Egy napom… Kuvaitban

2017. november 29.
Legújabb rovatunkban külföldön élő magyarok szemén keresztül mutatjuk be a legmenőbb nagyvárosok ismeretlen arcát, a felfedezésre váró eldugott helyeket. Ezúttal egy egzotikus országba, Kuvaitba kalauzol minket Rohrböck Kinga.

Szeptemberben volt egy éve, hogy az élet, vagy a bátorság a családommal együtt Kuvaitba hozott. Férjemmel mindketten éltünk gyerekkorunkban külföldön, így úgy gondoltuk, kilépünk a komfortzónánkból és négy gyerekünkkel felfedezünk egy másik világot. Mielőtt döntöttünk, sokat olvastunk, beszéltünk ismerősökkel és ismeretlenekkel, milyen hely Kuvait. Ki így, ki úgy válaszolt, de több mint egy év után azt gondolom, jó döntést hoztunk.

Mielőtt elmesélem egy napomat, gondoltam, írok pár sort Kuvaitról, hiszen  ez az ország nem gyakran szokott felmerülni egy-egy vakáció úti céljaként. Az ország lakossága kb. 4 millió fő, amiből 1 millió helyi, kuvaiti, a másik 3 millió pedig magyar kifejezéssel élve bevándorló, itt expatnek hívják őket. Legtöbben Indiából, Sri Lankából, vagy a Távol- Keletről jöttek, ők főleg a kiszolgáló személyzetet teszik ki.

Kuvait a világ legmelegebb országa, nyáron sokszor 48-50 fokra is felmegy a hőmérséklet, de most novemberben nagyon kellemes 25-fok van. Mindemellett, ez a világon az egyetlen ország, ami nem rendelkezik természetes vízzel, nincsenek tavak vagy folyók, évente átlagosan csak két napot esik az eső. Továbbá, hasonlóan Amerikához, csak és kizárólag autóval lehet közlekedni. A közbiztonság nagyon jó, nincs bűnözés, nincs munkanélküliség, nem kell tartani a lopásoktól sem. Viszont nincs séta, kirakatnézegetés, színházba járás, vagy olyan, hogy, leugrom a legközelebbi kávézóba a barátaimmal. Az utcán senki sem jár gyalog, csak néhány kóbor macska.

A négy gyerek miatt a napjaim nagyon sűrűek. Reggel 5.45-kor kelek, egy 20 perces jógával indítom a napom, majd még egyedül megiszom a kávémat. Reggeli és uzsonnakészítés után irány az iskola. A négy gyerek két különböző iskolába jár, így a reggeli kör kicsit több mint egy óra. Délután csak fél háromkor veszem fel a gyerekeket, így több mint hat óra szabadidőm van, és mivel Magyarországon dolgoztam, most újra meg kellett tanulnom elfoglalnom magam.

Kétszer egy héten a Hilton Resortban  sportolok ( zumbát vagy spinninget ), hétvégén pedig a családdal is lemegyünk megmártózni a tengerbe, röplabdázni, teniszezni. Abayát vagy hidzsábot nem kell viselni, de a szabadstrandokat nem ajánlott használni, ha fürdőruhában szeretnél lenni, ezért tengerparti klubok vagy szállodák kínálnak éves bérletet. Hetente egyszer arabul tanulok (a Francia Intézetben) most már több mint egy fél éve. Már olvasni és írni is tudok, de még nehezen értem a szavakat, bár a tanárom sokat biztat.

Szerencsére megismertem sok hasonló gondolkodású nőt,  akikkel havonta többször is elmegyünk felfedezni a várost vagy közösen kávézunk. Mindig az időjárástól függ, éppen hová megyünk, most télen általában kiülős helyeket választunk, ahol zöld vesz körül minket. Ilyen a BE Cafe vagy a Marina Crescent, nyáron viszont csak légkondicionált helyre lehet beülni a hatalmas hőség miatt. Csatlakoztam egy főzőtanfolyamhoz is, ahol minden hónapban valamelyik ország konyhájából főzünk, utána pedig közösen el is fogyasztjuk az ételeket. Legutóbb a ciprusi szomszédom kalauzolt el minket a görög konyha rejtelmeibe, lehet, hogy hamarosan a magyar ételek kerülnek majd terítékre.

A nagybevásárlást egyszer egy héten a Lulu hipermarketben végzem el, ahol a világ legkülönbözőbb árui közül válogathatunk, itt gyakorlatilag minden kapható – kivéve persze a disznóhúsból készült felvágottak, a tejföl, na, és a Túró Rudi… Itt is fel kellett fedeznem a „kedvenc” helyeket, a hentest, a halast és a virágost is.

Délután a gyerekekkel vagyok, hol szakácsnő, felszolgáló, sofőr, hol pedig  tanár szerepében.  Egy ilyen nap után nem is csoda, hogy hétköznap este már korán ágyba zuhanok.

Kedvencek

Vásárlás: Avenues – a legnagyobb pláza a Közel Keleten, 3,5 km hosszú 2 emeleten több mint 800 üzlet, itt az összes márka képviseli magát.  Friday market – bolhapiac, ahol mindent megtalálsz, mindenképpen ajánlott alkudni. Souk – ékszerek, illatok, anyagok nagy választéka.  Fish Market – hal piac, érdemes betérni, amikor hozzák a friss halakat, mert hangos licitálás folyik a legjobb és legkülönlegesebb árukért.

Látnivalók: Kuvait nem épít a turistákra, így nem sok nevezetesség van. Már többen kint voltak nálunk látogatóba és ezeket a helyek mindenkinek nagyon tetszettek: Grand MosqueKuwait TowerMirror House – Scientific Center

Programokamit nem szabad kihagyni, ha Kuwaitban jársz az a sivatagi quadozás. Télen, amikor a hőmérséklet 20 fok körül van, minden hétvégén kimegyünk a sivatagba. Olyan ez, mint a síelés, csak nem hó, hanem a végtelen homok vesz körül.

Gasztronómia: Kuwaitban rengeteg jó étterem van, bár nekem az arab konyha lett a nagy kedvencem. Arab étteremből az Al Mayass és a gyerekek kedvence a PF Chang étteremlánc, indiai konyhában a 12 Chutneys a favorit.

Szerző: Rohbörck Kinga

Gyere velünk Nizzába és Bécsbe is!