Gyere velem vidékre: Szerelemből épült kastély

2017. október 20.
A meleg, gesztenyeillatú őszi napok a kastélylátogatásoknak kedveznek, azok a hétvégék, amikor legszívesebben csak a tarka tájban gyönyörködnénk és az avarba gázolnánk. Ilyenkor a kastélyok is szívesebben mutatják meg magukat a százéves tölgyfák ritkuló lombkoronái mögött, az utoljára viruló park közepén. Gyere velem Nádasdladányba!

 

A Nádasdy-kastélyhoz a kovácsoltvaskapun túl kavicsos út vezet, mellette a régi istállóépület, fölé gesztenyefák ágai hajlanak. Mire az épület elé érünk, úgy érezhetjük magunkat, mint a legkisebb királykisasszony a mesében, aki ment mendegélt az erdőben, és egyszeriben pompás palota tárult a szeme elé. Toronnyal, toronyórával, szélkakassal és száz szobával. A királykisasszony pedig csak annyit mond: „Sok szép palotát láttam a világon, de ilyet még sosem.”

Nádasdladány Székesfehérvártól mindössze 19 km-re fekszik, ezért ha a környéken járunk, mindenképpen érdemes ellátogatni a Nádasdyak egykori rezidenciájára. A kis Fejér megyei faluban résen kell lennünk, a kastély bejáratához erdőszéli mellékút vezet. Ha meglátjuk a vörös téglatemplomot, jó nyomon vagyunk.

Nem csak a kastély látványa, a története is mesébe illő. Miután Nádasdy Ferenc 1868-ban feleségül vette Zichy Ilonát, belekezdtek leendő otthonuk megtervezésébe, aminek a részleteit közösen álmodták meg. A hét határra szóló boldogságnak Ilona halála vetett vége, aki 24 éves korában elkapta a kolerát és meghalt. Ferenc azonban kitartott az emléke mellett, soha nem nősült újra, és a birtokon álló barokk kúriát Tudor stílusú épületté alakíttatta. Akkoriban a kastély berendezése kifejezetten modernnek számított a vízvezetékekkel, gázfűtéssel és telefonnal, a konyhát pedig külön épületben rendezték be, ahonnan földalatti síneken juttatták át a fogásokat. A birtok templomának oltárképén Szent Ilona képét Zichy Ilona vonásaival festették meg, amihez külön vatikáni engedélyre volt szükség. A kastély egészen a második világháborúig a Nádasdyak otthona maradt.

A kastély két legizgalmasabb terme minden bizonnyal az Ősök csarnoka, amiben hatalmas kandalló áll, a színes ablaküvegek alatt pedig a Nádasdy ősök képmásai sorakoznak, és Hauszmann Alajos tervei alapján készült, galériás könyvtárszoba. Ezeket korabeli stílusú bútorokkal berendezett szobák kötik össze. Érdemes felmenni az emeletre is, az üveg tetőablakon ömlik be a fény a fenti körfolyosóra és földszinti hallra.

Gyere velem a Nádasdy-kastélyba!

A kastély szerdától vasárnapig minden nap 10 órától 18 óráig látogatható. A teljes áru belépőjegy 1100 Ft, a diák és nyugdíjas pedig 550 Ft, ezen felül igénybe vehetünk családos és csoportos kedvezményeket, a parkolás a kastély területén ingyenes. A pincében felújítási munkálatok zajlanak, ezért idén sajnos nem tartják meg az éjszakai kastélylátogatást, amikor fáklyafényben járhatjuk be a termeket, merészkedhetünk le az alagsorba és hallgathatjuk meg Anna jósnő jövendőmondását a kristálygömb felett, de akinek jövőre alkalma van rá, ne hagyja ki!

5 fotó megtekintése