Az utolsó kalóznő

2019. május 31.
Kalózok és kalóznők nyomába eredünk a Marie Claire utazási mellékletében. Az USA Atlanti-óceáni partvidéke mentén, vagy a karibi szigetvilágban utazgatóknak egész kis kalózkalauzt állítottunk össze.

Feketeszakállról, a történelem leghíresebb kalózáról és hátborzongató elnevezésű fregattjáról, az Anna Királynő Bosszújáról ír Wirth Zsuzsanna a Marie Claire júniusi számával együtt megjelenő Travel mellékletben. Elárulja, hol találjuk a legérdekesebb tematikus múzeumokat, családokat célzó kiállításokat és hol vehetünk részt kalózfesztiválokon. De a cikkből az is kiderül, hogy a kalózlegendák korántsem csak kegyetlen, marcona férfiakról szólnak: több olyan nő történetét is ismeri a krónika, akik érvényesülni tudtak ebben a világban, olvashatunk többek között a 17. század leghíresebb, férfi álruhában élt kalóznőiről.

És legendák még ma is születnek. A legjobb példa erre Minden Kígyófejűek Anyja, a 2014-ben meghalt kínai embercsempész, Ping nővér (hivatalosan Cseng Cui-Ping), aki minden idők egyik legsikeresebb embercsempésze volt. Amikor 2000-ben sikerült letartóztatni Hong Kong repülőterén, az Interpol negyven titkos ügynököt küldött a bevetésre. 56 éves korában ítélték el embercsempészet, pénzmosás, túszejtés és zsarolás miatt, összesen 35 évre.

Az egykori fudzsiani falusi kislány a hetvenes években kötött ki a manhattani Chinatownban, innen építette ki csempész hálózatát, hogy a nyolcvanas években több ezer vidéki kínainak segítsen illegálisan bejutni az USA-ba. A parasztok fejenként 25-45 ezer dollárt fizettek azért, hogy teherhajók gyomrában elrejtve, csaknem végig étlen-szomjan utazhassanak át az óceánon. Bűntársai kínzásokkal, zsarolással, túszejtéssel, uzsorázással gondoskodtak róla, hogy az asszony megkapja a neki járó fizetséget. Ezek a migránsok a kalóznő manhattani temetésén mégis hősöknek kijáró tisztelettel búcsúztak tőle: a dicstelen részletek addigra feledésbe merültek, a legenda megszületett.

Fotó: Jolly Pirates Aruba

Keresd a cikket a Marie Claire júniusi számát és a Marie Claire Travel mellékletét!