Egy napom… Isztambulban

2017. december 14.
Legújabb rovatunkban külföldön élő magyarok szemén keresztül mutatjuk be a legmenőbb nagyvárosok ismeretlen arcát, a felfedezésre váró eldugott helyeket. Most Öztürk Fatma mindennapjaiba tekinthetünk be, aki a magyarországi tanulmányai után egyik legnagyobb szerelemvárosába, Isztambulba költözött.

Lassan 2 éve, hogy egy hirtelen döntéssel Törökország legnépesebb városába, Isztambulba költöztem. Stewardessként dolgozom, így a munkám miatt szebbnél szebb helyeket van alkalmam felfedezni. A sok káprázatos hely közül viszont mégis ez a város az egyik örök kedvencem.

Reggel, amikor felkelek, az első dolgom kinyitni az ablakot, és egy mély levegőt szippantani. Nincs is annál megnyugtatóbb, mint érezni a közeli tenger illatát, és látni a rengeteg repdeső sirályt, hallani a jellegzetes hangjukat, amihez az indulásra kész hajók hangja is társul.

Minden hétvégi reggelem egy igazi török „terülj-terülj asztalkám” reggelivel kezdődik. Ha Törökországban járunk, majdnem minden kávézóban és étteremben van lehetőség kipróbálni a bőséges napindítót, ha pedig egy török családnál vendégeskedünk, szó sem lehet róla, hogy kimaradjon az ilyen típusú reggeli. Különböző lekvárokat, szalámit, sajtokat, tojásos lecsót, zöldségtálakat és olajbogyót szolgálnak fel ilyenkor a „brunch-hoz”, melyet többféle teával kísérnek. Érdekesség, hogy a vendéglátó helyeken a reggelik mellé általában korlátlan teafogyasztás is jár.

A reggeli után jöhet az igazi török, zaccos kávé, és a mellé kínált török édesség, az úgynevezett lokum. Ha ezen is túl vagyok, jöhet a város felfedezése! Mint tudjuk, Isztambul két kontinensen fekszik: én az európai részen élek, de alkalmanként az ázsiai részen töltöm a szabadnapjaimat. Csodálatos érzés fél óra alatt a lakásomtól eljutni egy másik kontinensen élő barátom lakásához, még akkor is, ha a város legnagyobb negatívuma, a véget nem érő dugó miatt. Különböző tömegközlekedési eszközökön juthattok el az egyik kontinensről a másikra: gyors busszal, azaz a dolmussal, tenger alatt közlekedő metróval vagy éppen hajóval.

Isztambulban egymást érik a hamisítatlan török hangulatot biztosító helyek, ahova érdemes egy-egy alkalommal betérni – szépen lassan én is bővítgetem a felfedezendő helyek listáját. Viszont az egyik örök kedvencem, a Galata-torony, és a hozzá kötődő mítosz.

A torony tetejéről gyönyörű a kilátás a Boszporusz-hídra, a tengerre, és a camiikra, azaz a „török templomra”. Ráadásul a torony tetején egy hangulatos vendéglő is található, ahol a mesés látvány mellett nagyszerű vacsorát is felszolgálnak. Szerelmeseknek kötelező program, hiszen úgy tartják, akik először mennek fel a torony tetejére a szerelmükkel, azok a későbbiekben biztosan egybe is kelnek. Biztos ami biztos, természetesen a párommal mi sem hagyhattuk ki a toronylátogatást…

Kedvencek:

Vásárlás: A török bazárok világhírűek, de mi, isztambuliak maximum csak körülnézni megyünk ezekre a helyekre, mert a turisták miatt egyre magasabb árakon próbálják eladni az ottani portékát. (Ha mégis betévednénk egy bazárba, alkudni mindig kötelező!) Itt rengeteg aranyüzletet, hamisítványokat kínáló bódét találunk, de akkor is érdemes nézelődnünk a vásári forgatagban ha különleges török lámpásokat szeretnénk vásárolni. A klasszikus divatbazártól nem messze találjuk a fűszer- és állatbazárt is, a környéken járva ez is kihagyhatatlan!

Látnivalók: A bazároktól nem messze Ahmed szultán mecsetje, a Kék mecset és a Hagia Sophia természetesen must see, ha Isztambulban járunk. A kötelező turistakörökön túl van még egy nagy kedvencem. Ugyan kicsit borsos az ára, de a Kız Kulesı, avagy a Leander toronyként/Lány Toronyként ismert épület felejthetetlen élményt nyújt annak, aki egyszer eljut oda. A kis szigeten épült bizánci tornyot használták már világítótoronyként, vámházként, sőt karanténként is, jelenleg viszont az emeletén kávézó működik, ahova komppal juthatunk el. A helyhez több misztikus történet is tartozik, igazi kuriózum mind a helyiek, mind a turisták számára.

Gasztronómia: A Pierre Loti egy gyönyörű panorámát nyújtó hely, ahova általában teázni járnak az emberek, ezt mindenképpen ajánlom, ha valaki szeretne belekóstolni a török kultúrába. Emellett ha egy ízig-vérig török főétkezést is kipróbálnánk, a tengerpart melletti Rumeli Hisarı a legjobb választás, itt egymást érik a tengerre néző éttermek ez kávézók, esténként pedig élő zenét is élvezhetünk az étkezés közben.

Szórakozás: Én személy szerint élő zenére szoktam szórakozni, de ha másra vágyunk, Isztambul Taksim negyede telis tele van különféle szórakozási lehetőségekkel. Ugyancsak ebben a negyedben található a Jolly Joker nevű hely, ahol mindig más az est tematikája: lassúzóstól a popig válogathatunk az ízlésünknek megfelelő stílusok közül.

Kedvenc török fotósunkról ITT olvashatsz!