Téli álomutazás Tel-Avivba

2018. január 09.
Izrael kulturális és kulináris fővárosában a január-februári időszakban is tavaszias időjárással, bimbózó virágokkal és zöldellő lombokkal várja a hedonista turistákat. Kényeztetés-körkép a Fehér Városból, Steiner Kristóftól.

Vannak városok, ahol az év eleji zimankó és fagy garantálja, hogy a boldog ünnepeket klasszikus téli depresszió kövesse: a karácsonyi fények már nem világítanak, de a havas eső csak nem hagy alább, a melengető napsugarak váratnak magukra, pedig már igazán ideje volna lecserélni a pumpkin spice lattét egy friss gránátalmalével készült koktélra. Ilyenkor kell repülőre pattanni, és irány Tel-Aviv – ahol a tél azt jelenti: este elkél egy átmeneti kabátka.

A vörös 50 árnyalata – DAVE West TLV

Ha egy alternatív valóságban az Elfújta a szél kurtizánja, Belle Watling titkos találkára igyekezne Jared Letóval, csakis itt töltenék az éjszakát: a bohém stílusban felújított Bauhaus épületben nyílt Dave West TLV világok találkozása. Egyszerre boutique hotel, ahol egyiptomi pamutból készült ágyneműhuzatokon pihen a nagy utazó, illetve hipszter „becsület-bár”, ahol bolhapiaci hangulatban szürcsöljük az izraeliek kedvenc sörét, a Goldstart, és nincs pincér, sem számla, csak egy persely a kertben. Igazi nagyvárosi bajkeverőknek való hely: a szobában vörösre festett téglafal, az élményzuhanyt csupán egy tejüveg választja el az ágytól, a tetőtéren nyíló mini spában pedig nem csak masszázsra, de borbélyhoz, sőt még tetoválásra is lehet időpontot kérni.

www.brownhotels.com/dave, Gordon 17, Tel Aviv-Yafo, Tel: 037579000, dave@brownhotels.com

 

„Kis feketében” brunchtól vacsoráig – COFFEEBAR

Aki viszont klasszikus eleganciára vágyik, a negyed évszázados CoffeeBart vegye célba: a hatalmas tükrökkel, fekete-fehér márvánnyal ékes étterem huszonöt éves, elsőként kezdett kifinomult kozmopolita brunchokat kínálni egy az addig csupán a humusz és a falafel fellegváraként híres országban. Mára már szinte lehetetlen asztalt kapni náluk, és közben nyitottak egy testvéréttermet is: az éjjel-nappal nyitva tartó Brasserie-t. Bár korántsem vegán hely, a növényi alapú étkezés szerelmesei is értékelni fogják: világbajnok a grillezett koktélparadicsom és házi aszalt paradicsom antré, mennyei a zöld curry-vel megfejelt, egészben sült karfiol.

www.coffeebar.co.il/en, Yad Harutsim 13, Tel Aviv-Yafo, Tel: 036889696

 

Masszázs, melange, medence – POLI SPA

Fűtött medence a textilnegyed és a város fő piaca fölé emelkedő tetőteraszon – ahol a reggeli kávé mellé szauna és pezsgőfürdő élmény is jár. Mindez és még több kényeztetés jár azoknak, akik a Poli Spába érkeznek egy frissítő shiatzu kezelésre, vagy épp egy szerelmes, páros masszázsra – igény szerint akár koktélokkal és a penthouse bárban elfogyasztott háromfogásos vacsorával összekötve. A harmincas években épült Bauhaus épület, amely designszállóként éledt újra évtizedes álmából tökéletes példája annak, miért is kapta Tel-Aviv a „Fehér Város” becenevet anno. Búcsúzóul egy kupica „arak” az ajánlólevél: a távozó vendégeknek kikészített ánizspálinka garantálja, hogy az éjszaka sose érjen véget.

www.thepolihouse.com, Nahalat Binyamin St 1, Tel Aviv-Yafo, Tel: : 037105000

 

Romkocsma és koncertterem – ROTSCHILD 12

A város „Andrássy útja”, a Rotschild a tengerparton elterülő művészfalutól, Neve Tzedektől egészen a város közepén álló Nemzeto Színházig a HaBimaig fut, romantikus padocskákkal és hangulatos kávézókkal, csábító illatokat árasztó éttermekkel szegélyezve. Itt várja az alkalmi és állandó tel-avivi lakosokat a Rotschild 12 bár, amely bár pub és étterem is, elsősorban a partikról, koncertekről és performanszokról ismert. Az utcafronton párizsi bisztro asztalok mellett, melegítőgomba alatt szürcsölik a forralt cidert, és falatozzák a croissant a vendégek, míg odabenn a pódiumon jazz, elektronikus és indie zenészek tolják a talpalávalót a táncos kedvűeknek.

 

www.rothschild12.co.il, Rotschild 12, Tel Aviv-Yafo, Tel: 035106430

Shopping, ha esik, ha fúj – Tel-Aviv Fashion Mall

Tel-Aviv igazi “kertváros”, ahol az emberek szívesebben flangálnak az utcán, a butikok kínálatát böngészve, mintsem hogy egy bevásárlóközpontba tömörülve vásárolgassanak, ám az időjárás néha itt is bekavar a nagy tavaszi gardróbfrissítésbe. Ilyenkor remek alternatíva a frissen megnyílt luxuspláza, ahol a fast fashion brandektől a világ legnagyobb tervezőiig majd’ mindenki képviselteti magát – csilli-villi üzletekkel, és egy ígérettel: indusztriális, futurisztikus, mégis oly elegáns bevásárlócsarnokba biztosan sosem fúj a szél, és az üveg-mennyezeten sem esik be a lágy, tavaszi eső. A monumentális épület egyébként az évi rendes Tel Aviv Fashion Week otthona is.

 

www.tlvmall.com Hashmonaim 96 – Karlibach 4 – Menachem Begin 97 , Tel Aviv-Yafo, Tel:072-3272470

 

Még több tipp Kristóf blogján: www.whitecityboy.com, Instagram: @whitecityboy