Bécsben ingyen múzeumjegy jár a tömegközlekedésért

2020. február 16.
Bécs újabb lépést tesz a város karbonsemleges céljainak megvalósításáért: ingyen múzeum- és koncertjegyet ajánlanak azoknak, akik gépkocsi vagy motor helyett gyalogolnak, kerékpároznak vagy inkább a tömegközlekedést használják.

Az osztrák fővárosban 2020 február 26-án indítják el azt az új telefonos applikációt, mellyel ingyen múzeum- és koncertjegyekkel jutalmazzák az autómentes közlekedést. Először ezer felhasználó teszteli majd Bécsben a Culture Token nevű okostelefonos programot hat hónapon keresztül.


Az applikáció figyeli és rögzíti a felhasználó mozgását a városban és kiszámolja, mennyi szén-dioxidot takarított meg. Ha a felhasználó eléri a 20 kilométer megtétele alatt megspórolható szén-dioxid mennyiséget, tokent kap cserébe, melyet koncert- vagy színházjegyre, illetve múzeumi belépőre válthat.

Egy ember bármennyi tokent gyűjthet, ám ha eléri az ötöt, előbb be kell váltania egyet, mielőtt újabbat kapna. A próbaidőszak alatt a bécsi Kunsthalle, a Wien Museum, a Volkstheater és a Konzerthaus jegyeit kaphatják meg a felhasználók. Ha a tesztidőszak sikeresnek bizonyul, ősztől nyilvánosan is elérhető lesz az alkalmazás.

Tavaly Bécs lett a világ legélhetőbb városa, ebben nagy szerepet játszott remek tömegközlekedési hálózata. Buszok, villamosok, metróvonalak és vasút hálózza be a város szinte minden részét, így nem meglepő, hogy mára a tömegközlekedők száma messze meghaladja az autósokét. De az osztrák főváros legalább ilyen híres arról is, hogy támogatja a kultúrát és a művészeteket – ez most még szorosabban összekapcsolódik Bécs környezetvédelemért tett erőfeszítéseivel is.

Forrás: The Lonely Planet
Fotó: Unsplash