Egy nap Helsinki – látványos épületek, hangulatos utcák, és egy csepp tudomány

2024. július 09.
Avantgárd dizájnjával, eklektikus építészetével, szabadtéri kávézóival, érintetlen parkjaival és fiatalos pezsgésével a finn főváros azonnal belopja magát az ember szívébe. Helsinki ráadásul egy rendkívül kompakt város: egy délután elég volt, hogy bejárjam a legfontosabb látnivalókat – és még egy plusz kitérőt is tegyek.
Helsinki

Természetesen egyetlen nap Helsinkiben biztosan nem lesz elég ahhoz, hogy mindent, de tényleg mindent felfedezz, amit a város kínálhat. Ha azonban csak 24 órád van a városnézésre, némi előzetes tervezés és egy kényelmes cipő segítségével könnyedén bejárhatod az összes „kötelező látnivalót”. 

Egy teljes napot tölthettem el a finn főváros vendégszeretetében, egy igazán különleges alkalomból – de erről majd egy kicsit később – és lehetőségem volt egy délután alatt bejárni Helsinki legfontosabb látványosságait. 

Helsinki: gyalog vagy tömegközlekedve?

Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni a Helsinkiben töltött egy napból, érdemes kihasználni Helsinki hatékony tömegközlekedési rendszerét (buszok, villamosok, metró, vonatok és hajók).

De akkor sem fog leszakadni a lábad, ha gyalogosan szeretnéd felfedezni a finn fővárost, a belváros ugyanis könnyedén végigsétálható néhány óra alatt. Én az időspórolás jegyében – mivel a hotelem a város szélén volt – először felpattantam egy villamosra, amivel 10 perc alatt bent voltam a belvárosban, ahol aztán sétálgatva el tudtam mindenhova jutni. 

Ha április és november között látogatsz el Helsinkibe, a bringázás is jó alternatíva lehet, főleg mert a city bike rendszer nagyon profin ki van építve – szerte a városban találhatsz elérhető bicikliket és tárolókat.

Helsinki: a legfontosabb látnivalók

Szenátus tér

Helsinki, Szenátus tér

A Szenátus tér a nap minden órájában turistáktól pezseg, nem csoda, hiszen itt van a város központja. A Carl Ludvig Engel építész keze munkáját dicsérő Szenátus tér a 17. század óta Helsinki főtere. A tér négy oldalán álló épületek a négy egykori államhatalmat képviselik: a szenátust, a templomot, az egyetemet és a kereskedelmet. A tér közepén II. Sándor cár szobra áll, amely a korábbi orosz uralmat jelképezi Finnország felett.

Helsinki katedrális

Helsinki katedrális

A monumentális hófehér katedrális a város talán legjellegzetesebb nevezetessége. A neoklasszicista építészet egyik műremeke, lenyűgöző korinthoszi oszlopokkal. Homlokzatán a tizenkét apostol szobrai állnak, akik őrszemként néznek le a bámészkodó turistákra.

A templom 80 méter magasra nyúlik, nagy árnyékot vetve a Szenátus térre. A székesegyházhoz vezető meredek lépcsők igazi hot spotnak számítanak – ha egy valamirevaló szelfit szeretnél készíteni Helsinkiben, itt a tökéletes helyszín!

Esplanade Park

Esplanade Park, Helsinki

Az Esplanade Park Finnország leghíresebb parkja és Helsinki zöld szíve. Piknikezni, sétálgatni, beszélgetni, vagy éppen előadásokat nézni jönnek ki ide az emberek – az egyik végében ugyanis egy kisebb színpad is fel van állítva. A parkot eredetileg Helsinki főépítésze, Carl Ludvig Engel tervezte. Én is végigsétáltam az Espa (ahogy a helyiek nevezik) kavicsos útján és a végén ki is kötöttem egy következő látványosságnál. 

Piactér

A piactér területe, Helsinki

Mégpedig Helsinki fő piacterénél (Kauppatori), amely közvetlenül a kikötő melletti köztéren található. Ez a nyüzsgő piac mindennap friss élelmiszereket, virágokat, illetve kézműves tárgyakat kínál a kilátogatóknak.

Uspenski székesegyház

Uspenski székesegyház, Helsinki

A pompás Uspenski-székesegyház egy kisebb domb tetején található, csak pár méterre a piactértől. Ez az orosz ortodox templom állítólag Nyugat-Európa legnagyobb ortodox temploma. A templomot 1862-től kezdődően 6 éven át építették, a krími háborúban lerombolt, Åland-szigeteken található Bomarsund erőd tégláiból.

Huawei Health Lab – a sport és a technológia szerelmeseinek paradicsoma

Bár Helsinki pillanatok alatt belopta magát a szívembe, az utazásom eredeti célja valójában nem a városnézés volt. Az a megtiszteltetés ért, hogy meghívást kaptam a szintén Helsinkiben található Huawei laboratóriumba, hogy testközelből láthassam – és ki is próbáljam –, miként tesztelik és fejlesztik a márka mérnökei és szakemberei az okosóráik és fitneszkarkötőik szenzorait.

Hogy pontosabb legyek: ebben a 2023 őszén létrehozott helsinki laborban egy multidiszciplináris kutatócsapat világszínvonalú tesztberendezésekkel, élethű sportkörnyezetekben és élethelyzetekben öt fő tesztelési területen több mint 20 sportágat vizsgál, és több mint 200 fiziológiai és biomechanikai mutatót követ nyomon, amelyeket pedig mind be is táplálják a márka okosóráit üzemeltető algoritmusokba.

