2018 legjobb gasztro-úticéljai Magyarországtól Tokióig

2018. január 08.

Az utazás nem csak új tájak, kultúrák és emberek, de új ízek és konyhai technikák megismerésére is tökéletesen alkalmas. Az úticél kiválasztása persze nem könnyű, de az alábbiakban mutatunk néhány magyarországi fesztivált és nemzetközi gasztro-úticélt, amelyeken keresztül nagyszerűen megismerhető egy-egy régió vagy nemzet kulináris kultúrája. Kalandozzatok velünk Bakutól a Yucatán-félszigetig!

Magyarország

Stílusos vidéki éttermiség – HúSVÉT, Palkonya­
2018. április 14-15-én rendezik meg az ország egyik legszebb borfalujában, a Villányhoz közeli Palkonyán a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesület húsvéti összejövetelét. A hétvége jó alkalom, hogy megismerjük számos vidéki étterem munkáját és felfedezzünk néhány új hazai gasztro-úticélt.

Gourmet Fesztivál 2018

Szinte biztosra vehető, hogy a 2018. május 17-20.-án, szokásosan a Millenárison megrendezésre kerülő Gourmet Fesztivál idén is a magyar gasztro-világ legnagyobb közös eseménye lesz. A legjobb benne, hogy elég erre az egy fesztiválra jegyet váltanunk, és néhány nap alatt végigkóstolhatjuk rengeteg hazai étterem kínálatát anélkül, hogy messzire kellene utaznunk.

Gasztronómiai sztár-városok

San Sebastián, Spanyolország

Spanyolország számos városában ehetünk nagyszerűeket, de az egyik legizgalmasabb pontja az országnak (azon belül is Baszkföldnek) minden bizonnyal San Sebastián. A tengerparti város büszkélkedhet a világon a második legtöbb, egy főre jutó Michelin-csillagával, itt található például a számos grémium által világelsőnek választott Arzak étterem. Emellett a város ad otthont a Basque Culinary Center nevű intézménynek, amely a gasztronómia iránt elhivatott hallgatók egyik első számú európai célpontja.

Baku, Azerbajdzsán

A Budapestről is közvetlen repülőjárattal megközelíthető Baku és az azeri konyha minden bizonnyal a következő évek gasztronómiai sztárja lesz. A hihetetlen építészet megtekintése után fantasztikus fogásokat kóstolhatunk, amelyek leginkább a török és az iráni-perzsa ízekre hasonlítanak.

Isztambul, Törökország

A 2016-os év politikai eseményeinek hatására jócskán visszaesett a turizmus a Boszporusz partján fekvő városban, Isztambul azonban továbbra is a világ egyik legizgalmasabb pontja gasztronómiai szempontból. Fantasztikus ízeket kóstolhatunk forgalmas piacokon és apró utcai árusoknál, de még a legegyszerűbb étkezdében is gyakorlatilag felejthetetlen ételeket kapunk. Vegaként és húsimádóként is finomakat ehetünk, a desszertek felhozatala pedig egyenesen megbabonázza a látogatót.

Palermo, Szicília

Spanyolországhoz hasonlóan Olaszországban is lehetetlen egyetlen várost megemlíteni, amely gasztro-szempontból igazán kiemelkedő lenne. Szicília legszebb nagyvárosa hihetetlen piacokkal rendelkezik, az élelmiszerek és az utcai árusok kínálata pedig lenyűgöző. A szigeten járva kötelező kipróbálni az arancini nevű risotto-labdákat, a csicseriborsólisztből készült különleges szendvicset, vagy akár a pani ca meusa nevű marhalépszendvicset. Mindezt koronázzuk meg egy pisztáciás édességgel, vagy a cannolo nevű ricottás desszerttel.

Európán kívül

Marrákes, Marokkó

Nincs annyira messze, mégis egy egészen más világba csöppenhetünk Marokkó fővárosában. Nem igazán a változatos, inkább a mély és komplex ízek csábítanak majd vissza minket Marrákesbe, ahonnan nem térhetünk haza a leghíresebb helyi konyhai eszköz, a tagine beszerzése nélkül.

Tulum, Mexikó

Ha tényleg szabad az álmodozás, és bármilyen távoli gasztro-úticélt meghatározhatunk, akkor biztosan Mexikóba mennénk, és Tulum tengerpartjainál kóstolgatnák a szabad tűzön készített halakat és csodálatos zöldségeket, például az eredetileg New York-i szakácsházaspár, Eric Werner és Mya Henry éttermében, a Hartwoodban.

Szöul, Dél Korea

A koreai konyha kevéssé ismert Magyarországon, pedig hihetetlenül változatos ízeket kínál, kifejezetten egészséges fogásokon keresztül. Az első számú gasztro-export a kimchi, azaz a csípős, savanyított zöldség, amelyet legtöbbször kínai kelből készítenek, de a technika alkalmazható más zöldségekre, például retekre vagy uborkára is. Azt már kevesebben tudják, hogy Koreában kifejezetten elterjedt gyakorlat, hogy az étteremben az asztal közepén elhelyezett forró grillen a vendég maga készíti el az elképesztően frissen szervírozott alapanyagokból a vacsorát.

A piacok

Sok nagyvárosban ellátogathatunk fantasztikus piacokra, de érdemes előzőleg tájékozódni, mennyire turista-csalogató helyről van szó. Vannak persze híres klasszikusok, amelyek bár nemzetközileg is ismertek, mégis rengeteg helyi vásárolja ott az aznapi vacsorához valót.

London, Egyesült Királyság – Borough Market

Londonban járva még a legrövidebb üzleti út alatt is gyakorlatilag kihagyhatatlan program a Borough Market. A South Bank-en könnyen megközelíthető piac számos helyi és Dél-Angliai termelő portékáját kínálja, világklasszis minőségben. A csodás hozzávalók beszerzése mellett a piacon fantasztikusan finom ételeket is kóstolhatunk, a nemzetközi street food vonal szinte minden fogása megtalálható.

Sao Paulo, Brazília – Mercado Municipal

Ha véletlenül arra visz az utunk, semmi pénzért nme hagyjuk ki a déli félteke legkülönlegesebb gyümölcseit, zöldségeit, halait és húsait felvonultató piacot, amelynek hangulata meglepően hasonlít Fővám téri vásárcsarnokra. Az alapanyagok beszerzése mellett itt is ebédelhetünk, megkóstolhatjuk például Anthony Bourdain kedvenc mortadella-szendvicsét.

Tokió, Japán – Tsukiji halpiac

Valószínűleg minden, halat imádó gasztromán bakancslistáján szerepen a tokiói Tsukuji piac meglátogatása. A legkülönfélébb tengeri herkentyűk mustrálásán kívül külön attrakció a tonhal-aukció, ez azonban csak bizonyos napokon, akkor is csak limitált férőhellyel elérhető a nagyközönség részére, így érdemes résen lenni és alaposan előkészülni, ha részt szeretnénk venni az eseményen.

Futureater

(Fotók: Profimedia – Red Dot)