Mesés birtok Budapest közelében

2018. június 25.
A PandArte bloggere sorra fedezi fel Magyarország varázslatos helyeit, és szerencsére megint talált egyet, aminek már a neve is meseszerűen cseng: Dióliget. Ez egy igazán természetközeli, csodás családi birtok, több mint 300 diófával.

A Dióliget Budapest közelében, Lovasberényben található, körülbelül 40 perc autóval, ez már nagyon szimpatikus volt. Amikor megérkeztünk, Vali a saját dió termésükből készült pestós kenyérrel és isteni házi sütivel fogadott minket, utána pedig körbevezette a kis családunkat a közel 3 hektárnyi területen, ahol több szálláslehetőség is várja a nyugalomra vágyókat. Persze nem egyedül, végigkísért minket legkisebbik lánya Panka, és a 6 éves River, aki a család Border Collie kutyusa.

A fővárosból a nyugalom szigetére

Meghallgattuk családi történetüket is, hogyan és miért kerültek erre a vidékre. ” Vidéki gyökerűek vagyunk, Laci , a férjem, egri én pedig székesfehérvári, de Budapesten éltünk. Pörögtünk, sokat dolgoztunk, én marketingesként, ő infomatikusként. Viszonylag későn találkoztunk, bőven harmincon túl, de nagyon hamar éreztük, hogy együtt szeretnénk családot alapítani, mégpedig vidéken. Egy olyan helyet szerettünk volna találni, ami élhető a család szempontjából, van jó ovi és iskola, ugyanakkor van turisztikai vonzereje is. Egy évnyi ingatlanturizmus után találtunk rá erre a birtokra, amit az akkor még „csak”170 diófája alapján Dióligetnek neveztünk el. ”

A birtok ma egyébként  közel 3 hektárnyi, amin található 300 diófa, egy akácos, 60 gyümölcsfa, rengeteg díszfa, két kőházikó, egy nagy vendégház 4 studio-apartmannal, a legújabb épületek, egy felnőtt és egy gyereklombház, na és persze Valiék családi háza, hiszen ők ott élnek, mind a három gyermekükkel.

Két kőházikóval indult minden 

„A birtokon a 2 kőházikó már megvolt, csak fel kellett újítani, illetve belül teljesen átalakítani. A nagyobb házban aludtunk, egy darabig fűtés nélkül, viszont a kisebben volt a konyha és a fürdő – ingáztunk a kettő között. Az volt ekkor a kitűzött cél, hogy mire megszületnek az ikrek, akkorra egy házikón belül minden helyiség meglegyen egy olyan kandallóval, ami lehetővé teszi, hogy télen is benne lakhassunk. Bár neccesen, de sikerült! A nagyobb házikó elkészült, a kisebbet pedig a következő évben elkezdtük szintén átalakítani és felújítani, majd elkezdtük hirdetni és kiadni a vendégeknek. Szépen lassan elindultunk, tapasztalatot szereztünk, feltérképeztük, hogy egyáltalán Lovasberénybe lehet-e csalogatni bárkit is. A vendégek visszajelzése alapján egyre inkább felbátorodtunk. Ekkor pont kiírásra került egy agroturisztikai pályázat, amin elindultunk a kis terveinkkel és szerencsére meglátták bennünk a fantáziát, a nyert összeggel bele mertünk vágni egy vendégház építésének, mellette pedig épült a saját otthonunk is, mert az ikrek már egyre jobban kezdték kirúgni a kis ház oldalát.”

Külön gyerekbirodalom

Ezek a különálló házak ideális választás 2 főnek több éjszakára vagy 2 gyerkőcös családoknak, ha a természet közelségére vágynak. Saját kertrészük van, a közelükben sütögetni is lehet, a gyerekeknek van játszótér rész is, homokozóval, hintával, csúszdával, trambulinnal és van egy kis kapus focipálya is. Ami nagyon különleges, hogy két olyan szálláslehetőség is kínálnak, ahol a gyerekeknek külön kis birodalma van.

„Az egyik ilyen a Zöld Dió Házikó és a mögötte lévő fészer tetején lévő kis kuckó, illetve a Diólevél Lakunkhoz lehet kibérelni a Lurkó Lombházat, ami az akácerdő árnyékában rejtőzik. A szülőknek a lombházikó alatt van egy kis pihenőrész a hűvösben, míg a gyerekek kedvükre kijátszhatják magukat a lombházikóban és környékén. Ahogy nőnek a gyerekeink mi is egyre inkább látjuk, hogy mi tetszene nekik, és így a birtok gyerekbarát oldala is egyre színesedik, de azért arra mindig is figyelni fogunk, hogy a pihenni vágyó párok és a gyerekes családok ne zavarják egymást és mindenki jól tudja érezni magát.”

Vendégház gyönyörű panorámával a Vértes-hegységre

Ha inkább ketten szeretnétek eltölteni romantikus napokat a birtokon, akkor a Dióhéj, Dióbél, Diólevél és Dióbarka Lakok várnak Titeket, amik 2 fős stúdió apartmanok, nagyon stílusosan berendezve, klikk a galériára, ha szeretnétek látni belülről is.

Különleges Lombház a tölgyfán

Az elsők között voltunk, akik megcsodálhatták a legújabb Dióliget lakrészt, a Lombházat! Még sosem jártam ilyen helyen, mindig csak filmekben láttam, és hát nagyon tetszett, igazán romantikus és kalandos egyben. Élő Facebook bejelentkezésemet a Lombházból itt nézhetitek vissza!

” Férjem gyerekkori álma teljesült ezzel a házikóval! Öt éve kitalálta, hogy a nagy tölgynél lesz a gyerekeknek egy lombház, aztán egyre bátrabb lett a terve, úgyhogy végül egy teljes értékű házikó készült el fürdővel, konyhával, terasszal, a gyerekeknek pedig készült egy másik, hogy ők se maradjanak ki a jóból:) ” Az összes szálláslehetőséget egyébként megtaláljátok itt!

Változatos programok a környéken

” Amikor ezt a helyet választottuk, nem gondoltuk, hogy ilyen változatos programokat találni itt a környéken (Velencei-tó, Vértes és Velencei-hegység közelsége), ezért is helyezünk különleges hangsúlyt arra, hogy erre a vendégeink figyelmét felhívjuk. A weboldalunkon összegyűjtöttükés folyamatosan bővítjük a Környezetünk menüben a programlehetőségeket és általában úgy mennek el a vendégeink, hogy csak a töredékére jut idejük. ” Én alig várom, hogy visszatérjünk erre a csodás birtokra, remélem Ti is kedvet kaptatok hozzá.

Fotók: Gastro Turismo

 

PandArte