3 termelői piac a nyári hétvégékre

2019. augusztus 16.
A piacozás könnyen magával ragadja azokat, akik egyszer kipróbálják. Hiszen elképzelni sem lehet jobbat, mint helyi termelőktől, hazai, vegyszer- és csomagolásmentes finomságokat beszerezni. A nyári hétvégékre el sem tudunk képzelni jobb programot. Pattanj ki az ágyból, szerelkezz fel üres befőttesüvegekkel és vászonszatyrokkal, és irány valamelyik termelői piac!

A nagyvárosi

Szimpla Háztáji Piac

Piacozni nem csak legelésző tehenek szomszédságában, távol a nagyváros zajától lehet. Budapesten is rengeteg termelői piacot kereshetsz fel, és ha egy igazán különleges helyszínen szeretnéd beszerezni a hazai zöldségeket és a kézműves sajtokat, akkor válaszd a Szimpla Piacot, aminek a Szimpla Kert ad otthont vasárnap reggelenként. Ki sem kell tenned a lábad a városból, hogy megbízható forrásból vásárolj be. Szerelkezz fel vászonzsákokkal, pattanj biciklire, és irány a Kazinczy utca.

Több mint harminc hazai termelő portékái közül válogathatsz. Kaphatsz sajtot, mézet, szörpöt, zöldséget és gyümölcsöt, mangalica- és vadhúst, szárított gombát, szarvasgomba különlegességeket, fűszereket és szendvicseket, mindezt vegyszermenetesen, romkocsma hangulatban. Ha pedig megjött az étvágyad, az emeleten svédasztalos reggeli vár a termelői termékekből.

Mikor? Vasárnaponként 9-től 14 óráig

Hol? Szimpla Kert: 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

A Balaton-parti

Tihanyi Piac Placc

Hiszem, hogy a balatoni nyaralás kötelező része a piacozás. Ugyanis nem csak finomabbnál finomabb ínyencségeket és akár hazai tervezők kincseit szerezheted be, de megismerkedhetsz a helyi jellegzetességekkel is. Az egyik legkedvesebb tóparti piacom a Tihanyi Piac Placc. Viszonylag pici, már-már családias hely, ami abszolút az előnyök listájára írható, hiszen könnyen bejárható és átlátható, ráadásul a parkolóhelyek száma is limitált, aminek köszönhetően nincs nagy tömeg.

Vásárolhatsz termelői zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket, de érdemes körülnézned a régiségek, a ruhák és a kozmetikai termékek között is. A piac legbájosabb része a lefüggönyözött terasz, ahol a Balcsi Bistro és a Placc Bisztó magyaros jellegű street foodjával ismerkedhetsz meg.

Mikor? Szombatonként 8-tól 14 óráig

Hol? 8237 Tihany, Tihanyi rév

 

A kihagyhatatlan 

Káptalantóti Liliomkert Piac

A Káptalantóti Liliomkert Piac az a hely, ahová minden piacrajongónak el kell zarándokolnia éltében egyszer. A klasszikus vásár hangulat adott. A kis standok hegyek és mezők ölelésében, lugasok és fák árnyékában álldogálnak egymás mellett.

A Balaton-felvidéki termelők színe-java képviselteti itt magát, és csak az nem talál itt vásárfiát, aki nem akar. A gasztro részen a friss kenyértől kezdve, a helyi gyömölcsökön, zöldségeken, szörpökön, lekvárokon és sajtokon át a medvehagymás pestóig mindent megtalálsz, a piac szélén sorakozó régiségkereskedők bútoraival pedig egy egész lakást rendezhetsz be. De találsz még kézműves szappanokat, szárított virágokat, különleges növényeket, antikvár könyveket és klasszikus vásári játékokat is.

A piac egyetlen hátránya a hihetetlen nagy érdeklődés, amivel a környéken nyaraló turisták ideözönlenek. Érdemes korán érkezni, ha szeretnél kényelmesen körbenézni, hiszen akár több órát is el lehet tölteni kincsvadászattal. A vásárlás végén pihenj meg egy limonádé és egy langalló társaságában.

Mikor? Vasárnaponként 7-től 15 óráig

Hol? Káptalantóti Liliomkert (a Zánka felé kivezető úton)

Még több zöld cikket találsz szeptemberi lapszámunkban!