Gyere velem vidékre: a tavasz első virágai

2018. április 06.
Halványlila májvirágok, tarka krókuszok és mézszínű kankalinok amerre a szem ellát. Gyere velem Alcsútdobozra!

Kezdtem attól tartani, hogy idén elmarad a tavasz. Valahogy így vagyok mindig ezzel a kopár márciusban, lesem, hogy mikor kezdenek rügyezni a fák. De hogy a természet áprilisban sem mutat semmi hajlandóságot a levélbontásra, az egyenesen kétségbeejtő. Fagypont fölött, emberi időjárási körülmények között már vágyom ki a városból, de jól esne a lelkemnek egy kis zöld is.

Csabi megnyugtat, hogy a tavasz csak álcázza magát, rejtőzködik, de ha nekivágunk valamelyik közeli erdőnek, előbb vagy utóbb belebotlunk az avarban. Zajlik a virágzás ugyanis. Végül arra jutunk, hogy rizikós lenne nekivágni az ismeretlennek, inkább rábízzuk magunkat egy arborétumra.

Alcsútdoboz Budapesttől mindössze negyven percnyi autóútra fekszik, Fejér megyében, éledező tájakon és zöldülő lankákon túl. Az arborétum irányát, mint a község központi látnivalóját, minden kanyar után tábla jelöli.

A kökerítés mögött hatalmas területen, több mint negyven hektáron vár ránk a tavasz. A pénztárban térképet is kapunk a parkhoz, a brossúra szerint találkozhatunk hunyorfélékkel, májvirággal, kankalinnal, nárcisszal, krókusszal és tulipánokkal, a legtöbbet valóban látjuk is. A hóviárgok ugyan már kókadoznak, de szebb napjaikban gyönyörű látványt nyújthattak az ösvény mellett.

A park közepén az egykori lakók nyaralójának, a Habsburg család kastélyának romja, az oszlopos főbejárat áll. A birtok a 20. század elején József Károly tulajdonába került. Állítólag egy tavaszi napon fecskepár repült a hálószobájába, és fészket épített, amit az inas le akarta verni, de a főherceg nem engedte, sőt, az ablak ettől kezdve mindig nyitva állt. Itt, az ősrégi fák között mi is úgy érezzük, a természetnek joga van visszahódítani a kastély egykori termeit.

A kápolna sem sem maradt meg eredeti állapotában, az egész főhajó elpusztult, de az erdő mögül feltűnő tornya még így is megkapó látvány. A birtokon egykor családi állatkert is helyet kapott medveházzal és sasketreccel.

Rövid sétára kis tó nyújtózkodik a főlé hajló fák csupasz ágai alatt, a Klotild-szigetre hidacska ível. Az ösvény sűrű, sötét fenyőerdőn vezet át, el a földre hajló cédrusok mellett, át a bambuszalagúton. A virágszőnyegek egymást váltják: a fák alatt elterülő májvirágmező, a doboldalban nyíló sárga és lila krókuszok, az avarban fel-feltűnő mézszínű kankalinok.

Amerre járunk madárfütty kísér minket, a nap is elő-előtűnik a felhők mögül. Igazi húsvéti idő van. A tavasz már nem sokáig rejtőzködik.

4 fotó megtekintése

Gyere velem az Alcsúti Arborétumba!

Az arborétumba a teljes árú jegy 105 0, a kedvezvényes 700 forint, március 1-től szeptember 30-ig minden nap látogatható reggel 10 órától délután 6 óráig, az őszi és téli időszakban csak csütörtöktől vasárnapig rövidített nyitvatartással. A tavaszi szezonon kívül éremes június második felében is ellátogatni a parkba, a szentjánosbogarak ekkor rajzanak sok kis fénylő pontként repkedve, bevilágítva az egész parkot.

Fotók: Jakab Csaba