Kerékpáros kirándulások Stájerországban

2019. április 05.
Stájerországban különleges kulináris élmények között kalandozhatunk, akár kerékpárral is. Ausztria kedvenc üdülőhelyén garantáltan feltöltődünk életerővel és energiával.

Stájerország sem kerékpárútban, sem természeti élményekben nem szűkölködött már eddig sem, de idén új kerékpárutakat is kínálnak a családoknak, új traileket a sportos hegyi kerékpárosoknak és izgalmas kiállításokat a kerékpárutak mentén.

Instagram szamártúra

Stájerország Gesäuse régiójában mindig is nagy hangsúlyt fektettek a fotózásra, az utóbbi években pedig a Gesäuse Nemzeti Park fotóiskolájának és Stefan Leitner sztárfotós díjnyertes fotóprojektjének köszönhetően olyan közeg alakult ki a fényképezés körül, amely gyorsan nemzetközi hírnévre tett szert. Nem csoda hát, hogy az egész régió felsorakozott a kiemelt téma mögé. A nemzeti park, az apátság, Admont települése és a régió turisztikai hivatala létrehozott egy közös, egységes képi világgal rendelkező film- és fotóadatbázist, ráadásul egy nagyszabású fotófesztivált is tart Admontban. A régió nem hivatalos fővárosában 2019. június 28-tól július 7-ig minden az analóg és digitális fényképezés körül forog majd.

A Pöllauer Tal Natúrparkban  fotós workshopot is szerveznek, ahol Halifax és Hokusei, a két barátságos szamár áll modellt a kezdő és profi fotósoknak. Christian Strassegger fotós és művész, valamint Carmen Dreier-Zwetti, a zoológiában és ökológiában jártas biológus kíséri és látja el útmutatással a résztvevőket.

Sütőtökföldeken át a csokoládéhoz

A Stájer Termál- és Vulkánvidék ideális a biciklizés kedvelőinek. Összesen 3000 kilométernyi kerékpárút áll rendelkezésére a rövidtől a hosszúig, a könnyűtől a nehézig. A tájékozódásban kerékpáros túravezetők, GPS-eszközök és információs pontok segítenek. Nagy népszerűségnek örvend a hobbi kerékpárosok körében a 14 tematikus kerékpártúra is, amelyek néhány kilométerenként egy kis pihenőre csábítanak. A részletes Genussradl kerékpáros útmutatóban megtalálható az összes kerékpártúra leírása, a rövidebb 13 kilométeres kirándulástól a kifejezetten hosszú, 148 kilométeres túráig az edzettebbek számára.



A legkedveltebb útvonal minden kétséget kizáróan a Kulináris élménytúra (Gaumenfreunden-Tour), amely Fürstenfeldből indul, és a környező sütőtökföldeken át vezet Riegersburg felé. Az útvonal népszerűségét elsősorban a számtalan vidéki borkimérésnek, borászatnak és ínyenclokálnak köszönheti, melyeknél útközben megpihenhetnek a fáradt kerékpárosok. A Kulináris élménytúra végállomását Riegersburg közelében, Josef Zotter Csokoládészínháza édesíti meg a túrázóknak.
A Mura-ártéri túra a természeti szépsége miatt rendkívül népszerű. A Mura kerékpárúton, egész Ausztria egyik legkedveltebb kerékpárútján, Ausztria második legnagyobb ártéri térségét átszelve juthatunk el az osztrák–szlovén határra.

Csokoládészínház ínyenc kerékpárosoknak

Ha elértünk a sütőtökföldeken keresztül a Riegersburghoz, úgy érezhetjük, hogy Stájerország helyett a csokoládé-mennyországban vagyunk. A Csokoládészínházban ugyanis már tavasztól forog a csokoládé-óriáskerék, elindul a praliné hullámvasút és robotok szolgálják fel az érintőképernyőn keresztül kiválasztott csokoládédarabokat. A csokoládé varázslatos világában tett utazás a Kakaó-moziban kezdődik és a futószalagon érkező kézzel készített csokoládéknál ér véget.

Út közben megállhatunk a csokoládémalmoknál. Miközben a malomkövek még forognak, a folyékony csokoládét már le lehet csapolni és meg lehet kóstolni. A malom peremét szándékosan lejjebb helyezték, hogy jobban meg lehessen figyelni a csokoládéfolyamot. A csokihullámvasútnál a kicsi, kerek csokigolyók gombnyomásra gurulnak végig a hullámvasúton, egyenesen a kóstolókanálra, akárcsak a lottószámhúzásánál – csak itt minden gombnyomás nyer. A tökéletes kiszolgálásról robotok gondoskodnak. Az új robotok pralinékat és vékony töltött csokoládészeleteket, úgynevezett Nashido-táblákat szolgálnak fel. A vendégek egy érintőképernyős étlapról adhatják le rendelésüket, és már érkeznek is a finomságok. És ha úgy éreznénk, ennyi csokoládé után biztosan a fogorvosnál kötünk ki, nem kell aggódni. A Csokoládészínházban erről is gondoskodtak. Ám ettől a fogorvostól nem kell tartani! Itt csak cukormentes csokoládét kóstolhatnak a vendégek és a nyugalom megőrzése érdekében egy finom csokoládéinjekciót kapnak, vagyis folyékony csokoládékrémet valódi fecskendőben, aminek garantáltan nincs mellékhatása és nem is szúr! Ha egy kicsit mozognánk, a Zotter Csokoládémanufaktúránál az Ehető Állatkert falusi golfpályáján dolgozhatjuk le a kalóriákat. No meg a kerékpározással visszafelé.

Forrás és fotó: Steiermark Tourismus, Thermenland & Vulkanland Steiermark