Gyere velem vidékre: lusta séta a zsámbéki romnál

2019. október 11.
Tanácstalanul meredtünk a monitorra, miközben Budapest környéki túralehetőségeket kerestünk a Google Mapsen Csabival. Hirtelen megakadt a tekintetem egy keresztet ábrázoló ikonon, majd a hozzá tartozó képen. Egy templomromot ábrázolt, ami bármilyen hollywoodi filmben megállná a helyét, legyen szó boszorkányos fantasy-ről vagy lovagkorban játszódó kalandfilmről. Nem keresgéltünk tovább, húztuk a bakancsunkat és indultunk Zsámbékra.

A holnemvolt városka

Úgy éreztem, mintha Zsámbék egy varázslatos városka lenne, ami hol megjelenik a térképen, hol pedig eltűnik, mert nem hittem el, hogy eddig még nem fedeztük fel magunknak. Ráadásul nincs is messze Budapesttől, autóval mindössze negyven perc. Az kocsit a Zichy-kastély mellett tettük le. Túra helyett ezúttal egy rövid kirándulást terveztünk.

A hegy felé szaladó, parasztházikós utcák között minden lépéssel egyre több részlet tűnt fel a romtemplomból: felemás tornyai, csonka boltozatai. Az épület egyszerre gyönyörű és ijesztő, gond nélkül el tudtam képzelni egy horrorfilm díszleteként, de azon sem lepődtem meg, hogy a romos falak előtt éppen esküvői fotózás zajlott.

Romról és szőlőről

A templomnak kalandos a története. 1100 után építette II. András és IV. Béla királyi műhelye. Később leégett, majd Mátyás az 1400-as évek végén a pálos rendnek adományozta. Volt török kézen is, de a sorsát egy 18. századi földrengés pecsételte meg. A rom bája aztán a romantikus művészeknek is feltűnt, a 19. században metszetek és rajzok készültek róla. Két évszázaddal később pedig egyértelműen fotókra kívánkozik.

A monostor fölé magasodó hegy, a Nyakas körül több tanösvény is fut, többek között a Szent Norbert tanösvény, ami sziklás-füves lejtőkön, síkságokon és tölgyeseken át, gyurgyalagüregek mellett vezet. Mivel elsősorban a templom miatt érkeztünk, úgy döntöttünk, hogy kitérő nélkül célozzuk meg a fennsíkot, ahova szőlők és présházak között jutottunk fel. Visszafele diófás udvarokkal, erdőpanorámás házakkal találkoztunk. Megállapítottunk, hogy megint találtunk egy olyan várost, ahol otthon tudnánk magunkat érezni.

A templomrom környékét egymást érik az éttermek és a kávézók, meghitt csöndben, diófák alatt várják a betérőket, az egyik helyen pedig még a túrázók kulacsát is szívesen megtöltik.  Bár villámlátogatást tettünk Zsámbékon, lesz még miért visszatérni.

Gyere velem Zsámbékra!

A túraútvonalakon túl ott van például a Zichy-kastély is, de hozzánk hasonlóan egy rövidebb sétáért is érdemes betérni a városkába. Készpénz mindenképp legyen nálad, ha közelebbről is meg szeretnéd nézni a templomromot. A felnőtt belépő 800, a kedvezményes 400 forint.

Fotók: Jakab Csaba