Egy napom…Bécsben

2017. november 15.
Legújabb rovatunkban külföldön élő magyarok szemén keresztül mutatjuk be a legmenőbb nagyvárosok ismeretlen arcát, a felfedezésre váró eldugott helyeket. Most Vándor Péter bizonyítja be, hogy a decensnek tartott Bécs majdnem ugyanannyira laza, menő és sokszínű, mint a német főváros.

Minden reggel az egyetemre menet beugrom a Der Mann, Ströck vagy az Anker nevű pékségbe, ahol egy nagy mosoly kíséretében kapom a reggeli kávét és a friss péksüteményt. Kávéval a kezemben felszállok a villamosra, és két év után is nehéz elhinni, de MINDIG időben jön, akárcsak a busz és a metró is. Ha ki van írva, hogy 1 perc múlva érkezik, akkor elszámolsz hatvanig, és tényleg akkor fog megérkezni. A tömegközlekedésen az emberek nemcsak vidámabbaknak tűnnek, de színesebbnek is. Egyszerűen mindenki békét sugároz. Ez egy olyan hely, ahol becsületkasszás újság működik, ahol alig van csikk a földön, ha rámosolyogsz valakire, ő visszamosolyog, és ha valamiben picit más, vagy mint a többség, nem fordulnak el tőled.

Bécs sokfélesége abból is adódik, hogy rengeteg külföldi diák van, én is főként diákok között mozgok. Az elmúlt 2 évben csak nyitottságot éreztem mindenki felől, és próbáltam én is az lenni, mert rengeteg nemzetközi kapcsolatra lehet így szert tenni. Én például két nagyon jó kolumbiai barátommal lakom egy lakásban.

A hozzám hasonló egyetemisták gyakran járnak kis design kávézókba, nekem az egyik nagy kedvencem a Blue Orange bagelező, ahol a szemed előtt rakják össze a legfinomabb szendvicseket, a másik pedig a csendes és nagyon jó környéken elhelyezkedő könyvesbolt-kávézó, a Phil Cafe.

Az egyetemi órák után, ha az időjárás engedi a Duna egyik csatornájához tartok, ez a „bécsi Deák tér” ahol az összes fiatal kint ül, élvezik a napsütést. Egyébként szabadon lehet graffitizni, ezért gyönyörű festmények is vannak ott. A kis csatorna mentén (Donau Kanal) aranyos kávézók és bárok találhatók, ahol a Ben and Jerry’s fagyitól a humuszig mindenfélét lehet enni és inni.

Személyes kedvencem a Tel Aviv Beach outdoor bár, ahol az emberek leveszik a cipőjüket és mezítláb chilleznek, mivel a bár homokkal van feltöltve és napágyakban is lehet pihenni. A Donau Kanalnál szinte minden héten akad egy szabadtéri fesztivál. Itt a zenei fesztiváltól a design marketen át a gin kóstoló eseményen keresztül, a foodtruck fesztiválig – ahol én is dolgoztam hétvégenként – mindig akad valamilyen menő esemény.

Egyáltalán nem tudtam németül, mikor kiköltöztem, mivel az egyetemen angolul tanulok, de sok mindent megtanultam menet közben, és sikerült is több diákmunkát is találni. Dolgoztam kávézóban, designer bicikliboltban és foodtruckban is.

Ha eljön az este, és szép az idő, a Donau Kanal környéke még mindig tele van, ha pedig kicsit hűvösebb van, a bárok telnek meg. Rengeteg lehetőség van bulizni. Legutóbb egy régi palotában jártam egy hegy tetején (Cobenzl), amit designer klubnak rendeztek be. A Freie Luft nevű spontán technobuli-szervező csapat a város leghíresebb parkjaiban és terein rak össze egy mini színpadot és gyakran napközben, délután 2 körül kezdődnek a partik. A kedvencem, a Donau Techno bár egy budapesti romkocsma hangulatát idézi. A bulik után a hazajutás is elég egyszerű, mivel hétvégén a metrók éjjel nappal járnak, ha pedig nincs más választás, – például egy hegytetőn – itt még szerencsére létezik az Über!

Talán az egyik Bécs kevés hátulütői közül, hogy vasárnap minden be van zárva. De tényleg minden, ugyanis is mindenkinek jár legalább egy pihenő nap.

Ha valaki megkérdezné, hogy boldog vagyok-e, jó döntés volt-e a költözés, vagy esetleg megbántam, a válaszom egyértelmű. Nagyon boldog vagyok! Természetesen hiányoznak a barátaim és a családom, de csak alig több mint 250 kilométerre vannak, ami egyszerűen beutazható távolság. Az egyik, ha nem a legjobb döntés volt eddig az életemben, hogy belevágtam. És nem, nem bántam meg, egy percig se.

Mindenkinek azt javaslom, hogy ha van lehetősége ilyen módon is megismerni egy másik várost, országot, ne habozzon!

Kedvencek:

Vásárlás: A jól ismert Mariahilfer straße vagy a Wien mitte bevásárló központ adja a legnagyobb választékot a belvárosban. Ezek mellett, Bécs belvárosától 50 percre található a Shopping City Süd, ami szintén egy óriási bevásárlóközpont.

Látnivalók: Én személy szerint a természetet kedvelem, a Kahlenberg nevű hegyre való túrát mindenképp ajánlom. Stadt park, Schönbrunn és a 19. kerületi szőlőskert a kedvenc természetes helyeim Bécsben. Persze ott van a Stephanspatz, Maria-Theresien platz, Museums Quartier, az Opera a Karlsplatzon és rengeteg más turista látványosság.

Gasztronómia: Ha valaki az eredeti wiener schnitzelt szeretné kipróbálni akkor a Schwedenplatznál lévő Figlmüller Wollzeilet ajánlom, de mindenképp menjetek el a kedvencembe, egy modern izraeli éttermbe. A Miznon nevű hely kifejezetten zsúfolt, lármás, hangos zenével, igazi izraeli feelinget árasztva, és mindemellett rettentő jó a kaja!

Szórakozás: Sok buli van, de talán az egyik legnagyobb előnye a nagyvárosnak, hogy rengeteg nagy is koncert van!

Kultúra: A Museum Quartier múzeumaiban mindenki talál saját ízlésének tetsző kiállítást a klasszikustól a moderning. A többi bécsi múzeum állandó kiállításai is több órás programot jelentenek.

Kíváncsiak vagytok milyen Nizzában az élet?

Szerző: Vándor Péter