Jártál már a rózsaszínű városban?

2019. október 09.
Az izgalmas nagyváros bizony ki-kimarad a délfrancia nyaralások programjából. Pedig Toulouse szédítően sok élménnyel ajándékozza meg a látogatóit.

Toulouse-Lautrec. Ezt vágta rá több ismerősöm is, amikor elárultam nekik, hogy Toulouse-ba utazom. Néhányan tudták, hogy a városban űrhajózási központ és repülőgépgyár is van, másoknak az egyetem rémlett. Kevesebben tudták, hogy Franciaországon belül pontosan merre is található (dél-nyugaton, félúton az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger között), hogy mit is lehet ott látni (mindjárt mondjuk, illetve később a magazinban részletesen beszámolunk majd róla) és hogy Budapesttel néhány hete közvetlen fapados járat köti össze. Gondoltuk, akkor végre megnézzük magunknak.

©HapTag

Azok alapján azután, amiket a helyiek mutattak nekünk, szinte érthetetlen, hogy Toulouse és vidéke miért nem szerepel az ismertebb, keresettebb úti célok között. Van látni, kóstolni, kipróbálni való a shoppingolni vagy a régi korok hangulatában elmélyülni vágyóknak egyaránt, de az ínyencek és a mai kor Mézga Aladárjai sem fognak unatkozni. És amikor toulouse-i kirándulásunk programját állítjuk össze, a városnézésre szánt időt feltétlen toldjuk meg néhány nappal, hogy felkereshessük a környék ötcsillagos látnivalóit is.

©J.Hocine

Városi csodák

La Ville Rose (a rózsaszín város) – ha a franciák ezt hallják, rögtön tudják, hogy Toulouse-ról van szó, ahol a paloták és templomok nagy része terrakotta, fakó rózsaszín és sárgás árnyalatokban játszó téglaépület. A reprezentatív főteret, a Place du Capitole-t a kívül-belül díszes városháza, az opera épülete, a nagyváros legendás nagyszállója és egy nem kevésbé híres másik hotel (hírességek sora aludt itt, érdemes bepillantani a hallba) fogja közre, illetve üzletek és kávéházak sora szegélyezi. A téglaszín városképet olyan komolyan veszik, hogy ez azon kevés helyek egyike a világon, ahol még a McDonald’s sem tehette ki piros-sárga cégérét. A vásárlás és a nézelődés pedig nagy élmény a belvárosban, klassz butikok és áruházak a Place de la Bourse környékén, a rue d’Alsace Lorraine-en, a rue des Artes-on, a rue Pierre de Fermat-n vagy a rue Saint-Rome-on hívogatnak.

A Saint-Sernin bazilika az El Camino zarándokút egyik állomása is, és Franciaország egyik legjobb állapotban megmaradt, hatalmas méretű román stílusú temploma. A Musée dés Augustins gazdag gyűjteményére érdemes időt szánni (van néhány Toulouse-Lautrecjük is), de találhatunk várostörténeti múzeumot, megmaradt középkori tornyot, illetve családok meggazdagodásáról, torzsalkodásairól és kibéküléseiről mesélő kőpalotákat. Könnyedebb szórakozásnak pedig ott vannak az ibolya aromával és illattal készült édességeket, cukorkákat, italokat, illóolajat, parfümöt, szappant árusító butikok és bemutatóhelyek, Toulouse ugyanis az ibolya városa: úgy mesélik, hogy a 19. századtól termelik a környéken a virágot, ami remekül érzi magát errefelé, minden évben sokat és sokáig virágzik, a város pedig, amely gazdagabb lett általa, hálás neki.

©L.Garcia

(Nem csak) gyerekprogram

Cité de l’Espace, vagyis űrváros a neve Toulouse nagyszabású, tematikus szórakoztató parkjának. Miután meglátogattuk, garantáltan többet fogunk tudni a világűrről, de a világunkról is: interaktív bemutatón derül ki, hogyan hallják egymást az űrhajósok, megtapogathatunk egy meteoritot és láthatunk egy darabkát a Holdból is – hogy azután mindjárt holdsétára hívjanak egy ötletes szerkezet segítségével. Tanulmányozhatjuk a naprendszer modelljét, beülhetünk egy űrhajó apró kabinjába vagy a moziba, ahol gigantikus képernyőn tárulnak elénk az asztronauták nagy pillanatai, és bejárhatjuk a Mir űrállomás tökéletes mását, az űrhajósok reggelijével, mosdójával, ágyával együtt. A Cité de l’Espace két városi busszal is megközelíthető a központból.

©halledelamachine

Fantasy-rajongóknak

A centrumból indul az L8-as busz is, amivel a világ legkülönlegesebb gépeinek csarnokát érhetjük el. A Halle de la Machine-ben a színes kezeslábasba öltözött vezetők szívesen megmutatják az apróbb érdekességeket (a borosüvegből borospohárba bort töltő gépet vagy a vacsorasztalnál zsömlét kínálót), kipróbálhatunk zajosabb szerkezeteket (mint a legkülönfélébb szerszámokból és eszközökből összeeszkábált zenekar-gépet) az igazi attrakció azonban a hatalmas vaspók és a Minótaurosz. Ez utóbbi, a félig ember félig bika kreatúra a város középkori legendáiban szereplő bikára utal, Toulouse egyik fontos utcája és temploma is nevében hordja a bika emlékét. A gigantikus szerkezetre jegy ellenében fel is ülhetünk, minden nap sétára indul ugyanis az utcákon.

©PGO

Evés-ivás

Franciaországban vagyunk, mindent bele! Toulouse büszkesége a belváros kellős közepén, egy modern emeletes épületben működő fedett piac. Az elegáns Marché Victor Hugo standjain ott sorakozik a régió minden jellegzetes fogása és csemegéje, a sólethez hasonló egytálétel, a cassoulet, a toulouse-i kolbász, a konfitált kacsa, a liba- és kacsamáj, de nem hiányzik a piacról a francia pékség és a francia borok üzlete sem. A főépület mágnesként működik: a környező utcákban látványos kirakatú csokoládébutikok és sajtkereskedések, kávéboltok és cukrászdák sorakoznak, délben pedig a piac első emeletén a helyünk, ahol kifőzdékben és éttermekben kóstolhatjuk meg a helyi fogásokat, akár napi menü formájában is. Rövid kirándulásunkon kipróbáltunk egyszerűbb és nevesebb helyeket is, amit jó szívvel tudunk ajánlani: a Le Genty Magre rafinált menüje, a lendületes, fiatalos Cosmopolitain étterem tapasai vagy Carcassonne város egyik jókedélyű, tisztességes adagokat elénk rakó étterme, az Auberge des Lices.

Kötelező látnivalók a közelben

©Paul Palau

Carcassonne

Képeslapon már biztosan mindenki látta, de személyesen még lenyűgözőbb a tökéletes állapotban megmaradt illetve rekonstruált középkori vár. Remek móka elveszni a tornyok és várfalak, lépcsők és díszes termek labirintusában. A várfalakon belül hangulatos utcákon sétálgathatunk, tereken borozhatunk. Carcassonról még okvetlen írunk!

Albi

Henri de Toulouse-Lautrec szülővárosa. A középkori hangulatát máig őrző, különleges katedrálisáról és szépségéről ismert Albi múzeumában gazdag Toulouse-Lautrec gyűjteményben gyönyörködhetünk.