A 10 legboldogabb országból 8 Európában van

2019. március 27.
Minden évben kiadják a világ legboldogabb országainak ranglistáját. A dobogó közelébe csak Skandináv országok fértek, de az első Európán kívüli ország is csak a nyolcadik helyre futott be.

Bonyolult szempontrendszer alapján állítják össze minden évben a legboldogabb országok ranglistáját. Többek között figyelembe veszik az oktatást, az általános életszínvonalat, a szociális ellátásokhoz való hozzáférést és azok minőségét,illetve a gazdasági biztonságot is.  Íme a lista első 10 helyezettje.

1.Finnország
Már zsinórban másodszor nyerte el a legboldogabb ország címet Finnország. A finn oktatási rendszer is rendszeresen az élmezőnyben végez az összehasonlításokban, csak a dél-koreai, japán és szingapúri iskolarendszer tudja legyőzni. Hogy megünnepelje győzelmét, az ország turisztikai hivatala versenyt hirdetett, melynek díjaként nyolc szerencsés ingyen nyaralást nyer Finnországba, hogy maga tapasztalhassa meg a boldogság titkát. 2019. április 4-ig lehet nevezni a “Rent a Finn” (Bérelj finnt) pályázatra.

2. Dánia
Dánia egy helyet javított a tavalyi év óta a boldogság-rangsorban. Szinte minden statisztikai tényezőben az élen állnak, a várható élettartam, szociális ellátások és juttatások terén is kimagaslóan teljeseítenek, ráadásul itt az egyik legmagasabb a megújuló energiaforrások használata az energiatermelésben. Az ország boldogságának forrása minden bizonnyal a bolygónk iránti tiszteletből fakad.

3.Norvégia
Bár tizenhárom évig az első helyen állt, a skandináv ország 2017 óta egyre lejjebb csúszik a legboldogabb országok ranglétráján, így idén a harmadik helyen végzett. Bár ez is elég jó helyezés természetesen. Norvégiában a kiszámíthatóság, megbízhatóság és az általános gazdasági jólét adja a hátteret a lakosok általános boldogságának.

4.Izland
Egy évtizeddel a teljes gazdasági összeomlás után Izlandon a helyükre kerültek a dolgok. A turizmus sosem látott mértéket öltött, mely nagyban hozzájárult a gazdasági fellendüléshez. Az izlandiak számára pedig mindig akad olyan hely a különleges vidéken, ahol elbújhatnak az idelátogatók okozta nyüzsgés elől. Talán pont ez a táj a titka annak, hogy olyan boldogok az ittlakók.

5. Hollandia
Úgy tűnik, a hollandoknál a boldogság már egészen kicsi korban kezdődik. Az Unicef tanulmánya alapján, a holland gyermekek a legboldogabbak a világon. Így nem csoda, hogy ilyen előkelő helyen végzett az ország ezen a ranglistán is. Ezek szerint Vincent van Gogh csak a kivétel volt, aki erősíti a szabályt!


6.Svájc
Az alpesi országban mindent megszavaztatnak az emberekkel. A közvetlen demokrácia rendszere minden bizonnyal hozzájárul, hogy a svájci polgárok úgy érezhetik, mind az ország egészét érintő, mind a helyi kérdésekben számít a véleményük. Erős közösségben élnek az emberek, ahol minden hang számít. Nem meglepő, hogy amellett, hogy Svájc az egyik legboldogabb ország, három svájci város is szerepel a világ legélhetőbb városainak listáján: Bázel, Genf és Zürich.

7. Svédország
Idén is folytatta menetelését a legboldogabb országok ranglistáján Svédország. A társadalmi egyenlőség, a kimagasló oktatási rendszer és a stabil gazdasági háttér mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek egyensúlyban és boldogan élhessenek.

8. Új-Zéland

Az első nem európai ország a listán! Szinte minden utazási magazin és szakértő egyetért abban, hogy a kiwik vendégszerető, melegszívű nép, bár az utóbbi hetekben tragikus események árnyékolták be a hangulatukat.



9. Kanada
Az egyetlen olyan ország, amely az amerikai kontinensről bejutott a tíz legboldogabb ország közé. Úgy tűnik, a pénz nem minden, az Amerikai Egyesült Államok csupán a 19. helyre futott be a listán. Mi a titka Kanada sikerének? Az emberek szabadok lehetnek, és saját maguk dönthetnek az életüket érintő kérdésekben.

10. Ausztria
Ausztráliát taszította ki az első tízből szomszédunk a legboldogabb országok listáján. Ahogy a dánoknál, az osztrákoknál is a kerékpározás az egyik legnépszerűbb közlekedési- és sporteszköz. Lehet valami a biciklizésben, úgy tűnik, nyeregbe kell pattani, ha boldogok akarunk lenni.

Forrás: Traveler
Fotó: Unsplash