Tel-Aviv, a szivárvány színű „fehér város”

2017. június 02.
Június 9-én startol a TLV Pride felvonulás – Tel-Aviv Jaffában, a városban, amelyet az Izraeli és Palesztin kreatívok és fiatal profik egyaránt a közel-kelet legizgalmasabb, legszabadabb, és leginnovatívabb városaként ünnepelnek.

Kristóf és Özge (Fotó: Czabán Máté)

A hatalmas parádé és a köré szerveződő, egyhetes kulturális fesztivál évente félmilliónál is több látogatót vonz – de kevesen vannak, akik tényleg a legtöbbet tudják kihozni a nyaralásból, hiszen Tel-Aviv kimondottan az a város, ahol óriási segítség egy helyi bennfentes. Személyesen is örömmel adok tippeket, lakáséttermünk, a Kristóf’s Kitchen teraszán, vagy épp egy kulináris-kulturális túrán a Holt-tenger felé furikázva a sivatagon át – de addig is egy szivárványszín csokorba szedtem mindazt, amit én biztosan nem hagyok majd ki a Pride fesztivál során.

Poli House tetőterasz

Lakj egy képzőművészeti alkotásban!

A Bauhaus építészet, az interior design, és a művészet szerelmesei számára igazi Kánaán lehet a világhírű belsőépítész formatervező, Karim Rashid legújabb gyöngyszeme, a The Poli House (www.thepolihouse.com) Közvetlenül a város fő piaca mellett, a textiles negyed főutcájában áll a harmincas éveket idéző épület, mely felépítésétől fogva irodaépületként működött, majd miután alaposan megrágta az idő vasfoga, graffitikkel tarkított szellemépületté vált. Az egyiptomi születésű alkotó megérkezésével a konstrukció valódi reneszánszon ment keresztül: a Bauhaus „hófehérségét” futurisztikus formákkal és élénk színekkel törte meg, és a – ma szállodaként működő – épület tetejére exkluzív bárt álmodott, melyet egy fekete gyémánt formájú medencével egészített ki. A tetőteraszról mesés a kilátás a kedden és pénteken az utcában vendégeskedő kézműves piacra, a giga-terasz ráadásul éjjel-nappal nyitva áll a The Poli House vendégei előtt. Akinek pedig a medence nyújtotta kényelem nem elég, megmerítkezhet a pezsgőfürdőben, lazíthat a szaunában – Tel-Avivban az sem lenne meglepő, ha odabenn hűvösebb van, mint idekinn.

Poli House

Shoppingolj stílusosan!

Tel-Aviv telis-tele van színes piacokkal, közülük a leghíresebbek a Carmel, a város legfőbb piaca, mely zöldségektől, gyümölcsöktől és virágoktól szuveníreken át holt-tengeri kozmetikumokig mindent felsorakoztat, a „Shuk HaNamal”, amely egy hétvégén működő kistermelői bio és street food piac, illetve az 1001 éjszaka meséit idéző bolhapiac Jaffában, az óvárosban. Ám nemrégiben egy új csillaggal gazdagodott a tel-avivi piacok fényesen ragyogó égboltja: a Rotschield-Allenby Market (www.rmarket.co.il) amely a büszkeség hetének idejére „Pride Market” néven működik majd, egy kicsi, ám annál izgalmasabb fedett piac, ahol DJ-k szórakoztatják a vásárlókat, tucatnyi nemzet képviselteti magát menő street food standokkal, és az elegáns fűszerbolt sokkal átláthatóbb és nyugalmasabb, mint az autentikus bazársoron, ahol vásárlás előtt még alkudozni is kell.

Séf Meir Adoni kreációi, Blue Sky étterem

Ebédelj a város felett!

