ÖKO: a műanyagmentes júliusnak vége, de a környezettudatosságnak nem

2019. augusztus 06.
Most, hogy vége a műanyagmentes júliusnak, akár fel is lélegezhetnénk – ha nem lenne a Föld az utolsó utáni pillanatban a környezettudatosságra való váltás terén! Íme néhány tipp, hogy hogyan érdemes a júliusban kipróbáltakat augusztusban is folytatni.

Csinálj kihívásból szokást!

Nem mindenki egyforma. Míg egyikünk egyik napról a másikra is képes lemondani bizonyos szokásokról és újakat bevezetni, addig másikunknak ugyanehhez hosszú hónapokra vagy évekre van szüksége. Mindkettő rendben van, a lényeg az, hogy elinduljuk az úton. Ha utóbbi csoportot erősíted, akkor arra kell fókuszálnod augusztusban, hogy ne vesszenek ki a júliusban elkezdett apróságok, amivel zöldítheted a mindennapjaidat. Hétről hétre, fokozatosan emeld a tétet és mindig gondold át, mi az, amit még be tudsz vállalni a környezettudatosság érdekében, míg végül az újdonságok szokássá válnak. Akár naplót is vezethetsz ezekről, hiszen az pozitív megerősítésként állhat előtted.

Legyél büszke magadra!

A környezettudatosságra való törekvés bizony sokunk vállára kemény elvárásokat helyez, ami önostorozást, depressziót vagy apátiát is eredményezhet. Ne a negatív, elbukott kísérletekre fókuszáljunk a környezettudatosságban, hanem mindig azt jegyezzük meg elsősorban, ha valamit sikerült végrehajtani az ökotörekvéseinkból. A támogatás és az önszeretet segíthet abban, hogy motiváltak legyünk az újabbnál újabb területek zöldítésében és hogy továbbra is aktív szerepet akarjunk vállalni az ökoharcban.

Motiválj másokat!

Sajnos a zöld közösségre is jellmző a gyűlöletkeltés és egymás hergelése. Mindenki más fokán áll a tudatosságnak, ez pedig nem ok a haragra. Ahelyett, hogy negatív érzelmeket táplálnál embertársaid felé, fogd a kezüket a környezettudatosság útján! Beszélgess a környezetvédelemről, oszd meg saját tapasztalataidat, nehézségeidet, kommunikáld a közösségi média felületein, hogy te hogy állsz jelenleg az úton. Míg haraggal elijeszted az érdeklődőket, néhány kedves szóval megerősítheted másokban a környezetvédelem fontosságát és azt, hogy a mindennapi egyéni döntéseink igenis fontosak.

Fotó: Unsplash