 

Többfunkciós futópad

Az első állomásunk egy nagyon speciális, többfunkciós futópad volt, amit különböző sportokhoz, például futáshoz, görkorcsolyázáshoz, kerékpározáshoz és kerekesszékes sportokhoz is lehet használni. A futópad automatikusan figyeli a pulzust és kamerával szabályozza a sebességet, miközben valós idejű visszajelzést is ad a felhasználónak a technikájuk javításához. 

A többfunkciós futópadnak volt egy „kistestvére” is, az úgynevezett műszeres futópad, amely a futók teljesítményéről képes mélyreható elemzést adni. Ez az állítható sebességű és dőlésszögű futópad figyelte a lépéshosszúságot, szélességet, gyakoriságot, valamint a lendület és a támaszkodás időtartamát. Beépített erőmérő lemezeinek köszönhetően részletes adatokat tud gyűjteni a járás és a futás biomechanikájáról, beleértve 14 különböző járási mutatót és a bal-jobb szimmetria értékelését.

Ha pedig ez nem lenne elég, valós idejű visszajelzést is ad, valamint oxigénfelvételt is mér, így mélyebb betekintést nyújt a futás közbeni fiziológiai változásokba. A futópad által mért egyéni járási minták segíthetnek új funkciók kifejlesztésében az okosórákhoz, a sérülésmegelőzésben, valamint az öregedéssel kapcsolatos egyensúly- és mozgásváltozások korai jeleinek felismerésében.

Vízbe csobbanás

A nem mindennapi futópad csak a kezdet volt: a Huawei kifejlesztett egy speciális, kis méretű, ellenáramú medencét is, amely lehetővé teszi az úszók számára, hogy bármely úszásnemben folyamatosan ússzanak anélkül, hogy fordulniuk kellene.  Mivel a medence különböző intenzitású áramlást képes létrehozni, az úszók változatos körülmények között edzhetnek, miközben a rendszer figyeli a mozgásukat és a pulzusukat, értékes adatokat gyűjtve az okosórák fejlesztéséhez. A kutatók ezzel a technológiával segíthetik az úszók teljesítményének és technikájának finomítását, valamint az edzés hatékonyságának növelését is.

Hegyről le

A legnagyobb szenzációt kétség kívül az utolsó állomásunk keltette: a Huawei egészségügyi laboratóriumába egy több méter magas síszimulátort is felépítettek, ami lehetővé teszi a síelők számára, hogy ellenőrzött környezetben, szimulált lejtőkön eddzenek. A szimulátor állítható sebességgel, dőlésszöggel és interaktív útvonalakkal rendelkezik, így valósághű környezetet teremt, miközben valós idejű adatokat szolgáltat.

Az érzékelők figyelik a felhasználó sebességét, helyzetét, dőlésszögeit és teljesítményét, így fontos és megbízható adatokat biztosítanak az algoritmusfejlesztéshez. A szimulátor gyors visszajelzései segítenek a síelőknek a technikájuk finomításában, és az adatok felhasználásával új, a síelés sajátos fiziológiai igényeit figyelembe vevő algoritmusokat lehet kifejleszteni, ami átfogó képet nyújt az edzésterhelésről.

Miután tátott szájjal végighallgattuk, mi mindenre képesek a Huawei laboratórium ultramodern sporteszközei, lehetőséget kaptunk, hogy ki is próbáljuk őket. Ha a medencébe nem is ugrottam fejest, ha már ott voltam, a műszeres futópadra felpattantam, és egy nagyjából 10 perces futás során az én járási szimmetriámról, illetve a lépéseim egyéb adatairól is felmérés készült. Mindeközben persze a csuklómról sem hiányozhatott egy Huawei okosóra, ami egyéb fiziológiás paramétereket is rögzített.

A felmérés után az eredményeimet nyomtatott formában kézhez is kaphattam, és miután átbogarásztam, megnyugodtan konstatáltam, hogy szerencsére nincsenek nagy eltérések a jobb és bal oldalam között, nagyjából szimmetrikus vagyok.

A műszeres fotópadot mi is kipróbálhattuk

Mivel a mindennapjaimban fontos szerepet játszik a sport, kifejezetten hasznosnak éreztem ezt a kis tudományos kitérőt Helsinkiben. Rendkívül érdekes volt mélyebben belelátni a testem működésébe és visszajelzést kapni arról, mit csinálok jól, vagy éppen miben kellene fejlődnöm.

De a Huawei fejlesztéseinek hála hamarosan az okosóra-tulajdonosok is egyre több és részletesebb adatot kaphatnak majd az egészségükről: a legfrissebb kutatásai nyomán a vállalat a jövőben olyan további egészségfigyelő megoldásokat tervez beépíteni eszközeibe, amelyek a női egészség, a mentális egészség és a vérnyomás edzés közbeni nyomon követését szolgálják.

A vállalat emellett új területekre is merészkedik, többek között az inkluzív, azaz mindenki számára hozzáférhető és használható sporttechnológia fejlesztése érdekében: jelenleg is olyan egészségfigyelő technológiákat fejleszt, amelyek lefedik a kerekesszéket használók sport- és fitneszigényeit.

Fotó: Getty Images, szerző sajátja