Bár a Tel-Aviv Pride sokaknak a féktelen mulatozásról szól, valójában rengeteg kulturális esemény és izgalmas happening kíséri az egyhetes fesztivált. Az sem meglepő, ha valaki keresztülutazott a világon, hogy itt lehessen a közel félmillió, egyenlőséget és elfogadást ünneplő fesztiválozóval, ugyanakkor nem kíván a felvonulás kellős közepén masírozni a negyvenfokos melegben. Aki viszont a Blue Sky éttermet veszi célba – éppen a város „gay beach” partszakasza felett -, egyszerre tapasztalhatja meg az utca forgatagát madártávlatból, és őrizheti meg a személyes terét, egy hatalmas fuziós terülj-terülj asztalkám előtt ülve. Meir Adoni (www.chefadoni.com) Izrael egyik legtehetségesebb séfje, aki kérésre bármilyen diétába illeszkedő remeket elkészít – én vegánként olyan lakomában részesültem, hogy ebéd után étterem melletti tetőtéri medence partján igazi pókhassal sütkéreztem.

Szökj meg a világ elől!

A Montefiore a város egyik legstílusosabb kis utcája: egyszerre adja vissza a brit gyarmatosítók korának hajnalát, légies, kolonális épületeivel, és hozza a Tel-Avivtól várt közel-keleti metropolis életérzést: közeli felhőkarcolók magasodnak a fehér Bauhaus épületek fölé, és legyen szó pezsgő bárokról, vagy hófehér homokos tengerpartról, minden egyetlen karnyújtásnyira van. Az itt található kis ékszerdoboz, a Montefiore Hotel (www.hotelmontefiore.co.il) a Tel-Aviv Pride idejére „Szökj el a világ elöl” ajánlattal állt elő: a klasszikusan meseszép duplaágyas szoba és gourmet reggeli mellé spa belépő, délutáni koktél, oversized strandtáska, és még egy vacsora vócser is jár, mely a környék legjobb bárjaiban és éttermeiben használható fel a Pride idején. Személyes kedvencem a Delicatessen, egy elegáns kis étterem, mely egyben virágbolt, és nem mindennapi borokat, különleges olajakat, fűszereket, péksüteményeket és mindenféle szószokat-krémeket árusító delikát üzlet is.

Ünnepeld az LMBTQ kultúrát!

Pride hétre utazni koránt sem jelenti azt, hogy az ember fia-lánya non-stop hab partikon és karaoke bárokban lóg – a leszbikus, meleg és queer szcéna számtalan tartalmas programmal várja a turistákat. Ilyen a június 1-10-ig tartó első LMBT fotó konferencia és kiállítás a Tel-Aviv Museum of Artban, amely a város leggazdagabb művészeti gyűjteményét mutatja be. A hatalmas kiállítótér vezető kurátora, Doron Rabina igazi „rossz fiú” a szakmában: gyakran nyúl gondolatébresztő, provokatív témákhoz, legyen szó afroamerikai meleg párokról, vagy arab férfiak aktjairól. A film szerelmesei is elmélyülhetnek a művészet és az LMBT kultúra találkozásában – a TLV fest (www.tlvfest.com) az ország legnagyobb LMBTQ filmfesztiválja nemzetközi szakmai vendégekkel és egyedülálló műsorral várja a mozirajongókat.

Éva kosztümben, holdbéli tájon

Csak a bennfentesek tudják a titkot: a város folyton nyüzsgő tengerpartjára igenis van alternatíva. Gaash falucska alig 15 perc busz utazásra (www.facebook.com/GaashExpress) fekszik Tel-Aviv központjától, kissé északra, az itteni tengerpart pedig a Kék Laguna filmek vizuális világával vetekszik. A „HaSharon” nemzeti park közvetlen a part mellett terül el, homokdűnékkel, színes virágokkal, és – nem vicc – random felbukkanó kőszáli kecskékkel. A bónusz, hogy itt még fürdőruhát sem kell viselni: az erre járó napfürdőzők csak kihevernek a partra, és élvezik a természet ajándékát, a teljes csendet, és a lélegzetelállító képet. Jó tanács: érdemes sok-sok vízzel és naptejjel felszerelkezni, mert a környéken nem, hogy büfé vagy kisbolt, de még térerő sincsen.

További tippek Kristóf utazás és lifestyle blogján (www.whitecityboy.com), és azonos néven futó Insta oldalán. @whitecityboy