Madagaszkár éjjel-nappal

2018. december 02.
Ahol szinte kivétel nélkül mindenütt színpompás trópusi virágokkal és fényes levelekkel díszítik az ágyakat és a tányérokat – hotelek, lodge-ok és éttermek Afrika legnagyobb szigetén.

Madagaszkáron olyan élményben lehet részünk, amit a világon máshol hiába is keresnénk. Vaníliaillat és flambírozott banán, találkozás a lemúrokkal az őserdei túrán és az óriásteknősökkel a meleg, azúrszín tengerben úszva. Hogy miért gondoljuk kötelező úti célnak, azt elmeséljük a Marie Claire decemberi számában. Amit fontos tudnunk:

– ha jártunk már Afrikában: Madagaszkár teljesen új arcát mutatja majd meg a végtelen kontinensnek: sok keleti, ázsiai hatással a szokásokban és a gasztronómiában, Afrikában (és a világon) másutt nem látható növény- és állatvilággal.

– ha pedig még nem: kezdjük nyugodtan az ismerkedést Afrikával Madagaszkáron. A természet, úgy az őserdő, mint a tengerek hihetetlen gazdagsága, a vendégszeretet és a rengeteg mosoly, amit nagy dózisban kapunk majd, remek indítás Afrika felfedezéséhez.

Mutatunk néhányat – a teljesség igénye nélkül – az általunk is felfedezett szállások közül.

Nosy Be fővárosa és így repülőtere közelében van a Hotel Ravintsara Wellness, a nevét, ha jól értettük, egy helyi örökzöldről kapta, mesebeli parkjában, a rengeteg trópusi növény között bizonyosan megtalálható ez is. Étterme nemzetközi konyhát visz, gyakran folklórműsorral szórakoztatják a vacsorázókat.

Bungalói tágasak, kényelmesek, reggelire megkóstolhatjuk a sziget minden említésre méltó gyümölcsét. Ha a személyzet meglátja, hogy szipogunk, már készül is a fűszeres inhaláló főzet.

Az Orangea Hotel Nosy Be képeslapra illő tengerpartján vár, hatalmas, pálmaligetes kerttel, közvetlen a vízparton felállított nyugágyakkal, napernyőkkel. Alaposan felszerelt, kényelmes szobákra számíthatunk, szolgálatkész személyzettel találkozhatunk.

Varázslatos kis hely az Ambaro Beach Resort, itt ebédelhetünk akár a tengerparti homokba állított asztalnál is, aludni franciás ízléssel berendezett, egyszerű szobákban lehet. A Vanila Hotel and Spa ezzel szemben nagy, többemeletes üdülőhotel, szokatlanul tágas, afrikai stílusban berendezett szobákkal, éttermében zenés-táncos műsorral.

A fővárosban igazán nagy a választék mind hotelekből, mind éttermekből. A kedvencünk a régi korok, leginkább a kilencszázharmincas évek hangulatát idéző Lokanga Hotel & Restaurant. A butikhotel lakosztályai eltérő stílusúak, erőssége pedig az étterem kertje és terasza, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik Antananarivóra.

Másik hibátlan szállásunk az antananarivói repülőtér közelében, egy végtelen parkban fekvő lodge, az Au Bois Vert volt, ahol a menő, indusztriális stílusú házikókat, éttermet, sportpályákat, konferenciatermet ugyancsak dús, trópusi vegetáció öleli körül.

Vacsoráztunk a fővárosi Palissandre Hotel & Spa remek éttermében, az előétel feledhetetlen: szójaszószos ananászkarika paradicsommal és korianderrel. Testvérszállodájuk Nyugat-Madagaszkáron, az ötcsillagos látnivalónak számító „Majomkenyérfa sugárút” közelében van.

Végül, de semmiképp sem utolsó sorban éjszakáztunk az ugyancsak kötelező látnivaló nemzeti park, a Parc National Andasibe Mantadia mellett működő Hotel Eulophiellában is. Nem különösebben zárt bungalónk – az ágyban fekvőket háló védi – gyakorlatilag az őserdőben áll – a kevésbé kalandvágyók kaphatnak szobát kőházakban is.

Nagyobb légitársaságok indítanak közvetlen vagy átszállásos járatokat, mi Afrika vezető társaságával, az Ethiopian Airlines-szal utaztunk, gépei naponta megfordulnak Bécs és Antananarivo között, és hetente háromszor a turisták kedvencére, Nosy Be szigetre is jár gép.

Az utazási irodák kínálnak csoportos kirándulásokat, de segítenek megszervezni az egyéni utakat is. Választhatunk kulturális-természeti kincseket bemutató túrát, körutazást vagy olyat, ami elsősorban tengerparti sütkérezést, búvárkodást ígér, illetve kombinálhatjuk is ezeket. Kérdezzünk rá, hogy az idegenvezetés magyar vagy angol nyelvű-e a programokon.

Eddy vagyis Eddy Raharolahy a madagaszkári túrák különlegessége, azt mondják, az egyetlen magyarul beszélő malgas túraszervező. Társaságában garantáltan vidám és biztonságos lesz az utunk.

Az 1000 út évi két alkalommal mindig indít túrát Madagaszkárra, a Proko Travel különlegessége, hogy szegedi központú iroda, az AB Agro az utazni vágyó idősebbeket is várja, az OTP Travel  előnye, hogy sok irodája van országszerte. Nézelődhetünk az utazom.com és a utazzafrikaba.hu oldalain is. A STA Travel nemzetközi partnerei kínálatán keresztül egész évben tud ajánlani utakat, diákoknak-tanároknak külön ajánlataik vannak. A Jacaranda palettája is színes, ők angol idegenvezetéssel indítanak izgalmas kirándulásokat.

Fotók: hotel-restaurant-palissandre.com, jacaranda.fr, lokanga-hotel.mg, Marie Claire-Archívum