejéig lehetett látni, de hamarosan bővebben is beszámolok nektek erről!

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Uncategorized