A majomkenyérfák útján – Madagaszkár

2018. július 31.
Madagaszkárt a világ egyik utolsó édenkertjeként ismerjük, érintetlen dzsungelek és kristálytiszta tenger, egyedül itt látható állat- és növényfajok, és persze a világhírű majomkenyérfa-sugárút fogadja a látogatókat.

A kis herceg rettentően félt a majomkenyérfáktól. Azt mondta, hogy ha későn kapunk észbe, akkor elszaporodnak, és soha többé nem bírunk megszabadulni tőlük. Ő éppen ezért mindig gondosan kigyomlálta a majomkenyérfa-sarjakat, így bolygója, a B-612-es nem került veszélybe. A majomkenyérfa vagy más néven baobab Afrika jellegzetes alakú, legendás fája. Mindössze néhány fajtája létezik, abból is a legtöbb Madagaszkár szigetén őshonos. Termése ehető, és nagyon tápláló, sok afrikai kisgyerek édes bolti desszertek helyett iskolába menet vagy uzsonnára rendkívül egészséges baobab magot majszol. Megfigyelték, hogy azokban a falvakban, amelyek mellett majomkenyérfák élnek, egészségesebbek az emberek.

Gigantikus baobab Madagaszkáron, Nosy Be szigetén | fotó: Office National du Tourisme de Madagascar

Ami a gyomlálást illeti, a kis herceg ma már biztosan nem aggódna annyira, különösen ha olvasta volna a rangos tudományos folyóirat, a Nature nemrég megjelent cikkét, amiben egy átfogó kutatásra hivatkozva azt írják: Afrika csodafái nincsenek jó állapotban, és az elmúlt évtizedben érthetetlenül sok száradt ki belőlük. A pontos magyarázatot nem ismerik a kutatók, de a jelek szerint a fák a nagy klimatikus változásokra reagálnak rosszul. Pedig amúgy kibírják a legnagyobb szárazságot is, és ezer évig vagy még annál is tovább képesek elélni.

Allée des Baobabs, a fasor legismertebb és legnépszerűbb szakasza | fotó: Office National du Tourisme de Madagascar

A madagaszkári majomkenyérfa sugárutat (Allée des Baobabs) a sziget nyugati tengerpartján találjuk. Valójában a Morondava várost és Belon’i Tsiribihina települést összekötő földútról van szó, amelynek mentén rengeteg baobab áll őrt. Egy rövidebb szakaszon pedig – ami az ország egyik első számú turisztikai látványossága – valóságos óriások között lépdelhetünk, ezek a példányok, úgy tudni, legalább nyolcszáz évesek. A környéken persze még sok más látnivaló is akad, nem beszélve a türkiz színű tengerről, itt resortok, hotelek sora várja a turistákat. Mindjárt ajánlani is tudunk egyet a szerencséseknek, akik ide tervezik a vakációjukat: a hamisítatlan trópusi hangulatú L’Hôtel Palissandre Côte Ouest a morondavai tengerparton, az Allée des Baobabs-tól fél órára működik.

A L’Hôtel Palissandre Côte Ouest egyik háza a Mozambiki-csatornapartján | fotó: www.hotel-restaurant-palissandrecoteouest.com