Hol hajhásszuk az adrenalint? Top 5 úticél extrémsport-turizmushoz

2018. december 30.
Még mindig kevesebb nő, mint férfi választja az extrémsportokat vagy az adrenalinlökethez kapcsolódó utazásokat. Itt az ideje változtatni ezen! Eláruljuk, hol érdemes keresni a – szó szerint – lélegzetelállító élményeket.

Skydiving – Bled (Szlovénia)

A Bledi-tó mesés hegyi fürdőhely, a békés szlovén családi nyaralások kedvelt célpontja, mely csak egy ugrásra van Ljubljanától. De az extrémsportok kedvelőinek is lesz mit keresniük a környéken! A hegyi tó azúrkékjét és az azt körülölelő sűrű erdőket madártávlatból is meg lehet tekinteni – például egy ejtőernyős ugrás során. Hogy mennyire magával ragadó is lehet egy ilyen repülés az tulajdonképpen leírhatatlan – ez az a fajta élmény, amelyről az ember minden új ismerősének elmesél. A Bled feletti légtér meghódítása közti szünetekben feltétlenül érdemes benézni a bledi várba, a legfőbb helyi nevezetességbe is, és biciklizni egyet a pazar tóparton.

Siklóernyőzés – Pontevedra (Spanyolország)

Több száz méter magasan szállni a föld felett, békésen szemlélve a forró Spanyolország zöldellő tájait – ez nem délibáb vagy vágyálom, hanem egy teljesen megvalósítható feladat. Igen, még a kezdők számára is! A siklóernyős repülés nyugodtabb és szemlélődőbb alternatívája az ejtőernyős ugrásnak, és a Spanyolország északnyugati részén elterülő Pontevedra Tartomány a legmegfelelőbb hely lehet ennek a sportnak a kipróbálására. Az időjárási viszonyok kellemesek, és barátságos profik segítenek eligazodni, hogy hogyan emelkedj az égbe a siklóernyővel. A Galicia Parapente cég specialistái például teljes kurzusokat dolgoztak ki azok számára, akik meg szeretnének tanulni siklórepülni. Néhány edzés az instruktorral, és már repülhetsz is egyedül!

Bungee jumping – Makaó (Kína)

A szabadesés nem a gyenge idegzetűek kikapcsolódása. Ez azoknak való, akik eldöntötték, hogy  az életük végéig emlékezni szeretnének egy,  még talán a világlátásukat is megváltoztató extrém élményre. A bungee jumping annyit tesz, hogy az ember hegymászó-felszerelésben leugrik egy magas helyről. Ilyenkor először néhány tucat (vagy száz) métert esnek a bátor ugrók, aztán egy kötélen lógnak fejjel lefelé.

Úgy tartják, azt a vakmerőt, aki erre vállalkozik, sokáig kísérni fogja az érzés, hogy ő irányítja az egész életét. A leghíresebb bungee jumping helyszín a 300 méternél is magasabb makaói torony. Itt a kék tenger és a kínai Las Vegas fényei lebegnek az ugrók szeme előtt, amikor a csaknem 7 másodpercig tartó ugrást követően több percig szemlélődnek a levegőben.

Sziklamászás – Verdon-kanyon (Franciaország)

Létezik a mászóedzéshez szebb hely a Provance-i Verdon-kanyonnál? A kanyon mindenkit elbűvöl élénk színeinek kombinációjával: azúrkék folyók, hófödte hegyormok, és az erdők lédús zöldje keveredik ezen a csodálatos tájon. Itt másznak a kopár sziklákon a legvakmerőbb izgalmakat keresők. Több nehézségi fokú út is van errefelé, de a teljesen kezdőknek még a legegyszerűbb is bonyolult lesz, ezért érdemes alaposan felkészülni, mielőtt nekiindulnánk!

Hegyibiciklizés – Izland

A hegyibiciklizés az idegek megnyugtatásának egy módja. A sebességgel, végtelen emelkedőkkel és ereszkedőkkel nincs, mi jobban harmonizáljon a festői látképeknél. Például Izland kopár szépsége is alkalmas erre: ihletadó hegyek, vulkanikus fennsíkok, mindent beborító moha, és hófödte csúcsok… – egy perc alatt elrabolja a szívünket.

Ahhoz, hogy megérezzük a teljes szabadságot, és tökéletesen kiélvezzük a minket körülvevő díszletet, el kell távolodnünk a városoktól, kanyargós és meredek ösvényeket követve, patakokon, havon átgázolva. Extra tipp: Tapasztalt biciklisták azt javasolják, hogy mindenképpen vigyünk egy készlet meleg ruhát az izlandi utazásra, és ne ragaszkodjunk a kijelölt utakhoz: ugyanis ezek gyakran nem alkalmasak a biciklizésre.

Fotók: Profimedia – Red Dot