Az én utcám: Péterfy Bori

2019. december 03.
Új rovatunkban ismert emberek vezetésével járjuk be Budapestet, titkos utcákat, eldugott boltokat és különös jelentőséggel bíró macskaköveket felfedezve. Most Péterfy Bori is elárulja, melyik fővárosi utcához fűződnek kedves emlékei!

Péterfy Bori kedvenc utcája: Frankel Leó utca (II. kerület)

Számomra tulajdonképpen a fiatalságomat, az önálló életem kezdetét jelenti ez az utca: tizenhat éves koromban költöztem oda a nagymamámhoz, az ő lakásába. Ez egy hatalmas nagypolgári lakás volt, én pedig megkaphattam az egyik felét, amit akkor borzasztóan menőnek gondoltam, emlékszem, nagyon függetlennek éreztem magam.

Nagyon szerettem az egész környéket. Ott van például a Bambi, ami a ma is legendás retró presszó, bár az a vicces, hogy tulajdonképpen már a ’80-as évek végén is retrónak számított. Zseniális a berendezés, ami tényleg olyan, mintha megállt volna az idő, de nagyon színes volt a vendégkör is: a kilencven éves dominózó nénik mellett a ’80-as, ’90-es évek underground fiatalságának is törzshelye volt, mi is rengeteget ücsörögtünk a teraszon.

Egy másik kedvenc helyünk – ez szintén a mai napig megvan – a Calgary volt, ahol az egyik közeli barátnőmmel még pultoztunk is. Nagyon jóban voltunk az üzemeltetővel, Vikivel, aki egyébként elképesztő karakter, fiatal korában manöken volt! Ezt a helyet úgy kell elképzelni, mintha egy régiség bolt keveredne egy kocsmával – tele van zsúfolva nippekkel, lent van egy elkülönített pincehelyiség, néha pedig még Fáy András bárzongorista is játszott ott, így az egésznek elég szürreális hangulata volt. Azt hiszem, a fiatalkori randijaim 80 százalékát oda szerveztem!

Aztán a ’90-es években megnyílt az utcában a Gusto Café, ami azért volt nagy szám, mert szerintem ott lehetett először igazi tiramisut enni Budapesten!

Mi egyébként a Gül Baba utcával szemben laktunk, ami egy egészen elvarázsolt részlete az utcának: ahogy ráfordul az ember, hirtelen, mintha egy másik világban találná magát.

Fotó: Bodnár Zsófi