Egy napom… Genkben

2018. január 04.
Legújabb rovatunkban külföldön élő magyarok szemén keresztül mutatjuk be a legmenőbb nagyvárosok ismeretlen arcát és a felfedezésre váró eldugott helyeket. Tarnócai Nóra most az utóbbiről mesél nektek: a mesebeli Genk Belgium egyik rejtett kisvárosa, ahol Nóra egy nemzeti park munkatársaként gyönyörködhet a szebbnél szebb tájakban.

Tájépítész hallgatóként szerettem volna a szakmai gyakorlatomat egy külföldi nemzeti parknál elvégezni, így találtam rá Belgium egyik rejtett kisvárosára, Genkre.

Genk a Flamand régión (Flandrián) belül, a Limburg tartományban helyezkedik el. Ezt csupán azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert itt az emberek flamandul, és nem hollandul beszélnek, ami lényegében egy és ugyanaz, de számukra fontos különbség.

Elsősorban a szakmai gyakorlatom miatt vágytam külföldre, Genk pedig teljesen ideális adottságokkal, tárt karokkal fogadott. A gyakorlat teljesítésére a Hoge Kempen Nemzeti Parkban kaptam lehetőséget, melynek központi irodája Genk szívében található. Én ugyan nem Genkben élek, hanem egy tőle kb 8 km-re elhelyezkedő kisebb városban, Zutendaalban, ahol közeli barátok vendégeként tengetem mindennapjaimat.

Reggelente felkelek, megiszom a kávémat, és döbbentem nézek ki az ablakon, ha nem esik az eső. A legnagyobb fenntartásaim Belgiummal szemben az esős időjárás miatt voltak, de azon kívül, hogy az első két héten sokszor eláztam, kellemesen csalódtam. A reggeli készülődés után felpattanok a biciklimre, és elindulok dolgozni. Két hónapja mindennap ugyanazt az útvonalat teszem meg kerékpárral, de még mindig lenyűgöz: az erdőn áthaladó ösvény, olyan békét áraszt magából, amelyet Budapesten már nagyon rég nem éreztem. Ilyenkor úgy érzem magam, mint aki először látja a természetet, teljesen elvarázsol.

Mikor kiérek a házak közé, tovább gyönyörködöm, mert Flandria építészetébe egyszerűen beleszerettem! Minden ház, templom, iskola kővel van burkolva, akár modern, akár régi építésű. A teljesen nyitott előkertekkel, az épületek sokkal befogadóbb hangulatot keltenek.

Útközben rengeteg háziállattal találkozom, például csirkékkel, kecskékkel, szamarakkal és lovakkal. Ha valaki lóval halad el mellettem az már olyan természetes mintha ő is biciklin közlekedne. Mondjuk ennek az egyik hátránya, hogy lóürülékből nincs hiány az utakon, de legalább folyamatosan takarítják.

Miután végighaladtam a számomra mesébe illő útvonalon megérkezem az irodába. Az irodában 30 fővel dolgozom együtt, akik mind a nemzeti park egy bizonyos területével foglalkoznak. Engem meglepett, hogy bár Genk kisváros – így nem sok turista megy oda – mindenki beszél angolul, pedig talán indokoltabb volna a francia, mint második nyelv. Körülbelül délig dolgozom, majd ebédelni mindig bemegyek, az irodától 5 perc sétára lévő központba, ahol kedvenc helyemen a “Wok to Go”-ban elfogyasztom az ebédemet. Az ebédszünetet követően visszamegyek az irodába és délután 5-ig dolgozom. Ebbe a 8 órás munkaidőbe az irodai feladatokon kívül van, hogy el kell mennem a nemzeti parkba, felmérni a különböző túraútvonalakat, amelyet inkább kikapcsolódásnak neveznék, mint kötelességnek. Hihetetlenül élvezem ezeket a tájképeket, más világba csöppen az ember ilyenkor…

Miután véget ér a munkaidőm, hazatekerek és vacsora után jöhet az esti séta. A család kutyájával általában a közeli erdőbe szoktunk menni, ahol vigyázni kell a sólymokkal, mert párzási időszakban olykor-olykor megtámadhatnak (de ebben az időszakban táblákkal jelzik a veszélyt).  Ha jó az idő a sétát nem az erdő felé vesszük, hanem viszonylag közeli kávézóba, ahol egy waffle-lel zárjuk a sétát. Számomra meglepő különbség volt, hogy Genkben és környékén egy órával, vagy inkább másféllel, tovább van világos. Ez elsőre fel sem tűnt csak, amikor kaptam egy képet otthonról, ami este 7 körül készült, és már teljesen sötét volt rajta, miközben én még világosban sétáltam az utcán.

 

Kedvencek

Vásárlás: Kisvárosias adottságaiból kiindulva a nagy divatmárkák nem Genket fogják választani, de a központban minden átlagos boltot megtalálunk. Továbbá a 16 km-re lévő Hasselt városa, egy nagyobb léptékű “Váci utcával” vár bennünket (busszal, vonattal könnyen elérhető).

Látnivalók: Természetesen a legszebb látnivaló a Hoge Kempen Nemzeti Park, több városból is elérhetjük, ugyanis 6 várost érint. Valamint, a bányász múlttal rendelkező Limburg megye, kitűnő állapotban megőrizte bánya liftjeit melyek szintén színesítik a turisztikai palettát.

Gasztronómia: Ha a klasszikus sültkrumplit szeretnénk enni akármivel, akkor a franchise-ként működő Frituur-t ajánlom mindenkinek. Amit kilehet rántani, és olajban meglehet sütni, azt itt megkaphatjuk, természetesen sok-sok sültkrumplival. Másik kedvenc helyem, ahol a belga és francia konyha remekeit (és még sok mást is) kostólhatjuk, az a centrumban lévő 360 Bar. Kiváló a belga pörkölt, vagyis a Flamand Carbonade, meg persze 14:00-tól végtelen waffle. A söröket tekintve, az én kedvencem a Duvel, ami egy kicsit erősebb a megszokottnál, ugyanis 8,5 %-os. Fontos, hogy korsó nincsen a vendéglátós helyeken, 0,33-as sört ihatunk. Genk-be még a régi bányász időkben, nagyon sok olasz vendégmunkás érkezett, akik azóta letelepedtek a területen, így rengeteg olasz étterem nyílt.

Szórakozás: Mivel tényleg egy kisebb településről van szó, itt a belvárosban is összesen 2 pub tart nyitva. De, vannak saját ünnepeik, -mint a Genk on Stage -melyek általában egy hetesek, és olyankor az egész város bulizik, sőt szabadságot szoktak kivenni erre az időszakra.

Kultúra: Zutendaal (ahol lakom) nagy vadászati múlttal rendelkezik, amelyet mai napig őriznek. Genk pedig és az egész Limburg tartomány pedig a bányászati múltat őrzi és ápolja.

Szöveg és fotók: Tarnócai Nóra