Pihenés a tóparton, síelés a hegyekben

2019. február 26.
Ausztria számtalan fantasztikus sítereppel büszkélkedhet, saját vágyaink és igényeink szerint választhatjuk ki a nekünk legmegfelelőbbet. Mi most egy igazi gyöngyszemet kerestünk fel, ami nemcsak a sípályái miatt vonzó úti cél, de természeti adottságai is lenyűgözőek. A csodaszép Altaussee partján szálltunk meg, a környékbeli sípályákon síeltünk, délután a közeli gyógyfürdők medencéiben áztattuk mozgástól elfáradt tagjainkat, este pedig a helyi konyha finomságait teszteltük.

Milyen érzés reggel elhúzni a hotelszoba függönyét, és az ágyból a tó mélykék vizén visszatükröződő havas hegycsúcsokat megcsodálni a felkelő nap fényében? Olyan élmény, amit soha nem feledünk el, és ha később visszagondolunk rá, szeretnénk azonnal visszatérni ide. Akik már jártak Ausztriában, Stájerországban, az Altaussee partján, az év bármely időszakában hasonlóan érezhettek, mert ennek a vidéknek hihetetlen kisugárzása van.

Nyáron a kristálytiszta kék vizű tó csónakázásra, fürdőzésre hívogat, télen pedig hatalmas, tó körüli sétákra a ropogós hóban. Van, aki csizmában, mások hótalpakkal felszerelkezve vágnak neki a hét kilométer hosszú, meseszép sétaútnak. Akik télen a síelés miatt keresik fel a vidéket, két nagyobb síterepen is élvezhetik ezt a téli sportot. A távolabb eső Tauplitz síterep Stájerország hagyományosan leghóbiztosabb területe, ezért eléggé kiépült: rengeteg a pálya, a felvonó, a hütte és természetesen a síelő. Ennek ellenére nincs nagy tömeg, az emberek szétszóródnak a különböző nehézségű pályákon. A családias Loser síterep a közelben, a tó feletti hegyoldalban, 850 méterre a tengerszint felett fekszik. Kisebb, de hangulatosabb síközpont, ahol a család minden tagja talál magának sípályát. A kezdők számára ideális lankás kék pályák mellett a haladóknak piros, a bátraknak fekete pálya is található. A hütték teraszáról elképesztő látvány tárul elénk: egymást érik a hófödte hegycsúcsok, és tiszta időben még Stájerország legmagasabb csúcsát, a közel 3000 méter magasan fekvő Dachsteint is láthatjuk.

Wellnessparadicsom

Az egész napos síelés után jólesik relaxálni a környék gyógy- és wellnessközpontjaiban. Altausee egyik különlegessége a Narzissen Bad, egy építészeti szempontból is figyelemreméltó fürdő és wellnessközpont. Miközben a sós vízzel töltött szabadtéri medencékben súlytalanul lebegünk, a környező hegyekre nyíló varázslatos kilátásban gyönyörködhetünk. A só az Altausee feletti hegyekben ma is működő sóbányából származik. Gyógyító és egészségmegőrző erejét a fürdőben kialakított gyógyászati központban különböző kezelések formájában használják fel. Húsz kilométerrel távolabb, a szomszédos Bad Mitterndorf városka határában, egy másik, méretében és szolgáltatásaiban nagyobb, ásványi anyagokban gazdag termálvízre épült wellnessközpont, a Grimming Therme várja látogatóit. Rossz idő esetén itt egy egész napot is eltölthetünk úgy, hogy nem unatkozunk. A külön felnőtteknek fenntartott szauna- és pihenőrészlegbe nem szűrődik be a gyerekmedencék zaja, és a szégyenlősebb női vendégek, ha nem szeretnének a férfiakkal vegyülni a meztelen szaunákban, a női részleget vehetik igénybe.

Gőzgombóc és társai

A sípályák hüttéiben kötelező megkóstolni a híres szilvalekvárral töltött, mákkal megszórt, vaníliakrémmel nyakon öntött gőzgombócot, a Germknödelt. De a másik osztrák specialitás, a májgombócleves, avagy Leberknödelsuppe is a hütték kínálatának alapeleme. Ausztria és az itteni régió gombóchagyományban igen erős, olyannyira, hogy létezik a környéken egy étterem, ahol kizárólag gombócokból készült ételek kaphatók. A Knödl-Alm családi vállalkozás, oly népszerű, hogy csak foglalás útján lehet betérni ide. Sós, hússal, zöldségekkel töltött gombócok savanyú káposztával vagy salátával, édes gombócok különböző krémekkel, fagylalttal megbolondítva szerepelnek az étlapon. A hely másik specialitásai az itt készült pálinkák. Egy kiadós vacsora után csak úgy itatják magukat: könnyítik az emésztést, emelik a hangulatot.

Extra program a romantika jegyében

A kis és nagy vendégek szórakoztatására lovas szánozást is szerveznek a környéken. S hogy a kocsis és a ló ne legyen kiszolgáltatva a hóviszonyoknak, a szánoknak kereke is van. Amikor hómentes terepre érnek, például egy városka szűk utcácskáira, a szekér négy keréken gördül tovább, így a vendégek rögtönzött városnézésen vehetnek részt. Amikor viszont a szán az erdőbe vagy a hóborította nyílt terepre ér, hangtalanul siklik a talpakon. A lovak jó ismerik a vidéket, az utasok meleg pokrócba betakarózva élvezik a kirándulást, nézik a sífutókat, hótalpas túrázókat, kutyasétáltató helyieket, és ha nagyon fáznak, meghúzzák a pálinkásüveget, amit a szervezők előre odakészítettek.

Altausee és környéke nemcsak télen vonzza a turistákat: a helyiek szerint tavasszal és nyáron több a vendég, mint a téli időszakban. A hegyi túrázások ugyanolyan vonzó programnak számítanak, mint a síelés. Mi mindenképpen visszatérünk ide és megnézzük majd, milyenek a sípályák a nyári napsütésben, amikor tehenek legelnek rajtuk, a felvonókon pedig sílécek helyett túrabakancsban, túrabottal felszerelkezve utaznak a lelkes kirándulók.

Még több infót ITT találsz!

Fotók: László Krisztina, Osztrák Idegenforgalmi Hivatal, TVB Ausseerland – Salzkammergut/Tom Lamm