Mád – a legvagányabb borvidék

2019. május 15. |
Central Médiacsoport Zrt.

Kóstoltunk borokat, nem is akármilyeneket, de most arról szeretnénk mesélni, hogy Mád akkor is megér egy néhány napos kirándulást, ha a borokat illetően csak műkedvelők vagyunk.

Bár a tokaji az ország legismertebb borvidéke – sőt hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a tokaji aszút a világon mindenhol nagyra tartják –, az ország észak-keleti része mégsem az a vidék, ahová rutinosan indulnánk útnak. Pedig lenne miért. Budapestről körülbelül két és fél óra az út Tokajba, a régió legértékesebb dűlőivel rendelkező Mádot pedig néhány kilométerrel előbb elérjük.

Tény, hogy egy mádi kiruccanás akkor igazán kényelmes, ha egy-két éjszakát ott alszunk, ezért is alakított ki több borászat is szálláshelyeket, de a községben amúgy is nagy a választék – az egyszerű panziótól a butikhotelig. Ami pedig a borokat illeti, a mézédes aszú helyett az utóbbi évtizedek sokkal inkább a furmintból és hárslevelűből készült száraz borokról szóltak.

„Nálunk kőben terem a szőlő – mondja a dűlők speciális talajszerkezetéről Demeter Endre, a Demetervin borásza, ennek köszönheti a bor az ásványosságát. – Ahhoz, hogy megértsd, el kell jönnöd megnézni. Ha itt vagy, körülnézel, leülsz, átgondolod.” És tényleg. Nem kell hozzá borszakértőnek lenni, hogy egy ilyen túra után másképp ízleljük meg a vacsorához kibontott furmintot.

Borászatok, szállás, gasztronómia – a Marie Claire tippjei:

Demetervin

Kardos Szőlőbirtok

Zsirai Pincészet

Percze Élményközpont

Mádi sajt

Első Mádi Borház és Bisztró

 

Mádról szóló cikkünk teljes verzióját a Marie Claire Travelben találjátok.

Szólj hozzá te is!

Még több Utazás

Fedezd fel Horvátország rejtett kincseit felfedezés

Fedezd fel Horvátország rejtett kincseit

10 különleges erdő, amit látni kell erdő

10 különleges erdő, amit látni kell